Exch. 5.5 SMTP / Internet Mail Service not working after crash

simon2k
simon2k used Ask the Experts™
on
After finally gotten our NT4 server SP6/Exchange 5.5 SP4 up again after a crash, now port 25 is not open, so we can't receive any mail.
Port 80 is open (OWA works fine).

THIS IS NOT FIREWALL RELATED - everything ran fine before the crash, and the server has the same internal IP as before the crash.

MS Exchange Internet Mail Service is not listed under Control Panel / Services !!
I've tried re-applying SP4 followed by a reboot - still same problem.
I've tried portqry the server from our internal LAN: It states "TCP port 25 (smtp service): NOT LISTENING"
Backup/Restore Software: Veritas Backup Exec 7.3 IDR + Exchange Agent.

Hoping for a quick reply in this urgent matter.
Thanks.
Comment
Watch Question

Do more with

Expert Office
EXPERT OFFICE® is a registered trademark of EXPERTS EXCHANGE®
Commented:
I believe IMC data is stored in the registry, and not the dir.edb which is probably what you recovered.  In Exchange Administrator, go to File>New Other>Internet Mail Service.  You'll need to reconfigure it.  Use the Wizard for most of it and then make sure you check each tab on your new IMC to ensure it's configured properly.

OneHump

Author

Commented:
Deleted the old IMS and configured a new one - now port 25 is listening and the service running.
Thanks for your quick reply, OneHump !!

Commented:
My pleasure.

Do more with

Expert Office
Submit tech questions to Ask the Experts™ at any time to receive solutions, advice, and new ideas from leading industry professionals.

Start 7-Day Free Trial