Display Problem

My neice has a P3 desktop with a Maxigamer Phoenix video card and suddenly is experiencing the following problem. When she boots up the desktop display 's left side starts 1/3 of the way from the left side of the screen & wraps around so the clock is on the lower left! Is this a driver problem? This happens in all programs & IE. Thanks in advance
sdnewportAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

SheharyaarSaahilCommented:
Hello sdnewport =)

Does this happen in safemode also ?? if NO then its not a driver problem!
check the buttons on your monitor to adjust the screen position and make sure they are not set incorreclty!
if this doesn't solve the issue, then make sure that the monitor cable is in good state and is firmly plugged to the video card and it doesn't have those "bent" pins ;-)
check these basic things first before we will move on to changing video card or monitor to try! :)
0
sdnewportAuthor Commented:
Thanks for your quick answer...works OK in safe mode. I tried new driver from Dirverguide.com & no good!  All other suggestions in your answer I've checked & OK.
0
SheharyaarSaahilCommented:
>> I tried new driver from Dirverguide.com & no good!
Did you uninstall the video card from Device Manager before installing the new drivers ??
and what OS are you using btw? :)
0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

sdnewportAuthor Commented:
No I did not uninstall vid card first...must be Thanksgiving too much food & drink.   Windows 98SE. Will uninstall card & lrt u know.
0
SheharyaarSaahilCommented:
not a problem... try it and let me know how it went :)
0
sdnewportAuthor Commented:
Will get back ASAP...Niece is in Chicago & me in CA. Waiting for a call back.
0
SheharyaarSaahilCommented:
no problem at all..... take your full time, no hurry :)
0
stockhesCommented:
this can happen the resolution is changed

So try to change the resolution or the vertical frequency to 60hz

0
stockhesCommented:
sorry for typos

This can happen if the resolution is changed

So try to change the resolution or set the vertical frequency to 60hz

0
sdnewportAuthor Commented:
Thanks...will check it out but no settings were changed.
0
nobusCommented:
What monitor is it?
Did she try another display monitor? if not , try so.
0
rajeev_niceCommented:
The only adjustment u have to make is to Resize and Align ur Screen horizontly using the Control on the Monitor.

if u have a monitor with digital control.. goto Horizontal positioning and reduce the size of screen and scroll to to fit in view area. if u have knobs to adjust the horizontal positions.. use them clock-wise/anti-clock wise to adjust the screen.

This normally happens when u change the Resultion and Refresh rate of ur monitor and the problem doesn't show in Safe mode u get only 800x600 resolution with 16 colors. Just reduce the resolution to 800x600 it will work ok.

0
Chris BRetiredCommented:
Is the monitor an lcd? These usually have an auto adjust button. Touch this and it will be fixed in a blink.

Chris B
0
sdnewportAuthor Commented:
I'm back.  Uninstall & reinstal didn't work. Settings are 800x600. She has only 1 moinitor & it's CRT.
Could this be a virus? This happened suddenly without any changes being made to system. Monitor controls don't help.
0
SheharyaarSaahilCommented:
>> Could this be a virus?
now sure... try this, use msconfig to untick unwanted progrmas as described here >> http://netsquirrel.com/msconfig/
restart and check if same problem? Also if ou have attached any externale or USB devices to the system, plzz deattach them and then check ??
0
sdnewportAuthor Commented:
Have already done msconfig..will check for devices but I think she has only a printer.
0
sdnewportAuthor Commented:
BTW I did find wupdter & ptsnoop in msconfig last nite. I'm having her download Stinger & run right now
0
SheharyaarSaahilCommented:
they are junks... dont run the stinger only, get adaware and spybot also and scan with them in safemode to delete everything they detect!!

AdAware ==> http://www.spychecker.com/program/adaware.html
SpyBot  ==> http://www.spychecker.com/program/spybot.html
0
sdnewportAuthor Commented:
Already her get Adaware & Spybot & AVG last nite while I was out ( she has a diall-up connection) Will run all 3 & get back to u.
0
sdnewportAuthor Commented:
OK. Ran all 3 in safe mode & display is still bad. Spybot & Adaware found & removed numerous things. Immunized, TeaTimer etc. now what? Install scan from AVG found no virus.
0
SheharyaarSaahilCommented:
do you have another video card handy around you..... just to make sure that if the other one is working in normal mode or not??
0
sdnewportAuthor Commented:
No she doesn't.
0
sdnewportAuthor Commented:
Time for a new card?
0
SheharyaarSaahilCommented:
not exactly as its working in safemode very well..... the reason of its misbehave in normal mode can be ofcourse the drivers.... but that we have already tried to uninstall.... so i was just wondering if another card and its drivers can work or not ??
anywayz, can it be possible to create a new user profile in her system and try logging in with that one to check for the issue ??
0
sdnewportAuthor Commented:
She's running Win98SE so I'm not sure.
0
SheharyaarSaahilCommented:
0
sdnewportAuthor Commented:
I just tried this...Changed the settings to 1024x768 & all is OK. When I reopen & try to change to 800x600 it's messed up again.
0
SheharyaarSaahilCommented:
you tried the Refresh Rate to something else as mentioned above!
0
sdnewportAuthor Commented:
no I did not...I will
0
SheharyaarSaahilCommented:
ok try.....
0
sdnewportAuthor Commented:
Refresh rate was at optimal...changed to 60 & 800x600 & no good!
0
sdnewportAuthor Commented:
My Niece is gone for the nite so we can discuss but not try til tomorrow so have a great evening & thanks.
0
stockhesCommented:
Some monitors has a menu option that displays the actual resolution and frequencies.
Does your Nieces monitor have that ?

If yes
Then try to pick up the frequency, when running 1024X768/optimal and set that frequency at 800x600

If no
what happens if you change the resolution to 1024X768/60Hz ?

0
nobusCommented:
i still say, test with another monitor, and another video card
0
stockhesCommented:
>> i still say, test with another monitor, and another video card

that will be the next and perhaps another cable, but it seems they are not laying around at the nieces place
0
nobusCommented:
in order to diagnose, one should look around sometimes, and borrow eventually from friends or family.
If you have no parts, it is getting difficult to diagnose.
0
sdnewportAuthor Commented:
I'll have my neice ask a friend to borrow a monitor & cable if possible.
0
SheharyaarSaahilCommented:
>> I'll have my neice ask a friend to borrow a monitor & cable if possible.

hehe.... ask you neice to tell her friend that what she will do with a video card if she will not have a monitor..... so give the video card too....!! ;-)
lol.... just kidding... dont mind..... 8-)
0
sdnewportAuthor Commented:
Niece unable to borrow cable & monitor...this part will have to wait til I can visit in person in Dec- Jan...Any other suggestions?

If not how do I give points...this is my first question.

Thanks
0
SheharyaarSaahilCommented:
ok sdnewport tell me what is the brand and model of your video card..... and from where did you get the drivers for it ??
0
sdnewportAuthor Commented:
It's  Voodoo Banshee  Maxigamer Phoenix video card  & if u refer back to the beginning of this I already tried that...but u may have a point b/c newer drivers I haven't been able to find might work
0
SheharyaarSaahilCommented:
ok thank you.... at this time i have to go.... time for work... but when i will login back today evening, i'll try to research on this card..... have a good day :)
0
sdnewportAuthor Commented:
OK    Thanks...I'll be back tommorow AM
0
SheharyaarSaahilCommented:
newport..... did you install any of these drivers >> http://list.driverguide.com/matches.php?ids[0]=114007&ids[1]=123446
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
sdnewportAuthor Commented:
Sorry, I've been traveling & just got back.  Will send drivers to Niece & try tomorrow.
Thanks for patience.
0
SheharyaarSaahilCommented:
no problem.... :)
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Desktops

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.