Solved

OMA Exchange 2003 (mobile devices)

Posted on 2006-11-03
28
808 Views
Last Modified: 2011-09-20
I have restored a server and i am finding i have a problem with mapi32.dll..

I'm covering this in a nother q.

HOWEVER, I also have problems with my OMA users.

They are using orange exec's.. mobile 2005.
server is using exchange 2003 sp1 (SBS)

I appreciate this problem could relate to the above.. BUT everything else loads apart from when you load ESM

Can someone help m,e troubleshoot the OMA.. settings all seem to be there..

I am fortunate enough to have the original build on a VIRUTAL image on another machine ..

can someon please give me popinters to troubleshoot this..

when the pda synchronises it gives the following error and is reporting the last sync was last friday (just before the new server restore). I will post the error in a moment

i need this one fast (as always :) )

I do appreciate that my reinstalling it may fix the problem .. however I WONT get any settings back.... and i cannot do that till weekend anyway.. The client is hot on me at the mo though.

so any help would be appreciated.

Many Thanks

Romolo

0
Comment
Question by:roycasella
  • 19
  • 8
28 Comments
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17864816
Update:

When i navigate to

http://server.domain.local/oma

then I get to login..

i enter users cerdentials.. it says done and puts a lovely address in the bar BUT

nothing apperas..

no inbox or anything like that.

ALSO companyweb does the same thing.

thanks

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17864885
error code is: 0x85010014 on the pda

thanks

Romolo
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17865919
This error code comes up very frequently.

May I suggest that you take a look at the the questions that come up on the first page of this search:
http://search.experts-exchange.com/search.jsp?query=0x85010014

It is either SSL, permissions or authentication settings.

Simon.
0
Is Your AD Toolbox Looking More Like a Toybox?

Managing Active Directory can get complicated.  Often, the native tools for managing AD are just not up to the task.  The largest Active Directory installations in the world have relied on one tool to manage their day-to-day administration tasks: Hyena. Start your trial today.

 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17865929
within the event log it also has the following:

Source: MSExchangeOMA
eventid:1503


Event Type:      Error
Event Source:      MSExchangeOMA
Event Category:      (1000)
Event ID:      1503
Date:            11/3/2006
Time:            12:57:01 PM
User:            N/A
Computer:      COMPNAME
Description:
An unknown error occurred while processing the current request:
Message: The remote server returned an error: (403) Forbidden.
Source: Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider
Stack trace:
   at Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider.OmaWebRequest.GetRequestStream()
   at Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider.ExchangeServices.GetSpecialFolders()
   at Microsoft.Exchange.OMA.ExchangeDataProvider.ExchangeServices..ctor(UserInfo user)

Message: Exception has been thrown by the target of an invocation.
Source: mscorlib
Stack trace:
   at System.Reflection.RuntimeConstructorInfo.InternalInvoke(BindingFlags invokeAttr, Binder binder, Object[] parameters, CultureInfo culture, Boolean isBinderDefault)
   at System.Reflection.RuntimeConstructorInfo.Invoke(BindingFlags invokeAttr, Binder binder, Object[] parameters, CultureInfo culture)
   at System.RuntimeType.CreateInstanceImpl(BindingFlags bindingAttr, Binder binder, Object[] args, CultureInfo culture, Object[] activationAttributes)
   at System.Activator.CreateInstance(Type type, BindingFlags bindingAttr, Binder binder, Object[] args, CultureInfo culture, Object[] activationAttributes)
   at Microsoft.Exchange.OMA.UserInterface.Global.Session_Start(Object sender, EventArgs e)

Message: Exception of type Microsoft.Exchange.OMA.DataProviderInterface.ProviderException was thrown.
EventMessage:
UserMessage: A System error has occurred while processing your request. Please try again. If the problem persists, contact your administrator.
Source: Microsoft.Exchange.OMA.UserInterface
Stack trace:
   at Microsoft.Exchange.OMA.UserInterface.Global.Session_Start(Object sender, EventArgs e)
   at System.Web.SessionState.SessionStateModule.RaiseOnStart(EventArgs e)
   at System.Web.SessionState.SessionStateModule.CompleteAcquireState()
   at System.Web.SessionState.SessionStateModule.BeginAcquireState(Object source, EventArgs e, AsyncCallback cb, Object extraData)
   at System.Web.AsyncEventExecutionStep.System.Web.HttpApplication+IExecutionStep.Execute()
   at System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously)


For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.


PLEASE HELP

THANKS
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17866556
Did you look at the search I posted above? Nothing you have posted is new, but repeating the steps to resolve the problem when they are already in the database is not a very good use of anyone's time.

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17869334
I have Simon,

I am still am..

Theres loads on this but everything i try from what is in here does not fix this issue..

i need help. ... the mobile users (MD included) needs his email and is really hot on me.

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17869348
Simon....

Of course i troubleshooted the error code... AS you can see theres loads on it... i.e. not a quick fix.. i am trying and working through...

Romolo
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17869381
In the error message you posted above, there is only one line that is of interest:  (403) Forbidden.

The rest is just fluff.

Therefore you have to look at the permissions settings very carefully. The classic one is anonymous being set on the wrong directories - it should only be set on the /exchweb virtual directory, no others (/exchange, /oma, /Microsoft-Server-ActiveSync etc).

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17879516
can someone please confirm what permissions should be set on the exchweb directory for OMA and OWA..

thanks in advance

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17879561
When i tried to check on the microsoft-server-activesync for permissions

the folder is NOT there

c:\Program Files\exchsvr\oma\sync

. I have tried a reinstall the other day so i would have thought IF this was missing it would put it back.

How would I put this back

thanks

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17879723
i have created the folder manually.

no diff.

i no longer error with map32.d.l anymore though

i have copied mapi32.dll from c:\prog~1\exchsvr\bin to c:\windows\system32

error has gone away... but OMA still does not work.

2003

can you confirm if http://oma.server.com/oma

is supposed to be blank when logged in. NOT inbox etc...

thanks

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17880045
I tried to reinstall exchagne 2003

it did not go well need to reinstall now

please see

http://www.experts-exchange.com/Operating_Systems/SBS_Small_Business_Server/Q_22050132.html

thanks

romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17888253
I have fixed this mapi32.dll  error now

What do I do to close

thanks

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17890699
How do I recreate the OMA element of exchange.

Romolo
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17891643
The only way is to reset the virtual folders.
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=883380

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17893891
ok ive done that but still

companyweb says access is denied and

/oma is completely blank

please help...

Romolo
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17894112
For company web I cannot help - its SBS and I don't have much to do with that product.
If the folder reset didn't work then you are probably looking at a reinstall of Exchange and then the service pack. You may well get away with installing it on top of the existing installation. That could clean up the settings.

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17894188
I have already TRIED to do this.

sp1 will not take

Im stuck

Romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17894409
I have upgraded to exchange sp2... BUT

same problem..

arrghh... i need an answer

thanks

romolo
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17897846
Your only answer might be to call Microsoft or call in another consultant with the specialist knowledge to repair the installation. Calling Microsoft might be the cheapest option as it is a fixed cost no matter how long it takes.

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17900413
OK

I have installed SP2. and deleted VD's and recreated as per a microsoft step by step.

My

http://server/oma web logged in STILL shows blank ????

But the MD is getting his email. However he has said there has been some crashes today.... HOORAY!

IT IS Working..

however. OTHER existing users that have had no changes to the PDA's using same PDA..

When they sync they get 0x685010004 "You account does not hav permission to sync with your current settings. Contact your Microsoft Exchange administrator"

I have setup new users and this happens too

I have checked the AD and they DO HAVE all OMA features turned on... What else could it be

thanks to all that have helped ..... thus far

Romolo

0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17906627
I Dont have a "DEVICE SECURITY" option in my "Mobile Services" in ESM.

Exchange 2003 SP2 ...

Many Thanks

Romolo
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 17908702
Are you using ESM on the server itself or from another machine? No device security would indicate that the ESM is not from SP2 or the server isn't SP2.

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17912318
same server.. 1x single sbs 2k3 server. sbs sp1 .. exchange sp2

Romolo
0
 
LVL 104

Accepted Solution

by:
Sembee earned 500 total points
ID: 17913718
Try reapplying service pack 2 for Exchange 2003. It obviously hasn't applied correctly.

Simon.
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17924565
i have done this..

where else could i go to check for permissions ???? for OMA

could you please list everywhere.. Im convinced i went somewhere on the old build that let me see only the MD and noone else.... i thought that might have been in mobile services in esm... but on this build it is not there..

thanks

romolo
0
 
LVL 7

Author Comment

by:roycasella
ID: 17936599
I have reapplied sp2

I now have a device security option.

I have put exception in for the other users and hey presto..... everyone is receiving email.

i have some other queries but i will pop them into different posts.

thanks everyone who helped.

reapplying sp2 .. NOW worked.

Romolo
0

Featured Post

PRTG Network Monitor: Intuitive Network Monitoring

Network Monitoring is essential to ensure that computer systems and network devices are running. Use PRTG to monitor LANs, servers, websites, applications and devices, bandwidth, virtual environments, remote systems, IoT, and many more. PRTG is easy to set up & use.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Suggested Solutions

Lotus Notes – formerly IBM Notes – is an email client application, while IBM Domino (earlier Lotus Domino) is an email server. The client possesses a set of features that are even more advanced as compared to that of Outlook. Likewise, IBM Domino is…
This article explains in simple steps how to renew expiring Exchange Server Internal Transport Certificate.
In this video we show how to create an email address policy in Exchange 2013. We show this process by using the Exchange Admin Center. Log into Exchange Admin Center.:  First we need to log into the Exchange Admin Center. Navigate to the Mail Flow…
This video demonstrates how to sync Microsoft Exchange Public Folders with smartphones using CodeTwo Exchange Sync and Exchange ActiveSync. To learn more about CodeTwo Exchange Sync and download the free trial, go to: http://www.codetwo.com/excha…

803 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question