We help IT Professionals succeed at work.

We've partnered with Certified Experts, Carl Webster and Richard Faulkner, to bring you two Citrix podcasts. Learn about 2020 trends and get answers to your biggest Citrix questions!Listen Now

x

Exchange Activesync

damehta
damehta asked
on
Medium Priority
2,078 Views
Last Modified: 2008-01-09
We currently moved our exchange server(domain controller) to our data center. Since the move ActiveSync on my windows mobile phone has stopped working. When i manually activesync, i get this error:

your account in microsoft exchange does not have permission to synchronize with the current settings - support code 0x85010004

There is no information available in the logs on the server. Also, when i run https://servername/oma i get the following error

  A System error has occurred while processing your request. Please try again. If the problem persists, contact your administrator.

Any ideas?
Comment
Watch Question

Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006

Commented:
Variations of this error have come up before.
Take a look at these questions, particularly the troubleshooting steps I described:
http://www.experts-exchange.com/Networking/Email_Groupware/Exchange_Server/Q_21752093.html
http://www.experts-exchange.com/Networking/Email_Groupware/Exchange_Server/Q_21775443.html

Also look at the virtual directory settings that I have outlined in this question, and ensure that they are correct.
http://www.experts-exchange.com/Networking/Email_Groupware/Exchange_Server/Q_21798106.html

Simon.

Author

Commented:
I looked through those articles prior to posting this. I also looked up microsoft kb article 818486.

Now when i try to login to https://servername/oma i get the following error:

A System error has occurred while processing your request. Please try again. If the problem persists, contact your administrator.

and it goes to the link:

https://adi107/oma/(qsxk44ewdye4pt45sit3jaut)/oma.aspx
Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006

Commented:
OMA caches errors - so if you have received an error once, you will continue to receive it. You need to press OK or home on the error screen before things will settle down - especially if you have made any changes.

Simon.

Author

Commented:
Now when i try to connect to https://servername/oma, it asks me for login information. After that it comes up with page cannot be found error.
Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006

Commented:
When you sign in, do you use username/password or domain\username and password, or something else?

Simon.

Author

Commented:
domain\username and password
Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006

Commented:
Is it writing anything in to the event log at that time?
Its odd that it lets you authenticate, then throws back a page cannot be found error.

That doesn't even sound like it was a permissions problem - there have been a series of forbidden or access denied errors on this process recently.

Simon.

Author

Commented:
Doesnt write anything in the event logs, it is almost like IIS does not where to go after the authentication.
Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006

Commented:
Two things spring to mind with a blank page.

1. The application pools aren't set correctly.
2. Something is wrong with the .net framework.

I am of course skipping the obvious points that the account is enabled for this type of access and all the remote options are set in ESM, Global Settings, Mobile Services.

Simon.

Author

Commented:
Yes all of those are checked and setup. As for the application pools, what is a good test to verify the settings?

Also, for the .NET framework?
Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006

Commented:
I have a reference installation of Exchange at home - out of the box, no configuration changes.

For Exchange-Server-ActiveSync it should be ExchangeApplicationPool
For OMA is should be ExhcnageMobileBrowseApplicationPool

with regards to .net - if you have multiple versions of .net installed, make sure that those directories are configured to use version 1.1 - not 2.0.

Simon.

Author

Commented:
For Exchange-Server-ActiveSync it should be ExchangeApplicationPool - is the setting
For OMA is should be ExhcnageMobileBrowseApplicationPool - is the setting

http://support.microsoft.com/kb/818486/en-us, based on the KB article

There are 2 directories for .net on the \windows\microsoft.net\framework directory of which i registered v1.1.4322 and allowed it in IIS web extensions as well. After that it give me a '  A System error has occurred while processing your request. Please try again. If the problem persists, contact your administrator.'

Author

Commented:
This is the error which shows up in the event viewer when i try to access https://servername/oma. This may help

An unknown error occurred while processing the current request:
Message: The remote server returned an error: (403) Forbidden.
Source: Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider
Stack trace:
   at Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider.OmaWebRequest.GetRequestStream()
   at Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider.ExchangeServices.GetSpecialFolders()
   at Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider.ExchangeServices..ctor(UserInfo user)

Message: Exception has been thrown by the target of an invocation.
Source: mscorlib
Stack trace:
   at System.Reflection.RuntimeConstructorInfo.InternalInvoke(BindingFlags invokeAttr, Binder binder, Object[] parameters, CultureInfo culture, Boolean isBinderDefault)
   at System.Reflection.RuntimeConstructorInfo.Invoke(BindingFlags invokeAttr, Binder binder, Object[] parameters, CultureInfo culture)
   at System.RuntimeType.CreateInstanceImpl(BindingFlags bindingAttr, Binder binder, Object[] args, CultureInfo culture, Object[] activationAttributes)
   at System.Activator.CreateInstance(Type type, BindingFlags bindingAttr, Binder binder, Object[] args, CultureInfo culture, Object[] activationAttributes)
   at Microsoft.Exchange.OMA.UserInterface.Global.Session_Start(Object sender, EventArgs e)

Message: Exception of type Microsoft.Exchange.OMA.DataProviderInterface.ProviderException was thrown.
EventMessage:
UserMessage: A System error has occurred while processing your request. Please try again. If the problem persists, contact your administrator.
Source: Microsoft.Exchange.OMA.UserInterface
Stack trace:
   at Microsoft.Exchange.OMA.UserInterface.Global.Session_Start(Object sender, EventArgs e)
   at System.Web.SessionState.SessionStateModule.RaiseOnStart(EventArgs e)
   at System.Web.SessionState.SessionStateModule.CompleteAcquireState()
   at System.Web.SessionState.SessionStateModule.BeginAcquireState(Object source, EventArgs e, AsyncCallback cb, Object extraData)
   at System.Web.AsyncEventExecutionStep.System.Web.HttpApplication+IExecutionStep.Execute()
   at System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously)


For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
Expert of the Year 2007
Expert of the Year 2006
Commented:
Any restrictions on the /oma virtual directory? IP address restrictions I specifically thinking of.

This is the official article on the error message: http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=817379
The cause is down to FBA, SSL on the same web site as OMA/EAS. However I have been able to deploy all of those features by changing some authentication settings.

Simon.

Not the solution you were looking for? Getting a personalized solution is easy.

Ask the Experts
Access more of Experts Exchange with a free account
Thanks for using Experts Exchange.

Create a free account to continue.

Limited access with a free account allows you to:

  • View three pieces of content (articles, solutions, posts, and videos)
  • Ask the experts questions (counted toward content limit)
  • Customize your dashboard and profile

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

OR

Please enter a first name

Please enter a last name

8+ characters (letters, numbers, and a symbol)

By clicking, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.