• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 491
  • Last Modified:

SBS 2003 config with 2 NICS a linksys box and DHCP DNS off of server

Im looking to set up my sbs 2003 with 2 nics to be bale to be accessed remotly most likely thru terminal services. I have a static ip inside my linksys router. and I guess i need to know how to  set up everything. I have a decent idea but I cant get my clients on the domain, I keep getting an error something with DNS. I kind of need to know how ot configure it all. I use the wizards and such now im past that part. Im trying to imagaine how it works my comcast box goes into my linksys internet  port. I have the server and my 1 client plugged into port 1/2 on the router. Now I use the routers iup address (192.168.15.1) as the gateway and on the clients i put the DNS toward the server ? Which would mean the servers IP ( which is a 192.168.15.?? ) and as for gateways I put the router 192.168.15.1 because it points to the router. which in a sense is my modem to the internet. My intranet will consists of all 192.168.15. ?? ips' set up on my client and my server ? I gues sim looking for an explaination. I'm also having a problem with my scope because of my routers 192.168.15.1 local ip is showing 192.168.1.0 for the scope how can i change the scope so it is 192.168.15.?? that is my issue the scope is giving out different IP then my linksys box local ip.. I have been working with this for a few weeks and have been not successful. it is getting me frustrated I have been reading alot on it and trying alot of different things. I have also sat down and pictured how it would all work. I have DNS/DHCP turned off on my comcast modem and my linksys box. I want the server to give it all out. I'm just having a few problems so say for my linksys box has a static ip subnet,gateway,dns that have been supplied form comcast so for the NIC on my server I should make an ip like 192.168.15.2 and the subnet should be 255.255.255.0 and the gateway would be 192.168.15.1 and for DNS ????

as for a client I would put say IP 192.168.15.3 subnet of 255.255.255.0 gateway would be 192.168.15.1 and for DNS ( should it be the IP of the server ) ?

I would not use the DNS of comcast nowhere else but in the linksys box... ?? Any help is appreciated id love to get this issue resolved otngiht make my day !!! Thanks all
0
Joel Bud
Asked:
Joel Bud
  • 36
  • 9
9 Solutions
 
tsuzuharaCommented:
Wow, kind of a blasting question here:

DHCP - To change the scope options, go to the DHCP management console and edit the scope option number 003, router. Also, create reservations for all your static IP servers.

DNS - You should disable the "Register with DNS" option in the NIC TCP/IP options that is not in the same Network as the rest of the servers.

If you need further help, please try to specify a little more your needs :)

0
 
Joel BudITAuthor Commented:
what im trying to do is configure my server properly and be able to get a client on a domain. I dont have the server set up yet but I did run some wizards and such. Im lookin to configure it manually. with everything i stated above. if anyone needs me to re explain please just let me know....thanks

I guess im lookin for an example of setup properly with what I have listed above....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
I want to reconfirm

my linksys box ( 192.168.15.1) is put with a static form comcast and dns and gateway I also have DHCP off and dns off...

then i goto my server NIC and put in IP of 192.168.15.3 subnet of 255.255.255.0 gateway 192.168.15.1 and what for DNS ??

on my client side Ip 192.168.15.4 gateway 192.168.15.1 subnet 255.255.255.0 DNS ?? should dns be the server IP

seeing i want a client to goto server for DHCP and DNS ?

I also am having a problem with the scope on my server seeing it wants to give out 192.168.1.1 and my local IP 192.168.15.1 I need ot change it to 192.168.15.1 to start...

i hope this help im loookin to configure it form beginning.....kind of i have it somewhat configured now but i still am unable to join a domain....
0
A Cyber Security RX to Protect Your Organization

Join us on December 13th for a webinar to learn how medical providers can defend against malware with a cyber security "Rx" that supports a healthy technology adoption plan for every healthcare organization.

 
tsuzuharaCommented:
If what you want to accomplish is to create a domain:

- Fix the DHCP server with the details provided in the older answer. Also, set the 006 option to "192.168.15.3". Create a reservation for 192.168.15.3 with the server's NIC 1 MAC address.

- NIC 1 config:
    IP: 192.168.15.3
    Mask: 255.255.255.0
    GW: 192.168.15.1
    DNS: 127.0.0.1

- NIC 2 config: Whatever suits you best, but you can't user a Gateway here, it will create conflicts.

- Run "dcpromo" on the server from the Start - Run pane. This will promote your server to a domain controller. Set your local domain name and select "Install DNS on the server". Restart the server.

- Add a DNS resender in the DNS management console. Right click the server, go to the resenders pane and add an external DNS server to the resenders list for all domains.

- Leave the client's NIC configuration on "Use DHCP server". It will get the new settings from the server.
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
I will try that i was trying to join my one client onto the domain..

none of the machines are able ot ping each other....i need to figure this out now....they are both on the same subnet and gateway....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
the server is able to ping out but my computer cant ping the server....

0
 
Joel BudITAuthor Commented:
should the DNS settings on my server NIc be what the ISP gave me or should they be the settings on the local router (192.168.15.1)
0
 
tsuzuharaCommented:
Hi again. The DNS settings on the server NIC must point to itsel (127.0.0.1) in order for the domain to work.
The ping problem is possibly caused by some kind of firewall. Check the IPs using the ipconfig /all at a command prompt (run cmd at the Start - Run pane).
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
on serve ri try to disable firewall it tells me ipnat.sys is running so no dice on that.....

ipconfig/all on server is this....

primary dns suffix polakservices.local
mode type unknown
ip rpouting enabled yes
wins proxy enabled yes
dns suffix search list polakservices.local

ethernet adapter info
dhcp enabled no
ip 192.168.15.2
sub 255.255.255.0
gateway 192.168.15.1
netbios over tcpip disabled

i will run my dhcp and dns on the server now...i still will have ot change the scope options to 192.168.15.?? it wants to hand out 192.168.1.?? and my local router ip is 192.168.15.1

0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i goto scope and properties and on the general tab it lets me change them form 192.168.1.1 > 192.168.1.254 it wont let me make the change to 192.168.15.1 > 192.168.15.254 it tells me it overlaps an existing range or is not valid...
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
in the dhcp under server options and the general tab ( properties) the 003 router is set to 192.168.15.1  

006 is dns servers i think i should set them to my ISPs settings ?? im not sure ??

0115 dns domain name is set to polakservices.local

0
 
Joel BudITAuthor Commented:
in dhcp under scope options it lists my  003 router as 192.168.1.254 which is wrong it should be 192.168.15.1

dns servers 006 has 192.168.1.68 which is wrong should that just be my ISPS DNS ??

domain name is correct and wins 044 is 192.168.1.68

0
 
Joel BudITAuthor Commented:
under dhcp the scope is still 192.168.1.0 thi sis not right ?? because of my local router being a 192.168.15.1

the second last octet is wrong ?? am i right or wrong ??
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
just deleted and readded my dhcp under action and it asked for the server i put in the ip of the server currently which is 192.168.15.2 so i added that and then put the computer name and now under dhcp it says the oldbeats.polakservices.local (192.168.15.2) server ip.....

the scope still wants to work with 192.168.1.0 ??

i hoipe this make some sense to anyone...im so in need of help todayu i calle dsome guy out here and he charged me $40 and he is doing what i am i want an expert someone who knows to come here but i cant find one everyone is too busy....which leaves me in pain hahaha....thanks again all im will to throw someone some $40 if someone really helps me getting it going i know it is not too hard im missing a few things i believe i think its like set up half right i need to get the other half working or going thanks again
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
my client still for some reason cant ping the server 192.168.15.2 i have all firewalls off.....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i went into my linksys box and am trying to ping the server no luck but i cant ping a client.....i dont know how the firewall on my server is all wacked out it tells me i cant do anyhting with it because of ipnat.sys ??
0
 
tsuzuharaCommented:
Sorry red, have to go to bed now (4AM here). Try rerunning the DHCP wizard. Also, the DNS server MUST point to your server IP address.
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i am still having a problem gettin to the server if i try and ping from a client machine or if i ping from the router ping utility itself....there is nothing about a firewall on the server and it says ipnat.sys is basically making the firewall not run.. i ran the internet and email connection wizard figuring it would give me an option about the firewall but no  luck....im crashing any help is appreciated i will leave this thread open until i can figure out this issue. thanks
0
 
tsuzuharaCommented:
Try and disable "Routing and Remote Access" from the RRAS management console.
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
routing and remote access has been disabled...

great after i turned off firewall on client server is able to ping client but still unable to ping server ?? i dont know why ?? im trying everything ?? whe i shut off firewall on server i keep getting that ipnat.sys problem
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
sghould i put the dmz in the router to point to the ip address of the server ?? why is nothing working the gateways for both nics the server and the client should be 192.168.15.1 ?? right ??

and for DNS in the server I have the the server ip and  loopback and for dns in my client i have 192.168.15.1

i changed the dns on my client nic to the server ip and no dice, it also took me offline
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
turned on dmz and no luck be able to ping either ?? i can access the internet form the server but cant do anything else ?? why does something so easy become a pain in the ass for me man o man .......

thanks your all your help ??
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i noticewd whe i rebot the server and stuff it does not take my client pc offline it is still able to surf and access the net if it was all set up properly if the server was down so would the computers.....?? i had to rebot server see if anyhting could be changing but still nothing....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
well i turned it off on the router(firewall and NAT) and now the server does not want to work i also cant get to any websites and i cant get running but it is able to be pinged..so im guessing problem lies somewhere on server with DHCP/ DNS ?? any ideas.....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i reconfigured routing and remote access and did a custom one and configured it for VPN , NAT and LAN routing ?? only them t3 boxes  ichecked...
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
ok soo i am now able to join my client onto the domain.....it give me log in info when i put in my domain in under computer name on my client and it wont let me access the internet on the server still... ?? im thinking it has somethin to do with DHCP or DNS but everything seems ok i made a new scope so it would support my routers local ip 192.168.15.1 i put the scope to hand out 192.168.15.1-192.168.15.15

im not to sure where to start looking about this ??> anyone with any help is greatly appreciated im getting closer to being to the point i want to be at ??
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
in nat basic firewall properties on the server i hit address assignement and checked off automatically assign ip addresses by using dhcp allocator and also for name resolution i checked off for resolve ip addresses for clients using domain name system ??

and ideas how i get these pcs online to hit pages....im going to keep trying different things but now i have no idea on a direction ?? thanks all
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
anyone know if in DHCP on sbs 2003 i right click on the server name and goto properties on the DNS tab should i check off enable DNS dynamic updates according to the settings below and let it dynamically update things ??  

still not able to hit websites form client or server but i am able to get 1 client on the domain......they are talking back and forth
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i have now hooked up my other nic with a cat 5 cable and gave it an ip address so i have 2 nics up and pingable but unable to access the net still ??
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
noone loves me am i that annoying hahaha but i appreciate the help tho

server ipconfig /all  ( im still unable ot access the internet i have checked things that i can  but im out of ideas)

windowsn ip config

host name theol beast
primary dns suffix polakservices.local
node type unkown
ip routing enabled
wins proxy enabled
dns suffix search list polakservices.local

ethernet adapter info
dhcp enabled no
ip 192.168.15.2
subnet 255.255.255.0
default gateway 192.168.15.1 ( pointing to my linksys box) ?? should it be or should it be pointing to the server seeing i want the server to handle everything ?
dns servers 192.168.15.2 which is the ip address of the server nic # 1
netbios over tcpip disabled

ethernet adapted #2
dhcp enabled no
ip 192.168.15.3
subnet 255.255.255.0
defualt gateway 192.168.15.1 ; 129.0.0.1
primary wins server 192.168.1.68
netbios over tcpip disabled ??

i need help if anyone wants to give me some of there time it is soo appreciated Thanks all

ohh and on my client nic i just have one on the domain righ tnow i want to get all this working then i will add another and such....

nic on client
host name hjoel
primary dns suffix polakservices.local
node type hybrid
ip routing enabled no
wins proxy enabled no
dns suffix search list polakservices.local

nic info

dhcp enabled no
ip 192.168.15.5
sub 255.255.255.0 default gateway 192.168.15.1 ( ip of my linksys box)
dns server 192.168.15.2 (Ip of 1  server NIc )
primary wins server 192.168.1.68

should all the gateways be pointing to my server ip seeing the linksys box is just moving traffic ?? should the dns be pointing to my server nic on one nic card ?? unabel to access the net ?? dhcp is running dns is running ? i dont know what to do im lost now.....i was able to get it on the domain but no internet now.....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
should i plug my other NIc directly into my comcast modem and label it with a static ip and have it grab the net form the comcast modem and then leave my other NIc plugged into the linksys router ?? so one the NIc i would plug into my ocmcast modem label it with a static and the other NIC in my linksys router with a local ip and such ??
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i have now plugged a network cable directly into my comcast modem and set up a static ip on that nic i also have another nic on the machine that is pointing to my linksys router and gateway ?? im still una ble o hit website on the server and on the client?? i hope this stuff makes sense to the techs....cause im not 100% sure if it does..i have no idea what to do anymor eive been chekcing different things online with out any luck yet
???
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
the server is now able to hit websites but nothing is able to get anywher eon my clients ever sinc ei put one cat 5 cable on my nic to the comcast modem and i have the other one running to my nic on my local router ?? im going to try and rebot everything and see if it will get me anywhere but im guessing not ??? i need to keep researching ??
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i really think im starting to get the hang of this.....slowly i been understanding it more and more but im still not no expert i def could use help on this issue...it will be worth it to anyone hwo can give me a hand i will list server NICS info and client info ? the server can access the net but my client still not able to hit anyhting ?? it can be pinged tho ?? i been checking stuff in DHCP and DNS but no love for me at all.....i will list everything now...

server is plugged into comcast modem into NIC on server and from NIC #2 on server to port 1 on linksys router....

I also have the linksys router plugged into my comcastmodem and the intternet port on the linksys router it is also labeled with a static ip form comcast and so is my #1 server NIC....

here it goes....
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i nkow i have listed what i should of not have but i really dont think this is to big of a deal.....im still trying to get my 1 client on the internet i need ot be sure the settigns are proper i think my problem lies somewhere ont he server in the DHCP or DNS mabey even the RRAR (router and remote)  i mean....

i have reconfirmed the rsetting i know a few things are off but im still not sure where underdhcp server options ? under ?? dns foward lookup zones or reverse ??

im clueless thats why im asknig but noone seems ot be able ot help me now....i hope this thread is still shoing or active id love to bhave some people help me or if i can get a hold of someone directly i will make it worth there wild....i really feel lik ei can get this accomplished sometime today and its getting closer and closer but im no novoice im just the average joe i have veryt little experience in this but im learning more and more every day now....please any help is appreciated i need to pick other brains....



Microsoft Windows [Version 5.2.3790]
(C) Copyright 1985-2003 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Administrator>ipconfig /all

Windows IP Configuration

   Host Name . . . . . . . . . . . . : THEOLDBEAST
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . : PolakServices.local
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : Yes
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : Yes
   DNS Suffix Search List. . . . . . : PolakServices.local

Ethernet adapter Network Connection:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/1000 PT Server Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-15-17-0E-48-C9
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.15.2
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Default Gateway . . . . . . . . . :
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.15.2
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Ethernet adapter Server Local Area Connection:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-15-C5-F5-F7-C4
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   IP Address. . . . . . . . . . . . : 75.1XX.1XX.XX
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.248
   Default Gateway . . . . . . . . . : 75.1XX.1XX.XX
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.15.2
   Primary WINS Server . . . . . . . : 192.168.1.68
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

C:\Documents and Settings\Administrator>

my client is showing me this

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\JoelBudimirovich>ipconfig /ALL

Windows IP Configuration

        Host Name . . . . . . . . . . . . : joel
        Primary Dns Suffix  . . . . . . . : PolakServices.local
        Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
        IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
        WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
        DNS Suffix Search List. . . . . . : PolakServices.local

Ethernet adapter Local Area Connection:

        Connection-specific DNS Suffix  . :
        Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce MCP Networking Adapter

        Physical Address. . . . . . . . . : 00-11-2F-08-92-21
        Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.15.5
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.15.1
        DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.15.2
        Primary WINS Server . . . . . . . : 192.168.1.68
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
ok so on the client i made a few changes...and it enabled me to hit website but im still not sure it is properly configured.....here it is.....please any help form anyone...

C:\Documents and Settings\JoelBudimirovich>ipconfig /all

Windows IP Configuration

        Host Name . . . . . . . . . . . . : joel
        Primary Dns Suffix  . . . . . . . : PolakServices.local
        Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
        IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
        WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
        DNS Suffix Search List. . . . . . : PolakServices.local

Ethernet adapter Local Area Connection:

        Connection-specific DNS Suffix  . :
        Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce MCP Networking Adapte

        Physical Address. . . . . . . . . : 00-11-2F-08-92-21
        Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.15.5
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.15.2 (server IP local)
        DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.15.2 ( server local IP)
                                            75.1XX.XX.XX ( server static ip for NIC direct to cable modem)
        Primary WINS Server . . . . . . . : 192.168.1.68

i dont think all these settings are proper im looking for any help mabey i need to start a new thread cause noone is able to see this......unless everyone hates me hahaha im sorry if i annoy but all help is soo appreciated....im really picking up more and more as time goes on its awsome....thanks all
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i do believe everything is configured somewhat properly..now i have to set up FTP and remote access...any ideas ?? would it be wise to set up my FTP on a seperate static ip ??
0
 
tsuzuharaCommented:
Wow, a lot of improvements on this time... You have the WINS server option misconfigured at your DHCP server. Also, you don't need to set the second DNS server as your second server's NIC, leave it only as 192.168.15.2 in the DHCP server.

It's a very tough option to set up an FTP and RRAS server in a domain controller, as it would become a first line server, multiplying the security risks.

Also, I'd advice you to be more patient with your doubts, most questions take one or two weeks to get solved.
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
ohh ok cool i didnt realize it took that long....sometimes i just get so into this it gets me going been doing a ton of reading but thanks....i will have to figure out these other options now....;im going to make them changes and see whats happenin thanks agian i appreciate it....
0
 
tsuzuharaCommented:
Don't worry :) Unfortunately, I'm leaving tomorrow for a long trip (two weeks) and I won't have access to the internet or my e-mail. May you still have troubles with this, don't hesitate to contact me at suzuhara@gmail.com from Aug 5th.

David C.
0
 
tsuzuharaCommented:
BTW, try restarting the ICSF/ICS service in the server and we'll see if the firewall comes back to life. After that, create an exception for Folder sharing at the firewall management console.
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
ok cool i think ill deffintally be sending you over some email sif i have any questions i really appreciate your time....i knind of surprised myself with all this i really have not been using this level almost ever this is my first time doing it ever....this is all new to me so im very pleased with what i did...i changed the wins im going to have to check out the ICSF/ICS service i remember disabling it because something told me to on the server. i downloaded a network analyzer too....thanks again for all your help i really thank you...
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
i set it back to manual where is that management console ?
0
 
tsuzuharaCommented:
You'll find it at the Control Panel.
0
 
Joel BudITAuthor Commented:
when i goto windows firewall in control panel i get htis error

windows firewall cannot run because another program or service is running that might use the network address translation component  ipnat.sys
0

Featured Post

What Security Threats Are We Predicting for 2018?

Cryptocurrency, IoT botnets, MFA, and more! Hackers are already planning their next big attacks for 2018. Learn what you might face, and how to defend against it with our 2018 security predictions.

  • 36
  • 9
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now