Want to protect your cyber security and still get fast solutions? Ask a secure question today.Go Premium

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 1050
  • Last Modified:

Cannot open a mailbox store using ESM to different server.

Hello,

I have setup three Exchange 2003 Servers with SP2 none of the three can open the others' mailbox stores. I tried installing on the ESM on different server and opening the mailbox store but I get the following error:

---------------------------
Exchange System Manager
---------------------------
The action could not be completed because the Microsoft Exchange Information Store service is unavailable. Be sure the service is running and you have network connectivity to the Microsoft Exchange Server computer.

Operation: Retrieving mount information.

ID no: c1041721

Exchange System Manager


---------------------------
OK  
---------------------------

There is full network connectivty between all severs. Running ESM it from the server and opening its own mailbox store works fine.

Thanks

Mark
0
MarkWThorne
Asked:
MarkWThorne
  • 8
  • 7
  • 4
  • +1
1 Solution
 
ksharma4Commented:
-MSEXCHANGEIS Services should be running - Try running it , If not  and check the error message if any.
-Also check the event viewer - Applogs

Thanks
Kunal
0
 
aa230002Commented:
Are all these 3 servers in the same Administrative Groups or different administrative groups?
Any front-end / Back-end scenario?
Any fire-wall between these servers?
Are you facing any other issue also like mail flow issues between servers? or PF replication between PF stores on these 3 servers?
How many DCs and GCs you have? make sure that AD replication is working fine.
Do one thing, Open blank MMC console
Run - mmc.exe --> console - Add/remove snap-in. --> Add -> exchange system -> select a different DC/GC to open Exchange System Manager.
This will help you identifying if its a DC/GC issue or Exchange issue.
Exchange System Manager actually contacts a DC (Configuration container) for this information.

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
rakeshmiglaniCommented:
Are these Exchange servers in the Same domain?
Are these Exchange servers in the same Administrative group?
Are you using the same account to access ESM on other server?
0
Creating Active Directory Users from a Text File

If your organization has a need to mass-create AD user accounts, watch this video to see how its done without the need for scripting or other unnecessary complexities.

 
MarkWThorneAuthor Commented:
Yes servers in same doamin,
Different AGs
Yes the same account
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
Different AGs
No FE/BE
No FW
One DC/GC (new lab environment)
0
 
aa230002Commented:
Means you have just 1 DC/GC + 3 Exchange servers in 3 different AGs.
Any Error in Application log when you try to expand mailbox store from other server?

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
rakeshmiglaniCommented:
Has any account delegation been done on the AG properties for this account..

if now then try to delegate the account on each AG with Full permissions and then check
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
No errors in the App Log.
Account used was the same accopount that installed (Full Admin)
Tried delegating ..same problem
0
 
aa230002Commented:
Again make sure that all Exchange Services are up and running on all Exchange servers.
or Try restarting the MSExchange System Attendant service once on all Exchange servers and make sure that every service comes up without fail.

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
Services are running, I can access the Mailbox store on from the server but not other servers. Same would be for the other servers. Can access the local maibox store but not the others.

Rebooted the servers.
0
 
aa230002Commented:
Only option, install Network monitor on the server, Start the trace, and then try to expand the mailbox store. as soon as you get the error, stop the trace and then you need to check the network trace file to see, whats happening? where its going and where its failing?
I hope you have 4 physical boxes (DC + 3 Exch servers) not the virtual PC or VM Ware.

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
ksharma4Commented:
1. Try running netdiag /v on the exchange boxes.
2.  Try setting the system attendant to the local system account

Also did you try restarting the MSEXCHANGESA Service???

Thanks
Kunal
0
 
rakeshmiglaniCommented:
I hope the default exchange ports have not been changed on the exchange servers
0
 
aa230002Commented:
You have 3 AGs, how many Routing Groups you have? if more than 1 , how are they connected?
If you have Routing Group Connector configured, are you able to send mail from a user on server1 to another user on server 2.

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
Three AGs. Single RG. Mail flow works fine.
0
 
aa230002Commented:
Is everything default? did you make any changes after installation?

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
Default installation.

Only realized the probrem when trying to access a Mabilbox Store on another server.
0
 
aa230002Commented:
Try this ->
Install ExBPA (Exchange Best Practices Analyzer - available for download from MS site)
and then run the complete health check - lets see, if  this gives some information.

Thanks,
Amit Aggarwal.
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
ExBPA found  no errors
0
 
rakeshmiglaniCommented:
could not think of anything else..

try checking this last option from my side

In DNS management tool, on the WINS tab, unchecked "Use
WINS forward lokup."
0
 
MarkWThorneAuthor Commented:
Thanks. I found the problem. It seems the like a setting used by HISECDC policy was blocking some LPAD query.

I still have to find out which one.
0

Featured Post

VIDEO: THE CONCERTO CLOUD FOR HEALTHCARE

Modern healthcare requires a modern cloud. View this brief video to understand how the Concerto Cloud for Healthcare can help your organization.

  • 8
  • 7
  • 4
  • +1
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now