Go Premium for a chance to win a PS4. Enter to Win

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 266
  • Last Modified:

Exchange 2003 bounces internal mail in one direction between two sites.

Good day,

We native Exch2003 environment, three sites, one server per site.

Site-A
Site-B
Site-C

Site-A is bridgehead to internet.

Mail delivery is fine when sent from:

- A to B
- A to C and C to A
- B to C and C to B
- from the internet to A,B,C and from A,B,C to the internet

However not from B to A!!  The mail is bounced and ends up with NDR.

question:

Is internal mail possible with any connectors, so based on X.400? If so, above mentioned communication is only possible with routing connectors between the sites and a SMTP connector to the internet.

A message track show transport using SMTPT most of the time. Sometimes is X.400 used. A failing message is ccording to the log deliverd at the apprpriat mailbox however it starts its way over again with 'store driver submitted to MTA'.

I have to mention that server A is a DC and had a crash last weekend. The system has been rebuild after cleaning AD.

DCDIAG and NETDIAG show no problems.

Spent many days in resolving the problem but unfortunatly without succes

Pls advice

Thank you
0
maasdelta
Asked:
maasdelta
  • 5
  • 5
1 Solution
 
ExchgenCommented:
hmmm....

Can we try and telnet from B to A using IP and FQDN?

Are we able to drop an email via telnet?

Is there any kind of SMTP service running over firewall / SMTP server which comes in path between them?

When we do telnet localhost 25 and then EHLO do we get all 18 verbs related to SMTP and exchang on B?

Raghu
0
 
maasdeltaAuthor Commented:
Can we try and telnet from B to A using IP and FQDN?
**** Yes
Are we able to drop an email via telnet?
***** No
Is there any kind of SMTP service running over firewall / SMTP server which comes in path between them?
**** No, rember A to B works fine, B to A not.
When we do telnet localhost 25 and then EHLO do we get all 18 verbs related to SMTP and exchang on B?
***********
Site A:
250-mail.maasdelta.nl Hello [10.116.13.15]
250-TURN
250-SIZE
250-ETRN
250-PIPELINING
250-DSN
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-8bitmime
250-BINARYMIME
250-CHUNKING
250-VRFY
250-X-EXPS GSSAPI NTLM LOGIN
250-X-EXPS=LOGIN
250-AUTH GSSAPI NTLM LOGIN
250-AUTH=LOGIN
250-X-LINK2STATE
250-XEXCH50
250 OK

Site B:

ehlo
250-wtmh-ms01.maasdelta.local Hello [10.116.13.15]
250-TURN
250-SIZE
250-ETRN
250-PIPELINING
250-DSN
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-8bitmime
250-BINARYMIME
250-CHUNKING
250-VRFY
250-X-EXPS GSSAPI NTLM
250-AUTH GSSAPI NTLM
250-X-LINK2STATE
250-XEXCH50
250 OK

I also noticed the difference however I upgraded SVR2003 with SP1 and reinstalled Exch 2003 with SP2. So I don't know how to change this??

Regards Jan
0
 
ExchgenCommented:
Can we get in to properties of server on site A and under securities/advanced confirm that "inheritance" is checked.

Raghu
0
Windows Server 2016: All you need to know

Learn about Hyper-V features that increase functionality and usability of Microsoft Windows Server 2016. Also, throughout this eBook, you’ll find some basic PowerShell examples that will help you leverage the scripts in your environments!

 
maasdeltaAuthor Commented:
Forgot:

When we do telnet localhost 25 and then EHLO do we get all 18 verbs related to SMTP and exchang on B?

**** Also site C shows a differend verbs but does work fine.

Problems must be in AD / MTA routing.
0
 
ExchgenCommented:
In pure exchange 2003 native mode (as you mentioned) you can stop and disable the MTA service.

All email flow between exchange servers in your case would happen via SMTP.

If all sites are connected via routing group connector you may want to delete the connector between B to A and let the email get routed from B to C and from there to A.

If the above also fails then we may want to have a look at B site server.

You may alo want to check a winroute connecting to each server in different site and find out if we have stale connectors or connector marked down.

Raghu
0
 
maasdeltaAuthor Commented:
Hello Exchgen,

No the 'inheritance' was not checked!! Do I have to reboot the A- server ??
0
 
ExchgenCommented:
Just restart the IS service....

Raghu
0
 
maasdeltaAuthor Commented:
Exchgen,

When you create a connector, its counter part is created at the other site. Does one need to creat a connector at both sides??

Suppose your idea works, so routing via C. What does that tell us??

I wil try this in the morning, it is getting late.

Regards
0
 
ExchgenCommented:
Your are right... the connector is created both ways....

If you have already tried deleting the connector.... and the mail flow works this does give me an indication that this is possibly a linkstate issue...

I am not sure but is it possible for us to restart the routing engine service on all the 2 sites?

If we have multiple servers in each site then you need to restart the routing engine service of the ROUTING MASTER server.

Raghu

0
 
maasdeltaAuthor Commented:
Hello all,

The problem has been solved!

After deleting the complete routing group on server B and recreating it the mail is deliverd correctly on server A.

So deleleting and/or recreating the connectors was not enough. I suppose some objects had to be replaced in order to solve the problem.

Any comment or additional technical inside view is welcome.

Thanks to you,

Regards JAn
0
 
CetusMODCommented:
PAQed with points refunded (500)

CetusMOD
Community Support Moderator
0

Featured Post

Industry Leaders: We Want Your Opinion!

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

  • 5
  • 5
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now