Solved

Problem in IDE

Posted on 2002-03-15
6
206 Views
Last Modified: 2010-08-05
Hi,
  I am having AMD Athlon 900 MHZ System.  While booting an error message comes as Primary IDE Channel no 80 conductor cable installed.  I dono y this error comes.  I haev changed the IDE cable but still I am having this problem. Can any one help me in this.
0
Comment
Question by:kadirsiva
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
6 Comments
 
LVL 32

Accepted Solution

by:
jhance earned 30 total points
ID: 6867830
The 80 conductor cable is for ATA66/100 operation.  A standard IDE cable has 40 conductors.  I suspect you installed the drive using the wrong cable.  It will operate normally but not as fast as it is possible to run it.

Get an ATA66/100 cable and replace the one you have.
0
 
LVL 4

Expert Comment

by:1175089
ID: 6867987
Try to redetect IDE drive(s)from the BIOS
0
 
LVL 17

Expert Comment

by:mikecr
ID: 6868672
Jhance is correct. A lot of the newer built in IDE and cards will detect whether or not your using an 80 or 40 wire cable due to the receive signal and will prompt you accordingly. As he says, you will lose performance by using the 40 wire cable.
0
SharePoint Admin?

Enable Your Employees To Focus On The Core With Intuitive Onscreen Guidance That is With You At The Moment of Need.

 
LVL 2

Expert Comment

by:Macrobeat
ID: 6874453
All suggestions above are correct with respect to needing the correct cable for ATA 66/100.

kadirsiva, I wouldn't worry if I were you. Many motherboards now indicate "no 80 conductor cable installed" to indicate "number 80 conductor cable installed". So actually it's telling you that everything is OK.

I do wish motherboard manufacturers would make this clear in the startup screens. Not everybody reads "no" as "number". It does give the wrong impression.

For use of the cables also see point 4 at: http://www.bestpricecomputers.ltd.uk/profile/perform2.htm
0
 
LVL 2

Expert Comment

by:Macrobeat
ID: 6874463
PS: Motherboard culprits in this matter include Abit and Asus
0
 

Author Comment

by:kadirsiva
ID: 6887919
10Q very much. I changed my cable and its working.
0

Featured Post

Are You Headed to Black Hat USA 2017?

Getting ready for Black Hat next week? Kick things off with the WatchGuard Badge Challenge and test your puzzle and cipher skills. Do you have what it takes to earn our limited edition Firebox Badge? Get started today - https://crimsonthorn.net

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

In this article you will get to know about pros and cons of storage drives HDD, SSD and SSHD.
This paper addresses the security of Sennheiser DECT Contact Center and Office (CC&O) headsets. It describes the DECT security chain comprised of “Pairing”, “Per Call Authentication” and “Encryption”, which are all part of the standard DECT protocol.
NetCrunch network monitor is a highly extensive platform for network monitoring and alert generation. In this video you'll see a live demo of NetCrunch with most notable features explained in a walk-through manner. You'll also get to know the philos…
Sometimes it takes a new vantage point, apart from our everyday security practices, to truly see our Active Directory (AD) vulnerabilities. We get used to implementing the same techniques and checking the same areas for a breach. This pattern can re…
Suggested Courses

627 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question