Solved

remote smtp service failing, everything else appears ok

Posted on 2004-10-06
7
656 Views
Last Modified: 2012-08-14
The following is a similar, and I am sure related question, but alas I still need help....

http://www.experts-exchange.com/Networking/Email_Groupware/Exchange_Server/Q_21129348.html

Now only my Alaska server (windows 2003, exchange 2003) smtp service is failing.  It start, stops and takes the iisadmin service with it.  I have reinstalled IIS multiple times with no luck.  

What in the world would just take down my smtp service like this?

0
Comment
Question by:ChrisWillis
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 5
  • 2
7 Comments
 
LVL 12

Expert Comment

by:BNettles73
ID: 12243820

Make sure your AV software isn't scanning Exchange or IIS

When you reinstalled IIS .. did you completely remove all IIS files or just uninstall?
After you reinstalled IIS ... did you reinstall exchange over the existing and apply SP1?
Have you combed the application logs thoroughly?
0
 
LVL 1

Author Comment

by:ChrisWillis
ID: 12243848
AV software is not scanning exchange or IIS....check....

uninstalled IIS and check to make sure it took the metabase file with it....didn't remove any other files....what else should I look for?
reinstalled iis, reinstalled exchange, reinstalled sp1.....check

application logs are no help, they just tell me that smtp fails over and over and over again...52 times before I cleared it....no other indications or precursors.  I did enable the smtp service to interact with the desktop and got a 1067 error....but that is just unexpected termination...no details....

0
 
LVL 1

Author Comment

by:ChrisWillis
ID: 12244125
ok...follow up.....cleared the logs....made sure iisadmin was running and stable.....and then started the smtp service...here is what I get in the logs

app log

1 entry - smtp service starting, initalizing queue's
1 entry - smtp service started
1 Entry - OMA Categorizer succesfully initialized
1 failure - Faulting application inetinfo.exe, version 6.0.3790.0, stamp 3e8000f7, faulting module unknown, version 0.0.0.0, stamp 00000000, debug? 0, fault address 0x31df9645

system log

1 entry - The Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) service was successfully sent a start control.
1 entry - The Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) service entered the running state.
1 failure - The IIS Admin Service service terminated unexpectedly.  It has done this 62 time(s).  The following corrective action will be taken in 1 milliseconds: Run the configured recovery program.
1 Failure - The Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) service terminated unexpectedly.  It has done this 62 time(s).

the app failure is 1 second after the other 3, the system failures occur at the same time approx 10 seconds after the service enters a running state
0
Office 365 Training for IT Pros

Learn how to provision tenants, synchronize on-premise Active Directory, implement Single Sign-On, customize Office deployment, and protect your organization with eDiscovery and DLP policies.  Only from Platform Scholar.

 
LVL 1

Author Comment

by:ChrisWillis
ID: 12244313
yet another follow up.....

I removed iis and all metabase backups...the origional metabase file was removed by the componet wizard....

I stopped here to check the admin service and smtp.....all is well...has been for over 10 minutes....the smtp stays running.....
going to try and install exchange using the repair mode next and patch with sp1.....
0
 
LVL 12

Accepted Solution

by:
BNettles73 earned 500 total points
ID: 12244342

Have you seen these?

Update for Windows Server 2003 (KB827214):
http://support.microsoft.com/?id=827214

http://www.microsoft.com/downloads/..&DisplayLang=en

Update for Exchange Server 2003 (KB885264):
http://support.microsoft.com/?id=885264

http://www.microsoft.com/downloads/..&DisplayLang=en


BTW ... are you running SP1 for Exchange or no? (just curious) ...

I'll try to dig up an article on completely removing IIS ... seems like I have one somewhere ... will be back in a little while ... dinner time =)
0
 
LVL 1

Author Comment

by:ChrisWillis
ID: 12244397
yeah....all exchange servers (total of 4) are patched with both of those......and 831464....and SP1
0
 
LVL 1

Author Comment

by:ChrisWillis
ID: 12244815
ok...after the reinstall of iis the smtp and all iis services are fine.....

installed exchange, patched with sp1 and everything breaks....inetinfo.exe crashing and restarting about every 50 seconds.....

tried to put on the patch from Q884264 but something in SP1 is blocking....
0

Featured Post

Online Training Solution

Drastically shorten your training time with WalkMe's advanced online training solution that Guides your trainees to action. Forget about retraining and skyrocket knowledge retention rates.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Learn to move / copy / export exchange contacts to iPhone without using any software. Also see the issues in configuration of exchange with iPhone to migrate contacts.
How to resolve IMCEAEX NDRs in Exchange or Exchange Online related to invalid X500 addresses.
In this video we show how to create a Contact in Exchange 2013. We show this process by using the Exchange Admin Center. Log into Exchange Admin Center.: First we need to log into the Exchange Admin Center. Navigate to the Recipients >> Contact ta‚Ķ
To show how to generate a certificate request in Exchange 2013. We show this process by using the Exchange Admin Center. Log into Exchange Admin Center.:  First we need to log into the Exchange Admin Center. Navigate to the Servers >> Certificates‚Ķ

752 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question