Sound Manager not loading (via)

Hey ,
Ive got a Gigabyte motherboard with AC97 audio on it. I can't get the Microphone to work so i tried to bring the sound manager up by right cliking the soundmanager icons in the tray and choosing "Sound Manager". However, it never comes up...
The speakers and line-in work fine, so why wouldnt the mic in work?

Im using the latest drivers from Via, which i ahve uninstalled and reinstalled.

Thanks!
Shaun
cherries66Asked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

war1Commented:
Greetings, cherries66!
   Did the sound manager use to work and now not working?  Do a system restore.

Go to Control Panel > Sounds and Multimedia > Audio > Sound Recording > Volume and make sure microphone in is not muted and that the volume lever is not a low.  If microphone in is not showing, click on Options > Properties and check Microphone In.

Best wishes, war1
0
cherries66Author Commented:
It used to work, then i reinstaleld xp, now it doest. I rememebr on my previous attempt at getting all the drivers in the same thing happned, i left it for a while then it jstu started working.
0
Cloud Class® Course: MCSA MCSE Windows Server 2012

This course teaches how to install and configure Windows Server 2012 R2.  It is the first step on your path to becoming a Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE).

war1Commented:
Then reinstalling the drivers may get it working again.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
cherries66Author Commented:
I did. Nope...
0
war1Commented:
Do you have sound drivers for Windows XP installed?
0
cherries66Author Commented:
It works now. I got my drivers from Gigabyte instead of Via (which is what the shop told me to do.) The updates Gigabyte drivers area ctually from realtech but they have a nice enw Sound Manager. MY Bad.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Fonts Typography

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.