?
Solved

sound and audio device problem under windows

Posted on 2007-10-21
26
Medium Priority
?
1,076 Views
Last Modified: 2013-11-09
Hello every one, I have a problem with the sound and audio device of my desktop computer. This is my sister's computer. OS is Windows XP Home Edition. Chipset on main board is Intel 845GL. Sound card is ALC201A which is integrated on main board. Computer can't login in few days ago because of virus. Now I think I have deleted all virus and I can login to windows. Everything seems working as before except when I run a media player which can't work and reports an error: There may not be a sound device installed on your computer, it may be in use by another program, I checked in device manager and AC97 audio is working fine with no conflict. However when I checked in sound and audio device property in control panel it shows no audio device. I have checked that audio in COMS is AUTO. Windows audio service is running. And I have Plug and Play Software Enumerator working with no error. I have reinstalled the driver several times and still cant work. Does anyone can help me?  And sorry for my poor english.
0
Comment
Question by:loriwang
  • 14
  • 8
  • 2
  • +2
26 Comments
 
LVL 19

Expert Comment

by:Zaheer Iqbal
ID: 20117860
0
 
LVL 5

Expert Comment

by:Dr-4N
ID: 20117890
In the device manager do you see any exclamation mark or question mark, if no go into control panel and under sound and video (where you fouind no audio device) choose your sound card from the drop down menu if it is not there so simply remove the sound card from the device manager and reinstall its drivers again or remove it and restart you computer and it will detect it and install it automatically
0
 
LVL 5

Expert Comment

by:Dr-4N
ID: 20117892
and if you hearsounds from other players and this happens only with media player re-install media player or upgrade it
0
Industry Leaders: We Want Your Opinion!

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

 
LVL 15

Expert Comment

by:Robert Sutton Jr
ID: 20117933
Is there a single speaker in the system tray (icons in the lower right hand corner next to the clock? If not there is your problem.
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20117962
To 1stITMAN:
I have seen that post before I ask this question. I do have deleted a trojan which is by my hand and update the drivers to "plug and play software enumerator".However still have the problem.

To Dr-4N:
No exclamation and no question mark showed in device manager. Everything looks work correctly and can't make a choice, all choice box in sound and video is gray.

0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20117970
To The_Warlock:
Yes, no sound icon in the system try.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20118221
Click START,-->RUN type in DXDIAG click OK
When the program starts look along the tabs on top for sound, how many are showing?
Open the first, there should be a device name , does it correspond to the sound device in device manager?
Is there more than one sound tab. If so what devices are named in the others.
Is the slider for Full acceleration to the far right?

In the first sound tab try the --> Test Direct Sound" what are the results.
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118304
To sparkmaker:
In dxdiag there is no sound tab. Just a music tab. Then I run the test using "Microsoft Synthesizer" port, it shows a warning "Because cant find sound driver, can not active music port. Please check if sound card installed and working properly.
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118319
To sparkmaker:
The result by dxdiag is Failure at step 6 (Active IDrectMusicPort): HRESULT = 0x88780078 (no driver)
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20118345
What is your motherboard model or if this is a brand name computer,(Dell,HP,etc) what is the model number?
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118361
To sparkmarke:
It is a lenovo's desktop
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20118395
I need more specifics as there may be known issues, or a driver update that you will need.
Is it a 3000 model, either J series or K series?? Or a Thinkcenter desktop
http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/na/LenovoPortal/en_US/catalog.workflow:CompareByNeed?current-category-id=FFA158AAECE944CD9055899B3280EA36
And I assume from the question header you are running windows XP.
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118442
To sparkmaker:
Seems lenovo has different products in US  This is what I translate it from chinese
CPU                          INTEL P4 PGA478 1.7G  
Memory             DDR266 128M  
FAX/MODEM card  BFV92R Rev2.1 Soft56K Fax/Modema  000000000011003001  1
Motherboard           INTEL845GL  
HardDrive                40G
Mouse, SoftDrive, CD Drive, etc
Hope this can be useful.

0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118447
To sparkmarker:
Yes, operating system is windows XP home edition.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20118456
Can you send me a link to the product page for this model, even if its Chinese.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20118494
No that didn't work, it brought me to the input page for the mainframe code. When you input the number it should bring you to a page and the model number should be indicated there. Can you post tht model number here
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118500
To sparkmaker:
Sorry, I just copy the link here and don't test it. Here is the model number SS01645041
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118520
To sparkmaker:
Just input the model number and click the button on the right. It will bring you to next page and there are three button under a small table then click the left one will bring you to the machine's manifest.
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20118536
To sparkmaker:
The button in the middle is for driver download and right one is for some rules of repair.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20118804
You may need to reinstall the chipset drivers for the motherboard. Then reinstall the audio drivers and codecs.
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20120989
To sparkmaker:
This is what I have done. First I delete the AC97 audio driver and restart system. Then I reinstall the chipset driver for motherboard which I download it from Intel's website and restart system. Then I install sound card driver which I downloaded it from Realtek Semiconductor Co. and restart. Tried several times with dirver version from the latest to the old. Still no use.

Below is the system info which I got from Intel Chipset Identification Utility
Chipset
Detected Chipset: Intel(R) 845G chipset family
Chipset Components
Memory Controller: 82845G/GE/GL/GV
I/O Controller: 82801DB(ICH4)
Integrated Graphics: Intel(R) 82845G graphics controller

Below is the result from CUP-Z
Motherboard
Manfacturer:  Legend QDI
Model: PLATINIX-7B   V1.XX
Chipset: Intel i845GL Rev.A1
Southbridge: Intel 82801DB(ICH4)
LPCIO: W83627HF

0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20121479
To sparkmaker:
Now, I have updated bios and reinstall the chipset driver for motherboard and audio codecs, still can't work.
0
 
LVL 32

Accepted Solution

by:
Mark earned 500 total points
ID: 20121717
That leaves the OS or the motherboard sound controller as the probable cause.
I wold be more inclined to suspect the OS due to our previous trouble with virus's. At this point you may need to do a repair install of XP but I don't know if Lenovo's XP version supports that option.
Perhaps a system restore to before the virus issues. Or lastly, backup all important data and a clean install.
Can you definitely put the loss of audio at the time of virus removal?
0
 

Author Comment

by:loriwang
ID: 20122408
To sparkmaker:
I got this computer from my sister when she couldn't login to windows. When I solved this problem, the audio device is out of work. I have checked with my sister that audio device is working fine before that.
Now, she just take the computer back. I have worked with it nearly for half a month. And she told me not to reinstall windows. However, I have learned a lot from this problem and thanks for your kindly help. This is a good place where has such warm heart expert like you. Thanks again. I will enjoy this place.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:Mark
ID: 20123254
Thank you for the kind words,and points, they are much appreciated. One other work around would be to disable the onboard sound in the BIOS and install a sound card in a PCI slot.
Good luck.
0

Featured Post

Technology Partners: We Want Your Opinion!

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Issue: Unstable cursor in Windows XP and Windows runs extremely slow in that any click will bring up the Hour glass (sometimes for several seconds before giving you what you want) . Troubleshooting Process and the FINAL FIX: This issue see…
For both online and offline retail, the cross-channel business is the most recent pattern in the B2C trade space.
Two types of users will appreciate AOMEI Backupper Pro: 1 - Those with PCIe drives (and haven't found cloning software that works on them). 2 - Those who want a fast clone of their boot drive (no re-boots needed) and it can clone your drive wh…
In a question here at Experts Exchange (https://www.experts-exchange.com/questions/29062564/Adobe-acrobat-reader-DC.html), a member asked how to create a signature in Adobe Acrobat Reader DC (the free Reader product, not the paid, full Acrobat produ…

750 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question