[Webinar] Streamline your web hosting managementRegister Today

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 324
  • Last Modified:

Is this an error or a bug?

I am using the latest spybot version with the latest updates. However, after immunizing all the bad products, I use the system mechanic spyware hunter and found out spywares like "SearchSquire" (or "Claria" or both) inside my system. After I removed them, I started Spybot again and click on the "Immunize" button and it prompt me that "1 additional immunization possible..." So I immnized my system again but after I do that, again the spyware "SearchSquire" is detected by the spyhunter of System Mechanic. This problem keep on recurring.

May I know what actually happens and whether is this a bug within spybot?
0
tantw04
Asked:
tantw04
  • 6
  • 3
  • 2
  • +4
5 Solutions
 
sirbountyCommented:
Try booting into safe mode (typically press F8 before windows loads) and re-run it...
0
 
tantw04Author Commented:
The error or bug is still there in safe mode.....make no difference......

0
 
jvuzCommented:
Also do a check with adaware:

http://www.lavasoftusa.com/software/adaware/
0
Will You Be GDPR Compliant by 5/28/2018?

GDPR? That's a regulation for the European Union. But, if you collect data from customers or employees within the EU, then you need to know about GDPR and make sure your organization is compliant by May 2018. Check out our preparation checklist to make sure you're on track today!

 
jvuzCommented:
Make sure it is updated
0
 
tantw04Author Commented:
I already done a check with ad-ware but no spyware detected in ad-aware.....any other powerful spyware remover to recommend?
0
 
jvuzCommented:
Check with HijackThis and post the log here:

http://www.spychecker.com/program/hijackthis.html
0
 
ravisimpiCommented:
Remove it manually tantw04

http://www.spy-bot.net/SearchSquire.asp
0
 
tantw04Author Commented:
The problem is after I removed it, when I immunize using the spybot, the spyware "searchsquire" reappears.....
0
 
jimwassonCommented:
It could be a bug. However, it could also be that SpybotS&D has kept a backup of the removed item. To check this, click on the Recovery button and check the list of backed up items. You can have SpybotS&D permanently delete them (by checking the item and then selecting Purge).

It's also possible that one or more items you want removed are checked in the Ignore Products list. To check those, select the Settings tab. (I think you have to be in the Advanced Mode to access this.) Then check the various lists (SearchSquire is there) and be sure those you don't want ignored by the immunization are NOT checked. Check those you want ignored -- I check SideStep because I use it, for instance.
0
 
tantw04Author Commented:
I believe there maybe a bug in the system mechanic. I have check thte Ignore Product list and none are check. The proble is with the immunization part of Spybot which contradicts the detection in the spyhunter of the system mechanic.

Everytime I immunize the system fully, the so call "SearchSquire" will be detected by the Spyhunter of System Mechanic. If I remove this spyware using this Spyhunter, later when I open the Spybot and click on the immunization part, it will prompt tat 1 additional immunization possible. So when I click to immunize the system again, the "spyware" will again become detectable by Spyhunter of System Mechanic.

So what is wrong?
0
 
jimwassonCommented:
The other possibility is that this may be a side effect of the immunization process. SpybotS&D might be filling in a bogus registry entry (or even directories and dummy executeable or dll files) for SearchSquire so that the "real" SearchSquire installer won't try to install it again. Perhaps this is what System Mechanic is detecting and reporting.
0
 
tantw04Author Commented:
So is there anyway to resolve the problem?
0
 
icecureCommented:
It's not real, it happens that other security tools recognize parts of the immunized settings as evil and try to restore it.  I think spybot also warns for this in one of the help sections. But nothing to worry about it in this case.
0
 
tantw04Author Commented:
Thanks icecure....I think I also saw somewhere mentioned in spybot which states that.....
0
 
astonMartonCommented:
I have the same problem . Am usinfg adaware pro and adwatch and spybot search and destroy and have the registry backed up and  know my BHOs inside out and dont surf to bad sites  and update Symantec and AVG FRee  every day .

Its a mirage caused by conflicts between the various solutions we have installed.
0
 
astonMartonCommented:
I just did  at test.

Whenever I disable the 'lock registry startup areas''  feature of lavasoft adwatch  then system mechanic nbo longer detects search squire.

However if I reenable that feature the warning comes back up.
0

Featured Post

SMB Security Just Got a Layer Stronger

WatchGuard acquires Percipient Networks to extend protection to the DNS layer, further increasing the value of Total Security Suite.  Learn more about what this means for you and how you can improve your security with WatchGuard today!

  • 6
  • 3
  • 2
  • +4
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now