Citrix Management Console Won't Open - JRE?

We have one Citrix server running Metaframe XPa, service pack 4, we recently installed a second Citrix server and assigned it to the existing farm. However, now that the new server has been setup we cannot open Management Console. The splash screen loads and nothing opens. One suggestion we have been given was to uninstall Mangement console and all of the the JRE's (1.3 and 1.4.2) then reinstall Management Console and JRE 1.4.2. Management Console then opens but after you close it it does not reopen until we do the same thing over again. The first server has JRE 1.3 and  1.4.2 installed and the second server has 1.4.2 installed. By the way these are W2k servers and we have not load balanced the servers yet so no users are using the second server yet.

I found an article on about changing the registry for the JRE but am unsure as to what I should change it to.
What JRE does MC need to run and what registry value should I change to run MC on the server? Or is this a totally different issue?
Who is Participating?
Tony GimenezConnect With a Mentor InternshipCommented:
Have you tried running any anti-spyware/anti-virus software?

Run Ad-Aware SE if you havent already to see if it helps.
M0nit0rConnect With a Mentor Commented:
Disable all anti-virus and/or firewall services and see if it loads the console and not just the splash screen. I had the same problem, try that and also go into msconfig and make sure all citrix services are selected and running. You can also type in services.msc in the run console to see which services are running.

Is it the same version of Citrix on the second server?
Get 10% Off Your First Squarespace Website

Ready to showcase your work, publish content or promote your business online? With Squarespace’s award-winning templates and 24/7 customer service, getting started is simple. Head to and use offer code ‘EXPERTS’ to get 10% off your first purchase.


Are you starting the cmc as administrator or as an normal user?

gr marco
pkfwallastConnect With a Mentor Commented:
Look at this document, it may be wil help you to fix your problem?

gr Marco
jdinesAuthor Commented:
We starting the cmc as administrator. Both citrix servers are running the same version of citrix with the same service packs and hotfixes. We are running Norton and I have disabled that and tried to run cmc and only the splash screen loads. I will run adware software and see what that does. I will also review the document that pkfwallast posted and let you know. Thank you for all of your help I will post points accordingly.

jdinesAuthor Commented:
Forgot to note that we published the mmc as an application and I am able to open the mmc from our published applications that each user gets but not directly on the server.
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.