• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 701
  • Last Modified:

Image file is sent as attachment in email instead of being downloaded from server

Hi everyone,

I've created an email signature and I'm using Outlook 2007 to send it. There's a logo in the signature and I've uploaded the image file to a web server so that the image won't appear as an attachment when the email is received on the other end. I've used an absolute URL to ensure this is the case (see code snippet below).

Problem is that when I send it, the receiving email program is displaying the logo as an attachment. I can't work out why this is happening since I'm using the absolute URL.

Does anyone know why this is happening, ie. why it isn't downloading the image from the web server instead of displaying as an attachment?

Thanks for your help.
<tr>
  <td colspan="4" height="30" valign="middle" style="text-align:left; border-bottom: 1px solid #E5AF51; margin: 0; padding-bottom: 10px;"><img src="http://www.website.net.au/email/Logo.jpg" alt="Logo" width="160" height="30" /></td>
  </tr>

Open in new window

0
gwh2
Asked:
gwh2
  • 6
  • 4
1 Solution
 
TheDruidLeaderCommented:
Why do you not just create the signature in outlook 2007 and add the pics like that?

I do it that way and my pictures show on all mail clients that i have tested it on.
0
 
TheDruidLeaderCommented:
Forgot to add that outlook saves your signatures as .rtf files, so it keeps the formatting.
That in my opinion is the easiest and best way to display pictures in your signature.

Regards
0
 
gwh2Author Commented:
Thanks for the reply,

I need the signature to be in a two column layout so I needed to create the html separately to do this, so I have this .htm file in the signatures folder where Outlook can access it.

I prefer the image to be stored on a server so that the end email recipient doesn't receive an attachment in the email. I think this confuses people because they think the logo is something they need to look at when it's really just a part of the signature.

So do you know why the image is being sent as an attachment and not being downloaded?
0
Get your Disaster Recovery as a Service basics

Disaster Recovery as a Service is one go-to solution that revolutionizes DR planning. Implementing DRaaS could be an efficient process, easily accessible to non-DR experts. Learn about monitoring, testing, executing failovers and failbacks to ensure a "healthy" DR environment.

 
TheDruidLeaderCommented:
Outlook 2007 as a security rule removes images from html emails and attaches them. It might even put the mail in the junk mail folder.

What you can do is to create your sig in word and c/p into the signature block.
That might work...
0
 
David LeeCommented:
Hi, gwh2.

Take a look at the source HTML of a received message.  Does the IMG tag look like the one you posted, or has it changed?
0
 
gwh2Author Commented:
I looked at the source and it seems to have changed. It looks like this now:

src=3D"cid:image001.jpg@01C8D2F9.ABB080A0"

Do you know what's happening?
0
 
gwh2Author Commented:
Is someone able to help with this problem - I really need to get it going. I'd really be grateful.
0
 
gwh2Author Commented:
I've done a few more tests and have found that some email clients download the image from the server  (and therefore don't attach it), and others don't.
 
Windows mail, Thunderbird (mac and pc) Eudora, Gmail (mac and pc) all download the image and so dont attach it, and this is whether I use an absolute URL or not.

The following don't download the image even if I've used an absolute URL:

Apple mail, Entourage, Windows Live Mail, y7Mail (Yahoo)

So I've come to the conclusion that it's probably easiest to just use a relative URL, store it in the same signature folder and send it like that. This way the user will be able to see the image when they create new emails.

Just thought this info may help someone else.
0
 
TheDruidLeaderCommented:
Yes, it does seem to be a client issue, and not with your signature settings.

I tested the way you have your signature and get to the same conclusion.

Regards
0
 
gwh2Author Commented:
Hi,

Sorry to come back to this question but I wondered if I could clear something up? I think we've agreed that it's a client issue however I've done a few more tests and have found that if I send out the email from Apple Mail then every email client (whether it be webmail or desktop client) downloads the image from the server (and therefore doesn't attach it). This demonstrates that the problem is completely with Outlook 2007.

So having figured this out and gotten this far, I wondered if Outlook 2003 behaves the same way, ie. has anybody tested this out? Also, is it possible to install a version of Outlook 2003 on the same system that has 2007 installed?
0
 
gwh2Author Commented:
Thanks for your help. Looks like this question has been closed so I'll have to ask my last question in a new post.
0

Featured Post

Concerto's Cloud Advisory Services

Want to avoid the missteps to gaining all the benefits of the cloud? Learn more about the different assessment options from our Cloud Advisory team.

  • 6
  • 4
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now