Still celebrating National IT Professionals Day with 3 months of free Premium Membership. Use Code ITDAY17

x
?
Solved

sporadic network drops

Posted on 2007-03-26
6
Medium Priority
?
256 Views
Last Modified: 2010-04-10
The problem I'm having is that several times a day, my workstations drop from the network. This appears to be completely sporadic and nothing out of the ordinary is running when this occurs. Users who are connected to my Exchange 2003 server through Outlook get a delay in send/recieve and then it tells them the Exchange server is unavailable. They reboot and all is fine.

This doesn't only happen with my email server. It happens with my flie server and my domain controller as well. What could be the cause of this? I ran a packet analyzer and couldn't find anything out of the ordinary. All workstations are identical running XP.
0
Comment
Question by:lenivan
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 3
  • 2
6 Comments
 
LVL 17

Expert Comment

by:RDAdams
ID: 18796302
Are they running on a switch or hub?  Wireless or wired?
0
 

Author Comment

by:lenivan
ID: 18796331
They are wired and connected to jacks in the wall which connect out to managed switches. The managed switches are connect to a backbone switch which all the servers and firewall are plugged into.
0
 
LVL 12

Accepted Solution

by:
NetAdmin2436 earned 1500 total points
ID: 18803257
I know you said they drop randomly... but do they ALL drop at the same time? Or are they dropping by a single computer instance at a time?

When they drop from the network, is there IP addresses what they should be? This would identify a rouge DHCP server somewhere (Some printers, routers/firewalls, ect..have built in DHCP servers, disable them)
-When they drop next time, do a start-->run --> cmd --> ipconfig/all

Flush DNS on DNS server(s) and workstations.
start --> run --> cmd --> ipconfig/flushdns
Verify that all clients DNS is set to your Internal DNS server ONLY. This is done with DHCP scope options. Then your internal DNS server should use forwarders to your ISP DNS if it can't resolve it. This is set in DNS.


Hope this helps.
0
Connect further...control easier

With the ATEN CE624, you can now enjoy a high-quality visual experience powered by HDBaseT technology and the convenience of a single Cat6 cable to transmit uncompressed video with zero latency and multi-streaming for dual-view applications where remote access is required.

 

Author Comment

by:lenivan
ID: 18803337
No, they don't all drop at the sime time. Seems completely random.

When they drop from the network, their IP address is what it should be. No issues there. I've checked every router, switch and hub and disabled DHCP on them (unless there's a rouge device that I can't find).

I flushed the DNS before, but did it again just now just to make sure. The problem continues to occur.

Anything else I can try or look for?
0
 
LVL 12

Expert Comment

by:NetAdmin2436
ID: 18803769
Hmmm...Is every single computer droping? or just some? Are they all on one particular switch?

I've seen a bad cable cause this type of behavior, but if it's happening to many or all computers i'd tend to think it's something else. But check the uplink cables from switch to switch for sure and cables to servers. This is where a good cable tester is handy to have around.

You can check the speed and duplex on the switches and NIC's. Normally Auto should do, but you can force 100mb full or half and see if it helps. They must match for each NIC to respected port on the switch.

Otherwise it might be time to start disabling client/server firewalls, antivirus/antispyware software. Disabling the service ensures it gets disabled.

Tried rebooting switches/servers?
0
 

Author Comment

by:lenivan
ID: 18803891
we've got 200 computer, but only about half are dropping. They are all connected to different managed switches, but all the switches are connected to 1 backbone switch. The servers are connected directly to the backbone switch.

All the switches are 5 years old and I will be replacing the backbone switch in the next day or two. I guess it could be a bad cable. When I replaced the backbone switch, I will replace the Cat5e cables on all the switches with new Cat6 cables.

Hope this will make a difference. Any other suggestions?
I will report my findings after the hardware replacement.
0

Featured Post

Learn how to optimize MySQL for your business need

With the increasing importance of apps & networks in both business & personal interconnections, perfor. has become one of the key metrics of successful communication. This ebook is a hands-on business-case-driven guide to understanding MySQL query parameter tuning & database perf

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

ADCs have gained traction within the last decade, largely due to increased demand for legacy load balancing appliances to handle more advanced application delivery requirements and improve application performance.
This article explains the fundamentals of industrial networking which ultimately is the backbone network which is providing communications for process devices like robots and other not so interesting stuff.
This video gives you a great overview about bandwidth monitoring with SNMP and WMI with our network monitoring solution PRTG Network Monitor (https://www.paessler.com/prtg). If you're looking for how to monitor bandwidth using netflow or packet s…
Monitoring a network: why having a policy is the best policy? Michael Kulchisky, MCSE, MCSA, MCP, VTSP, VSP, CCSP outlines the enormous benefits of having a policy-based approach when monitoring medium and large networks. Software utilized in this v…

670 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question