Avatar of senthilkumarbill
senthilkumarbillFlag for India asked on

Inbuilt Network card not detected.Needs assistance/

Hi all,
 Ii have a compaq presario SR1933IL Desktop PC and the inbuilt network card suddenly stops working.The device manager wont even recogonise that it is conected.I tried to reset the bios settings to default..No go..The PC is just 1 year old... and i still have the warranty.But i want to fix it by my self.Does this need a motherboard replacement?could the network card alone go bad in my motherboard? I'm not quite comfortable with updating the BIOS.Any other suggestions?
ComponentsNetworking Hardware-OtherHardware

Avatar of undefined
Last Comment
nobus

8/22/2022 - Mon
ShivanX

Have you tried re-installing the drivers for the NIC card?
workga

Make sure you backup your documents and whatever personal stuff you have on your computer.  Try re-installing the driver, but that might get you nowhere if you have a problem with the OS.  I would probably even try a system restore, that would make sure you have a clean install.  Sure bios update is ok but if the NIC worked before and stopped working, then it doesn't have anything to do with the bios.  And ofcourse last resource  you can buy a pci nic and put it in, but I would still go with the warranty who knows you might get lucky and get an upgrade.
ASKER
senthilkumarbill

That's the first thing i tried but how could i install it if n/w card is not at all detected?
Experts Exchange is like having an extremely knowledgeable team sitting and waiting for your call. Couldn't do my job half as well as I do without it!
James Murphy
ASKER CERTIFIED SOLUTION
blimster

Log in or sign up to see answer
Become an EE member today7-DAY FREE TRIAL
Members can start a 7-Day Free trial then enjoy unlimited access to the platform
Sign up - Free for 7 days
or
Learn why we charge membership fees
We get it - no one likes a content blocker. Take one extra minute and find out why we block content.
See how we're fighting big data
Not exactly the question you had in mind?
Sign up for an EE membership and get your own personalized solution. With an EE membership, you can ask unlimited troubleshooting, research, or opinion questions.
ask a question
f-king

I had same problem with windows vista ,did a windows repair install and it worked.
nobus

the first thing i would do is check the bios; some program may have disabled the card.
if it is enabled, and not detected in device manager, you can try to reset the bios, by taking out the battery (remove AC first !) for a minute, and test.
if still bad, disable the on-board NIC in the bios, and install a separate Lan card
ASKER
senthilkumarbill

Could you guys tell me where to look for nic in bios?
Get an unlimited membership to EE for less than $4 a week.
Unlimited question asking, solutions, articles and more.
nobus