Bizzare graphics problems!!!!

OK, this guy I go to school with has a home brewed computer with a geforce fx 5600 256 megabyte video card in it and a Samsugn is 153v LCD monitor... Whenever he goes to this site: http://ffxi.allakhazam.com using IE his computer gets all this graphical garbage on his screen (I will email you a pic of what this looks like if you request it) and his machine shuts itself down! This has also happened on IGN forums web site and while he was playing FF XI. You guys have any ideas on this one?


TeknoJunrei
TeknoJunreiAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

nobusCommented:
first, i would check for any malware, run these :

     Spybot :        http://www.download.com/3000-8022-10122137.html
     adaware :      http://www.lavasoftusa.com/
     STINGER  :   http://vil.nai.com/vil/stinger/   
http://housecall.trendmicro.com/                                           online scan for trojans
http://www.ravantivirus.com/scan/
http://www.spychecker.com/program/coolwebshredder.html            CWshredder
http://www.spychecker.com/program/hijackthis.html                           download
http://www.hijackthis.de/index.php?langselect=english                            check the log
0
CallandorCommented:
Yes, I agree with nobus that it's not likely a hardware problem.  Perhaps the video driver is corrupted and needs a fresh install.
0
TeknoJunreiAuthor Commented:
Well the strange thing is... He just reinstalled his machine from square one... Format and reinstall. I would think it a bit odd if he managed to get malware so quickly but I guess it's possible...
0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

tosh9iiiCommented:
Does the samething happen when he uses a different browser?
0
nobusCommented:
i had it after a clean install, downloading some drivers while completing the install, BEFORE installing the antivirus !
0
nobusCommented:
I don't know, but did he open the box and clean his sytem from dust? For all i know his CPU-fan is blocked up with dust. If you clean it, clean all fans and boards (hold the fanblades while blowing them out) and don't forget the Power supply and fan !
0
TeknoJunreiAuthor Commented:
We checked inside to see if the fan was working... And yes the same thing happens with any browser and even with ffXI...


TeknoJunrei
0
nobusCommented:
can you try another video card, or try this one on another system?
BTW, did you run the spyware tools?
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Desktops

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.