Cannot backup Exchange 2003 at store level

We have an Exchange 2003 Enterprise (SP1) Server running on Windows 2003 Server on a Windows 2003 domain. Our company's main storage group has 4 mailbox stores in it, and I back them up every night at store level. 3 of them are backing up fine and one is failing.

I am using Veritas Backup Exec 9.1 and I have also tried using NT Backup and I get the same problem - it gets all the way through and then fails with this entry in the Exchange Server's event log:

Source: ESE
Event ID: 217

Information Store (3020) VSS Storage Group: Error (-4001) during backup of a database (file E:\Program Files\Exchsrvr\VSS Storage Group\Associates and Analysts.edb). The database will be unable to restore.

I have tried backing up the store at mailbox level and that works fine. There seems to be a couple of KB articles about error 217 but nothing with Error 4001, so I am at a loss here....anybody have any ideas?
Thanks
chrisherbertAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

rhandelsCommented:
This might help??

 As per Microsoft: "This problem may occur when you use a Web Distributed Authoring and Versioning (WebDAV) client to send messages to distribution lists and the distribution lists have one of the following options selected on the Exchange Advanced tab:
1.Send delivery reports to group owner
2.Do not send delivery reports". See Q814891, Q318429, and Q840013 for additional information.
0
David WilhoitSenior Consultant, ExchangeCommented:
Can you back the SG by itself, no other SGs or files selected in the backup job?

D
0
chrisherbertAuthor Commented:
Thanks for the two posts -

rhandels: I had already seen this particular KB article. Not quite the problem I'm having. So far I have seen quite a few KB articles related to error -613 but I am getting error -4000. Nothing about that anywhere....thanks though.

Kidego: We have 4 stores inside the SG and one of them is failing to back up so if I try and back up the whole SG it fails. I tried creating a job (using both Veritas and NTBackup) just to back up this one store and it failed also. The only way I have been able to succesfully back up data is to create a job backing up at mailbox level - the exact same mailboxes that are in the store - and that works.

So - I can back up the other 3 stores no problem, I can back up the mailboxes in the failing store no problem, I just can't back up the store itself. The funny thing is that it does actually get backed up - NTbackup creates a 9GB .bkf file - but I still get an error.
0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

rhandelsCommented:
Hi,

Maybe your.edb file of this store is corrupted.. Did you check using the isinteg and eseutil tools??
0
David WilhoitSenior Consultant, ExchangeCommented:
Since this is 2003, create a Recovery Storage group, if you have the space, and restore the database in question, and see if it mounts. At least you'll find out if the error message is for real, or just misinformation.
I couldn't find the -4000 or 4001 JET error anywhere, not sure what that's about. What kind of 3rd party apps are installed on this server?

D
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
chrisherbertAuthor Commented:
There are no 3rd party apps on the server at all - no virus software either. We do use Legato email Xtender but so far I haven't used it on any of the mailboxes in this store.
We are a pretty small organisation (100 users total) and we only have 15 mailboxes in this store so I have actually created a new store and I am moving the mailboxes over right now. I am backing up the new store to disk after each move to make sure that no individual mailbox is causing the problem, and so far so good.
I know that this probably seems like a laborious way of doing it but I really cant bring down the IS service which is what ESEUTIL needs.
 
0
rhandelsCommented:
>>I know that this probably seems like a laborious way of doing it but I really cant bring down the IS service which is what ESEUTIL needs.<<

Indeed, but i don't think it's a very laborious way, as long as it works.. And be glad to only have those few users, else it would be pizza and a late night working again.. ;)
0
David WilhoitSenior Consultant, ExchangeCommented:
You don't have to bring anything down to restore to the RSG, it can be mounted without connecting to the users objects. It's a viable test to see if your backup worked or not. Where did eseutil come in to play?
D
0
rhandelsCommented:
Hi D,

It came from my post.. Maybe the store is corrupt, so i asked chris to check the store...
0
David WilhoitSenior Consultant, ExchangeCommented:
ahhh, didn't see that part :) thought I missed something, and I did....

D
0
chrisherbertAuthor Commented:
So moving the mailboxes into the new store worked - I did restore the old store to a RSG and it mounted fine so I really don't know what the problem was. I have split the points 50/50 as you both helped me along....thanks
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.