Outlook Express can receive and reply but will not send out an e-mail...

Good Day Experts,

I have windows xp sp2 pro and outlook express is connected to bresnan.  I can receive e-mail and I can reply to the e-mails i recevie but i cannot create a blank e-mail and send it out.  these are the following errors i receive:

The connection to the server has failed. Account: 'POP3', Server: 'Bresnan.net', Protocol: SMTP, Port: 25, Secure(SSL): No, Socket Error: 10061, Error Number: 0x800CCC0E  

The host 'POP3' could not be found. Please verify that you have entered the server name correctly. Account: 'POP3', Server: 'POP3', Protocol: POP3, Port: 110, Secure(SSL): No, Socket Error: 11001, Error Number: 0x800CCC0D

I have installed mozilla thunderbird and it seems towork fine when sending, receiving and replying.  I've tried removing and adding OE from windows components, ran sfc /scannow and have removed the whole mcaffee security suite.  Anyone know how to fix this problem?

Ellsworth
ellsworth2000Asked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Irwin SantosComputer Integration SpecialistCommented:
Recent windows update

Copy the following to the clipboard (it's all one line even if wrapped in your browser - paste into notepad and remove line breaks if necessary, and copy again)
click START, type RUN <enter>

=copy below here=
REG ADD "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\Cached" /v "{A4DF5659-0801-4A60-9607-1C48695EFDA9} {000214E6-0000-0000-C000-000000000046} 0x401" /t REG_DWORD /d 1
=copy above here=
war1Commented:
Greetings, ellsworth2000 !

A recent Outlook Express update, KB 911567, could cause send problem.  The only fix now is to uninstall it from Add/Remove Programs in Control Panel and disable Windows Autoupdate.

1. If no joy, Register an important send/receive library file.  Go to Start > Run and type regsvr32 inetcomm.dll

2. Check if antivirus email check is slowing sending and receiving.  Disable it.

3. In the account settings, Advanced settings, change the server timeout time from 1 min to 5 min

4. Check if outgoing mail server authentication is required. Select that option in account settings and use same settings as incoming server

5. Your ISP may be blocking port 25. Try using alternate port 587.

6.  Check with email provider Tech Support to determine if server is having trouble.

7. See this troubleshooter for not sending
http://www.slipstick.com/problems/nosend.htm

Best wishes!

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
ellsworth2000Author Commented:
Thank you both for all of your suggestions,

I did everything both of you said to do and OE still wasn't working so i checked the accounts one more time and there was a second account but was not set as the default and once i removed it OE worked.

Thank you both for everything,

Ellsworth
Irwin SantosComputer Integration SpecialistCommented:
cool.. thanks for the effort points!!  :-)
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Outlook

From novice to tech pro — start learning today.