Solved

Exchange Information Store Crashes

Posted on 2006-11-04
21
395 Views
Last Modified: 2010-03-06
hey,

i have trouble with my exchange server 2000. I reinstalled exchange 2000, restarted server, installed sp3, restarted server. I start Exchange information store service and it crashes shortly after. I probably had to dismount the store before reinstalling..........

Anyway, I tried to do recovery /r E00 it finishes in couple seconds but the /mh shows that database is still "Dirty Shutdown". So I ran /p, detele all log files, and later /d. I did that on both priv1 and pub1. /mh shows "Clean Shutdown". But when i try to mount it again it crashes after a few seconds, the state goes back to "Dirty Shutdown".
Basically, I follow this ms article: http://support.microsoft.com/kb/313184

What could I try more? I have the copy of mdbdata folder after exchange was reinstalled. I cannot run backup because there is no backup :(

please help.
0
Comment
Question by:kabix
  • 15
  • 4
21 Comments
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17872715
oh i forgot to mention.... if i delete all files from mdbdata folder and start information store, it runs fine and doesnt crash.
0
 
LVL 39

Expert Comment

by:redseatechnologies
ID: 17872773
Are you running out of space on that drive?

What event id's are getting thrown when it crashes?  IS never crashes quietly :)

When you say, "if i delete all files from mdbdata folder and start information store, it runs fine and doesnt crash", how long does it run without crashing?

-red
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17872818
I think it was running for more than 20 min, then I stopped it. There is over 8GB free on that drive.

When the service crash I get an entry in SYSTEM that the service crashed unexpectedly. Later APPLICATIONS event log starts logging event below. All exchange services run fine just information store crashes.

Event Type:      Error
Event Source:      MSExchangeSA
Event Category:      MAPI Session
Event ID:      9175
Date:            11/4/2006
Time:            11:33:54 AM
User:            N/A
Computer:      LON1
Description:
The MAPI call 'OpenMsgStore' failed with the following error:
The Microsoft Exchange Server computer is not available.  Either there are network problems or the Microsoft Exchange Server computer is down for maintenance.
The MAPI provider failed.
Microsoft Exchange Server Information Store
ID no: 8004011d-0526-00000000
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17872852
If I move all the files from mdbdata folder, start information store and try to mount the database it asks if i want to create a new database. So i said ok and it create new edb files. So far it is running normal without any crashes. So i think that is something wrong with my database. how do i make it so that my database dont crash?
0
 
LVL 39

Expert Comment

by:redseatechnologies
ID: 17872867
That error is useless, that happens AFTER the crash.

8GB is not a log of free space, but it should be enough for the databases to run.  Just to confirm, you have that much space once it crashes, not once you move everything, right?

If you are convinced it is a faulty store, here are the tools you will need to get it back to a good state -> http://www.msexchange.org/tutorials/Exchange-ISINTEG-ESEUTIL.html

-red
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17872893
the 8 gb is with database files on the drive. so once it crashes the drive has 8 gb free.

in theory if i run /r E00 and then /p , /d the database should be in normal state and mount fine?

i already did that 3-4 times, every time - crash.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17872910
also once it crashes the database goes back to "Dirty Shutdown" and if i try to mount it i get that the database files are inconsistant.

The database files in this store are inconsistent.
ID no: c1041739
Exchange System Manager
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17872947
ok one more thing... i leave Mailbox store dismounted and just mount public store after repair. the information store service crashes after a couple of seconds.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17873906
anybody?
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17873966
the original database seems to be fine... if i try to mount it, it does mount but the problem is that Information Store crashes shorty after that.

please, need help badly.
0
Want to promote your upcoming event?

Attending an event? Speaking at a conference? Or exhibiting at a tradeshow? Easily inform your contacts by using a promotional banner in your email signature. This will ensure your organization’s most important contacts are in the know.

 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17874280
I did these tests on the database:

/g - integrity check : successful
/k - no bad checksums
/mh state is clean shutdown

Can somebody tell me if i can delete log files and mount the database? Or should I do something before that?
0
 
LVL 39

Expert Comment

by:redseatechnologies
ID: 17874555
Have you tried not starting the Public store, but only running the mailbox store?

What log files are you talking about deleting?  Generally, that is never a good idea

-red
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17874596
the ones with E00...

I have set that databases are not mounted on startup. I managed to bring back the public store...

Database was mounting before but the problem was that information store crashed. Before I tried to run /r and then /p. However, this time i just did /r and then /d on the public store. Mounted and dismounted it immediatly after before the service crashed. Ran isinteg -s (servername) -fix -test alltests on public store and restarted the information store.

So... so far so good... information store doesnt crash and the public store is mounted for over 30 min.

I will try to dismount the public store and do the same on the mailbox store. I am really hoping this will work.
0
 
LVL 39

Expert Comment

by:redseatechnologies
ID: 17874664
Don't delete the E00 files,

Let us know how you go with it, you seem to be making good progress

-red
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17881961
it got a little more stable. I can mount both databases and running fine but just crashes after a while. sometimes it stays longer sometimes shorter. And again no event id are logged on crash with diagnostics enabled. all i get is unexpected crash. go figure.

should i reinstall exchange again? will that do anything?
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17882316
i just noticed M drive is not under my computer... ? can that be? all exchange services are running... how do i put it back?
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17882563
eh i am going to remove it. i'd like to throw that server await. piece of junk...
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17883116
ok i think i solved it... so far so good.

like i said the m drive was not under my computer. i removed the drive: http://support.microsoft.com/kb/305145
and looks like its working fine. i know its best practice to turn it off in first place but i didnt have problem with it before reinstall.
the databases mounted and everything looks good so far. i do hope so.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kabix
ID: 17883431
i go nuts :)

if anybody having something similar check out: http://support.microsoft.com/kb/280432

looks like my m drive is still enabled but i had one machinekey that didnt have proper permissions. after resetting them information store seems to run much smoother. i am disabling m drive anyways.
0
 
LVL 1

Accepted Solution

by:
Computer101 earned 0 total points
ID: 18082130
PAQed with points refunded (250)

Computer101
EE Admin
0

Featured Post

Do email signature updates give you a headache?

Do you feel like you are constantly making changes to email signatures? Are the images not formatting how you want them to? Want high-quality HTML signatures on all devices, including on mobiles and Macs? Then, let Exclaimer solve all your email signature problems today.

Join & Write a Comment

Check out this infographic on what you need to make a good email signature that will work perfectly for your organization.
Following basic email etiquette rules will help you write a professional email and achieve a good, lasting impression with your contacts.
In this video we show how to create a User Mailbox in Exchange 2013. We show this process by using the Exchange Admin Center. Log into Exchange Admin Center.: First we need to log into the Exchange Admin Center. Navigate to the Recipients >> Mailb…
how to add IIS SMTP to handle application/Scanner relays into office 365.

708 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question

Need Help in Real-Time?

Connect with top rated Experts

13 Experts available now in Live!

Get 1:1 Help Now