My CD/DVD Burner (LITE-ON DVDRW SOHW-1633S) is recognized as Standard CD-ROM Drive rather than a CD/DVD burner

When I reinstalled my OS (XP Pro) in August 2006, apparently my DVD/CD burner (LITE-ON DVDRW SOHW-1633S) became merely a CD-ROM drive and I have been unable to burn media since.

I have updated/reinstalled the latest firmware, uninstalled the drive, uninstalled and reinstalled the burning software, and have attempted a few other things (over the past few months) to no avail.

BOTTOM LINE: I need my burner operational NOW. What additional information do I need to provide to get this thing working?

Thanks, dmg


LVL 4
dgage123Asked:
Who is Participating?
 
fallenknight308Connect With a Mentor Commented:
Oh you poor poor soul!
I had that same drive once,  after six months of use, it died. Same for my friend same drive, same death.
Get to newegg.com pronto!
My NEC is working great.
Samsung is good.
Shop around, get more than 4 opinions, have fun!
Good Luck!
0
 
nobusCommented:
test it on another PC - it can simply be bad.
0
 
jamietonerCommented:
Testing on anuther pc would be the best but if ones not available try these
http://www.dougknox.com/xp/scripts_desc/xp_cd_dvd_fix.htm if the cd-dvd-fix.exe file doesnt work try the cdgone.reg file (both provided on this link)
http://support.microsoft.com/kb/320553/en-us heres how to do it manually if the automatic utilities dont work.
0
Receive 1:1 tech help

Solve your biggest tech problems alongside global tech experts with 1:1 help.

 
dgage123Author Commented:
The issue is not that the drive is not recognized, it is that it is not recognized correctly.
However, it now recognizes the drive as a DVD-RW drive, but the burning still doesn't work.

I have the error log created by NERO and would be glad to post it if someone could decipher it.
Please let me know.

I have uninstalled my Nero and its "Ahead" directory, and am planning to reinstall that software.
If that doesn't work, and since I have another computer problem that might be more easily solved (from my perspective) with a reinstall/repair of my OS (XP Pro), I may have to see if this remedies the problem.

These issues are my fault because I wanted to speed up my login. Having read "non-Expert Exchange" advice regarding Services, I disabled a bunch that I was led to believe that I didn't need.

I know better now.

I will post the outcome of the reinstall/repair (in the next few days) if that ends up being my best alternative.
Thanks for your help so far.
Anyone what to look at my error log?

0
 
dgage123Author Commented:
Thanks, fallenknight, for the insight.
Is there any test I can do to confirm its ability to not write?
I was hoping the drive did not work because, in Services, I had disabled GEARSec.exe (GEARSecurity) then re-enabled it by changing its startup mode to automatic.
Is that a possibility or rather totally unrelated?
Thanks for the input.
0
 
nobusCommented:
try burnintest : http://www.passmark.com/download/index.htm      
0
 
fallenknight308Commented:
No, your 1633s LITE-ON is finished. IMO
You can try burnintest, but I'm betting the drives belly-up. That drive is......well lets just forget the adjectives shall we?!
www.newegg.com 
For less than $50 you can come away with a superior optical drive, and a sense of well being........and that's priceless.
 
0
All Courses

From novice to tech pro — start learning today.