Want to protect your cyber security and still get fast solutions? Ask a secure question today.Go Premium

x
?
Solved

Reconfigure MX Record at Registrar

Posted on 2007-08-01
32
Medium Priority
?
581 Views
Last Modified: 2010-03-06
ok....my MX record at my registrar (godaddy) somehow got messed up.  i don't remember the exact settings but now i am not getting any emails.  what should have been my MX record be.....how do i fix it?

i am running Exchange 2003 on 'Windows 2003.
0
Comment
Question by:kaushal2004
  • 18
  • 12
  • 2
32 Comments
 
LVL 13

Expert Comment

by:bluetab
ID: 19615060
Your MX record should point to the FQDN of your mail server: mail.domain.com
Then create an A record that points your mail.domain.com to the Public IP
0
 
LVL 13

Expert Comment

by:bluetab
ID: 19615072
If you don't have any records of what the Public IP is for your mail server you can check your router to see what Public IP is NAT'd to the internal IP address of the mail server.  Then just login to your GoDaddy website and make the necessary changes as stated above.
If you know what your mail server IP address is you can doa "ping -a xxx.xxx.xxx.xxx" it from the outside just to make sure it resolves correctly.  You should also be able to test what your mail server IP is
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19616097
MX records are made up of two parts.
A host - which needs to be an A record. A CNAME or alias will not be enough.
The host will point to your static external IP address. For example you would create a host of mail, give it your external IP address and then you would have mail.domain.com.

Then the MX record points to the host. So your MX record would be mail.domain.com.

MX records are NOT IP addresses, or CNAMEs.

Simon.
0
Technology Partners: We Want Your Opinion!

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618061
let me show what i currently have.  All was working fine until yesterday.  

domain:  nktsinha.com
static IP = 74.95.193.105

Exchange server host name:  exchange.xagosoft.com (192.198.1.48)
Mail Relay server host name:  bdc-relay.xagosoft.com (192.168.1.49)
Port 25 open to:  bdc-relay.xagosoft.com

Internal DNS
MailExchanger=same as parent folder=10=exchange.xagosoft.com

External DNS (at godaddy)
A Record
Host = @
Points to = 74.95.193.105
----------------------
CNAME
Host = nktsinha.com
Points to = @
----------------------
MX
Priority = 10
Host = @
Goes to = exchange.xagosoft.com

This is all the config I have.  So what am i missing or what looks out of line.  Need help as all mails are currently being bounced back or has "fatal error" when sending email to my domain from outside.
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19618124
What the world can see for your MX records is not what you have posted above.

http://www.dnsreport.com/tools/dnsreport.ch?domain=nktsinha.com

It looks like you have put in a loop of CNAME records.

exchange.xagosoft.com does not exist in any public DNS records.

It looks like your DNS records for both that domain and for the xagosoft.com domain are not correct.

It looks like you have posted internal DNS records above. What you have internal is not used by the internet - 192.168.x.x is not valid for internet DNS.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618172
Simon,

I have posted both internal DNS info and external DNS info for your information.

Ok....it seems quite bad here, doesn't it.  So where do I start.  What happened with my DNS at the registrar that the world cannot see me.

How badly am I bruised or wasted?  :)
0
 
LVL 104

Accepted Solution

by:
Sembee earned 2000 total points
ID: 19618257
Forget about the internal DNS. That will have no effect on your ability to receive email or not.
I have no idea what happened with your domain name registrar.

You need to look at all of the DNS settings for both domains.
Start with building the additional A records, so an A record for exchange.xagosoft.com that points to your external static IP address.
Then ensure that the records for www and ftp are pointing to the correct place. Do not rely on any CNAMEs or @ wild cards for the key host names.
Once you have the A record hosts configured, then look at doing the MX records pointing to the relevant hosts.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618312
Simon,

I want to just work with one domain at a time to make sure it reports correctly before I change the other.  Currently I just want to work with "nktsinha.com".  This domain is only for mail.  No FTP or WWW are being hosted and so I am not worried about those enteries.

Also, before I had CNAME setup so that I could access my OWA.  The CNAME I had working also has my SSL certificate pointing to it.  So I don't want to loose that CNAME name.

So basically you are saying that I should wipe most information clean on my external DNS control panel and work clean with A record and MX record....Correct?
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19618367
CNAME is just an alias.
You can use the same name that you were using on a CNAME to another host as an address. You don't have to wipe the existing settings clean, but if you don't think they are correct then remove them and replace them with new settings.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618387
ok..so this what i have at my registrar right now...  is this correct?

Host Points To TTL Actions
@ 74.95.193.105 1 Hour  
 
   
 CNAMES (Aliases)  
Host Points To TTL Actions
nktsinha.com @ 1 Hour    
 
   
 MX (Mail Exchange)  
Priority Host Goes To TTL Actions
10 @ exchange.xagosoft.com 1 Hour  
 
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618397
other question is that....should MX record be pointing to:

exchange.xagosoft.com   OR
bdc-relay.xagosoft.com

0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618587
CNAME entry has been removed also.

so right now, I only have the following:

A (Host) Host Points To TTL Actions
@ 74.95.193.105 1 Hour  
 
 MX (Mail Exchange)  
Priority Host Goes To TTL Actions
10 @ exchange.xagosoft.com 1 Hour
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19618754
Have you corrected the DNS on xagosoft.com so that exchange.xagosoft.com resolves?

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618780
Yes i did.....it looks clean but shouldn't MX be pointing to the Mail Relay Server since port 25 is open to the Mail Relay server?
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19618898
It doesn't resolve when I use any of the nslookup tools. Technically you should wait 48 hours for DNS changes to fully propagate, so it might be too quick.

MX records look fine now. I can see those. It is just an issue with exchange.xagosoft.com not resolving.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19618929
before, i used to get bounce back messages from yahoo account to my domain.  now the message is sent but disappears.  i am assuming it is being queud.

Simon.....should it be exchange.xagosoft.com OR bdc-relay.xagosoft.com in MX records?
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19618948
It should be whatever resolves correctly to the correct IP address.
The email you have sent to date has probably been queued somewhere.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19619045
but mails are first hitting the bdc-relay.xagosoft.com before being passed on to exchange.xagosoft.com.  bdc-relay is the mailrelay/spam filtering application in front of Exchange server.
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19619084
You didn't explain that anywhere.
If the emails should be hitting another machine first, then that is the machine that should be listed in the MX records for both domains. The exchange... variant should not be listed anywhere else.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19619125
the server info and IP addresses was mentioned in detail config in my first comment above except i did not mention the role.  sorry about that.
thanks....let me make that change then.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19625936
mail is not flowing in yet.  but at the same time, it is not being rejected because of my 2nd and 3rd and 4th backup MX records
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19626939
That probably means the messages are stuck on those servers.
The DNS report on your domain is reporting no A record for bdc-relay.xagosoft.com - you need to check the DNS records for that domain.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19627137
yikes.....do i need to make additional A record entry at my registrar's DNS control panel?
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19627254
but i don't understand.  there can be only one A record and I do have that entry pointing to my static IP

what other information is required?
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19627308
An A record for what?
It should be for the specific host of bdc-relay in the domain xagosoft.com. Do not rely on any kind of wild card (@) to provide the host.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19627474
ok....done.  i guess we have to wait and see.....

thanks for that info.
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19627644
The DNS report is now showing a successful connection to your server.

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19628628
yes it is and my mail is flowing but now i cannot access OWA, since i had cleaned up my DNS info and started all over.
0
 
LVL 104

Expert Comment

by:Sembee
ID: 19628831
Have you setup DNS entries and your firewall to allow access to OWA?

Simon.
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19628856
OK....I got everything working now.  Entered my info back in CNAME and now I have access to OWA over SSL as before.

Last question:  Do i even need to keep my A record with wild card?  Currently I have 2 entries for A record.  One with wild card and then other pointing to bdc-relay.xagosoft.com.

Thanks
0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19629101
hmmmm.....i thought OWA was working, but it doesn't.

DNS entry has been made with CNAME

Firewall has all the right ports open...Port 443.  But it comes up with "page not found"

0
 
LVL 4

Author Comment

by:kaushal2004
ID: 19629843
Thanks.  All works great.  Appreciate your help
0

Featured Post

Has Powershell sent you back into the Stone Age?

If managing Active Directory using Windows Powershell® is making you feel like you stepped back in time, you are not alone.  For nearly 20 years, AD admins around the world have used one tool for day-to-day AD management: Hyena. Discover why.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

If you have come across a situation where you need to find some EDB mailbox recovery techniques, then here you will find the same. In this article, we will take you through three techniques using which you will be able to perform EDB recovery. You …
Upgrading from older Exchange server to the latest Exchange server can be tiresome, error-prone and risky, without being a seasoned exchange server administrators. It can become even problematic if you're an organization that runs on tight timeline…
In this Micro Video tutorial you will learn the basics about Database Availability Groups and How to configure one using a live Exchange Server Environment. The video tutorial explains the basics of the Exchange server Database Availability grou…
The basic steps you have just learned will be implemented in this video. The basic steps are shown to configure an Exchange DAG in a live working Exchange Server Environment and manage the same (Exchange Server 2010 Software is used in a Windows Ser…
Suggested Courses

580 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question