Computer halting/restarting/BSOD ATAPI.SYS windows media edition

Posted on 2006-03-28
Last Modified: 2008-01-09
Ok so Finally got my computer to load up and go into windows

Here is where im at now

In the computer itself is

New 120 seagate HD from Bestbuy
2.8 Intel 4 almost BN
1 agp ati 9600 pro
1 stick 1 gig ddr400 pc3200
Asus p4s800 motherboard new updated bios 1010 version
O/S windows media edition SP2

And thats it, its at barebones totally i even disconnected the CDrom

Here is the issue

It will boot right into XP media edition (I know all the system files are good i copied over from a friends HD which was working np)

When i get into windows i can use it anywhere from 1 minute to 5 minutes then it does 3 things

1. Just restart sometimes, blackscreen then restart
2. Lock up and halt, have to manually restart it
3. Bluescreen and throw a




This 3rd problem is the 99% of what happens and i have been doing google yahoo you name it trying to figure out what is happening. no luck nothing i can find or do i have been trying everything.



Few more thigns to note, I can go into windows fast and make checkdisk do a check before windows comes back the next time

It can never complete the checkdisk always halts around 20%-85% of the 4th test data strutcue storage, it bluescreens to the atapi.sys error or just restarts, it can do this 40 times over, never check all the way through.

The only thing i havent replaced is the motherboard itself, but i have 2 motherboards im using a newer one.
Question by:5Days
    LVL 3

    Expert Comment


    Author Comment

    Im at work at the  moment, when I get home ill try to find the codes.

    I have looked at abotu 20 other version or the same problems as myself but never could find a direct answer, some people fix it with ram some fix it with a new hardware component of a reinstall. I am just stumped beyond belief now. I have tried everything that I can think of under the sun. The only other thing i can do is buy a new motherboard and see if just the MB itself has something going wrong with it. That will take me 3-4 days though have to order and recieve it. I really dont think MB should be bad.
    LVL 3

    Expert Comment

    Try Everest to do diag test etc.
    LVL 53

    Expert Comment

    by:Will Szymkowski

    Try checking the Event Viewer for issues you are running into...

    Author Comment

    Error code 1000007f, parameter1 0000000d, parameter2 00000000, parameter3 00000000, parameter4 00000000.

    Error code 100000d1, parameter1 00008384, parameter2 00000005, parameter3 00000001, parameter4 f7773c16.

    Error code 100000d1, parameter1 a065c020, parameter2 00000007, parameter3 00000000, parameter4 f7773786.

    Error code 100000d1, parameter1 00000001, parameter2 00000007, parameter3 00000000, parameter4 00000001.

    Error code 100000d1, parameter1 77cc83b4, parameter2 00000007, parameter3 00000000, parameter4 f777a737.

    Those are the erros in the viewer anythign else you guys need to try to figure this one out?? please let me know, also im doing all this in safemode with networking running fine. Any help is appreciated thanks. Few things. I tried to disable the atapi.sys xp didnt like that just bsod me until i put it back. I tried to swtich the DMA to PIO only that worked no problems but didnt fix anythign still BSOD atapi.sys.  Thanks

    LVL 39

    Expert Comment

    Try this:

    When you get in windows, get to Device Manager and look for IDE ATA/ATAPI Controller. Under expand the + sign, you should see Primary IDE channel, Secondary IDE channel, and very first one is such as Intel, or VIA, or whatever, bur I assume yours is Intel. Right click on it and choose Update driver. When Hardware Update Wizard appears, choose option "Install from a list ...", then "Dont search. I will install driver....", then choose Standard Dual PCI IDE controller. Click Next and Finish. Reboot system if required.

    Let us know if it works for you.

    Author Comment

    thanks punky ill give that a try when i get home, I gave up last night and ordered a New MB it is the only thing i truly havent replaced so far, I had 2 motherboards but I feel 1 was bad already i hope both werent bad for some reason.

    Ill keep you guys updated thanks.

    Author Comment

    Update: problem fixed

    cause bad MB

    thanks all appreciate the help

    Accepted Solution

    PAQed with points refunded (250)

    Community Support Moderator

    Featured Post

    What Should I Do With This Threat Intelligence?

    Are you wondering if you actually need threat intelligence? The answer is yes. We explain the basics for creating useful threat intelligence.

    Join & Write a Comment

    Sometimes a user will call me frantically, explaining that something has gone wrong and they have tried everything (read - they have messed it up more and now need someone to clean up) and it still does no good, can I help them?!  Usually the standa…
    I use more than 1 computer in my office for various reasons. Multiple keyboards and mice take up more than just extra space, they make working a little more complicated. Using one mouse and keyboard for all of my computers makes life easier. This co…
    This video gives you a great overview about bandwidth monitoring with SNMP and WMI with our network monitoring solution PRTG Network Monitor ( If you're looking for how to monitor bandwidth using netflow or packet s…
    This demo shows you how to set up the containerized NetScaler CPX with NetScaler Management and Analytics System in a non-routable Mesos/Marathon environment for use with Micro-Services applications.

    745 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

    Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

    Join & Ask a Question

    Need Help in Real-Time?

    Connect with top rated Experts

    16 Experts available now in Live!

    Get 1:1 Help Now