We help IT Professionals succeed at work.

Display driver for rage xl PCI windows 2003

merhi2405
merhi2405 asked
on
Medium Priority
14,455 Views
Last Modified: 2011-09-20
Hi,

Please, this is my problem:

Once windows update were downloaded on my windows 2003 server, the display became distorted.
I didn't find any suitable driver. The original one was from ATI technologies, rage xl PCI.  

Thank you
Comment
Watch Question

Fatal_ExceptionSystems Engineer
Top Expert 2005

Commented:
Have you tried rolling back the driver to a previous version?  You could also change it to the Original base VGA driver that is installed when you first load the server OS, the try manually installing a newer driver..
Keith AlabasterEnterprise Architect
CERTIFIED EXPERT
Top Expert 2008

Commented:
I would agree. A number of video drivers do not perform well after upgrades due to files being in-use or nor replaced correctly. Uninstalling the current driver and returning back to standard vga driver will clear the settings out. Once done (and rebooted), install the new driver cleanly.

Author

Commented:
I tried rolling back. I also tried uninstalling the driver and rebooted so that the standard driver be used, but nothing changed in the dispaly. Now i am using the standard driver. And even if i wanted to reinstall ATI's driver, I didn't find the one for windows 2003.
Fatal_ExceptionSystems Engineer
Top Expert 2005

Commented:
Yep, does not look like ATI has written drivers specifically for 2003..  you might try an XP driver though..  Or swap out the video card for something that does support 2003..
from a video card perspective 2003 uses XP drivers.  In many cases you will be happier with Microsoft instead of the manufacturers.  

Author

Commented:
i used driver genius and backed up the display driver on another server with same hardware. Then i used the forced install and manually chose the driver's file from the backedup folder. Nothing changed although everything seems right in device manager: the same properties and files as in the first server.

I didn't try to install xp's driver yet, but i really began to think it might be another problem since i restored the driver from this other server. I will try it in about an hour.

Thank you,
Line

Author

Commented:
I uninstalled the ATI driver and rebooted to install xp's version. But i realized that nothing has changed, as if i never uninstalled the previous driver. Should it have taken the standard default driver?
Fatal_ExceptionSystems Engineer
Top Expert 2005

Commented:
Should it have taken the standard default driver?<<  That is my recommendation..

Author

Commented:
You know what: I already did many uninstalls, and i already tried using the standard VGA, IT DIDNT work. I'm just adding something: although i uninstalled, it was not uninstalled since when i rebooted it showed the same driver.
The standard VGA didn't work when i tried to set it manually.
I wanted to try another suggestion: installing the xp driver, so i uninstalled then rebooted to install the xp driver on a clean configuration. Don't you want me to install the new driver on a clean configuration.

Author

Commented:
Let me clear the situation:

When i uninstall the driver and reboot, i find the ATI driver that i uninstalled.
To try whether the standard VGA works, I set it manually. It didn't work.

Uninstalling doesn't seem to clear the configuration on reboot.

Thank you,

Author

Commented:
I uninstalled ATI driver.
I rebooted.
I manually forced the standard VGA.
I rebooted
I installed ATI's xp driver.
I rebooted

Nothing changed.

Please can someone help.

Author

Commented:
is it a hardware problem?
Systems Engineer
Top Expert 2005
Commented:
Well, I don't use ATI cards in my servers, so I cannot test what you are experiencing, but you might try downloading and installing the ATI Multimedia Center 7.2 - English, and try it again...

https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=293

If you have already installed this, I might note the comment on the above page, the operative word being 'should':

This software should also function with products
based on the RAGE PRO and RAGE XL chipset.

Personally, I might suggest you go out and purchase an Nvidia card...  this is what I use in my servers...

Not the solution you were looking for? Getting a personalized solution is easy.

Ask the Experts

Author

Commented:
I tried, it didn't work. i guess i'll go buy another vga. I hate ati!
Fatal_ExceptionSystems Engineer
Top Expert 2005

Commented:
Yes, I agree...  ATI has some good stuff, but I don't buy them..  :)

Author

Commented:
By the way, sorry i didn't yet accept any reply coz i want  to solve the problem without going for the easy way out. i want to know how to fix it. If anyone still has suggestions, i would appreciate it.
Fatal_ExceptionSystems Engineer
Top Expert 2005

Commented:
That is fine... wish I had the answer for you on this one, but...  lol, eh?  :)
Access more of Experts Exchange with a free account
Thanks for using Experts Exchange.

Create a free account to continue.

Limited access with a free account allows you to:

  • View three pieces of content (articles, solutions, posts, and videos)
  • Ask the experts questions (counted toward content limit)
  • Customize your dashboard and profile

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

OR

Please enter a first name

Please enter a last name

8+ characters (letters, numbers, and a symbol)

By clicking, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.