MS, EXCHANGE, 2003, some incoming email bounced

I checked from my gmail account I recived that email but following sender got bounced back error given below. We ae also using Sonicwall Email Security IP is 213.42.230.173.  MS Exchange is IP 174
Please note that recently I installed Kaspersky Anti virus for server-2003 only in my Exchagne server. but Kaspersky is not for mailbox security. for this we are using Sonicwall email security.
Sender renato.mello@haidar.com.br
<sales.eu@sharifmetals.com>:
Connected to 213.42.230.173 but greeting failed.
Remote host said: 554 No SMTP service here

<it.mq@sharifmetals.com>:
Connected to 213.42.230.173 but greeting failed.
Remote host said: 554 No SMTP service here
mahmood66Asked:
Who is Participating?
 
akmilmConnect With a Mentor Commented:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /fastdetect /NoExecute=OptOut /3GB /USERVA=3030

IT should go at the end of the line....
0
 
akmilmCommented:
Pobably best if you dont give out your network information as its not essential,
Is this a new exchange installation?
0
 
akmilmCommented:
have you blocked port 25, local/ external firewall? is your MX record pointing to 173 or 174?
0
Making Bulk Changes to Active Directory

Watch this video to see how easy it is to make mass changes to Active Directory from an external text file without using complicated scripts.

 
gupnitCommented:
www.mxtoolbox.com says things are fine with your mail.sharifmetals.com
 
0
 
akmilmCommented:
10 mail.sharifmetals.com 213.42.230.173
YOUR mx is pointing to the 173 and not exchange 174 im assuming you have Nat fowarding port 25 back?
0
 
akmilmCommented:
i still could not telnet to both IPs on port 25
0
 
akmilmCommented:
looks like port 25 on your firewall is not enabled
0
 
akmilmCommented:
Although it must be for the web site to report sucsess, ehm
0
 
mahmood66Author Commented:
this is not a new installtion. my port 25 is open. most of emails I am receving but from few sender I have a comaplaint. Is it possible that it is happening kasperskey anit virus for files only. why in bounced back email asked for port 554. I think we dont need to open this port from SMTP and firewall.
0
 
akmilmCommented:
Its not asking 554 - thats an error
0
 
mahmood66Author Commented:
any clue to solve the issue
0
 
akmilmCommented:
Is it a particular sender - the problem may be there end
0
 
akmilmCommented:
21398772 - take a look at this
0
 
mahmood66Author Commented:
Is it a particular sender - the problem may be there end   ( sender can send email to my gmail account and I have other sender compalints too)
21398772 - take a look at this  ( what is this is it a URL. please give me complete.)
0
 
akmilmCommented:
its an EE incident put it in search
0
 
mahmood66Author Commented:
In the event viewer I found following error may be it helps.
Event Type:      Error
Event Source:      MSExchangeIS
Event Category:      Content Engine
Event ID:      12800
Date:            06/10/2008
Time:            11:20:16
User:            N/A
Computer:      SHARIFDC
Description:
Message processing failed because there is not enough available memory (8007000E-82000387).
For more information, click http://www.microsoft.com/contentredirect.asp.  ( I could not fild this page)
0
 
akmilmCommented:
do you have the /3gb switch?
0
 
akmilmCommented:
0
 
mahmood66Author Commented:
do you have the /3gb switch?  what is this can you guide how to check and correct.
0
 
akmilmCommented:
See the article - the switch would be in your boot.ini file - http://support.microsoft.com/kb/325044
0
 
akmilmCommented:
Also run Exchange best practice analyzer on your server
0
 
mahmood66Author Commented:
I dont have boot.ini. give me a sample I will creat now. and how to run best practiice analyzer.
|I also ready your link
0
 
akmilmCommented:
its probably hidden file on the root of C
0
 
akmilmCommented:
Down load Best practise analyzer from MS website & Run
0
 
akmilmCommented:
you have a tick in - Hide protected operating system files
0
 
mahmood66Author Commented:
boot.ini is not there even in hidden. what to do . may i create ?
0
 
akmilmCommented:
no its there - have u unchecked - Hide protected operating system files (Recommended)- under folder options -and and tick show hidden files and folders
Its a system file to boot the server -
0
 
akmilmCommented:
click start>run and enter c:\boot.ini
now press enter and the file should open.
0
 
mahmood66Author Commented:
click start>run and enter c:\boot.ini   not opended. my exchange is still in same condition.
0
 
mahmood66Author Commented:
My problem is still at same stage. anybody help me please
0
 
akmilmCommented:
did you find your boot.ini? Did you find the folder option - Hide protected operating system files (Recommended)? is c your boot drive?
0
 
akmilmCommented:
also did you do this? run Exchange best practice analyzer on your server
0
 
mahmood66Author Commented:
I know the folder option also, I can see hidden files. but boot.ini not found.  I Done click start>run and enter c:\boot.ini   but not opended. I also downloaded the Analyser now I am going to install.
0
 
akmilmCommented:
there are two options you need to check to see if file is in you root drive -

1. Show hidden files and folder
2. Hide protected operating system files (Recommended)

The first one needs to be checked and the seconed unchecked then the file will become visable
openup explorer and check if you can see the file.
0
 
mahmood66Author Commented:
I found Boot.ini from CMD prompt. see following
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003, Standard" /fastdetect /NoExecute=OptIn
0
 
akmilmCommented:
ok, now you need to follow that document and apply the 3gb switch
0
 
mahmood66Author Commented:
can you give me the text line which to add in boot.ini. I also see Analyser and 2 issue I corrected. now its asking for the backup not done and also recommending int the link for some 3rd party backup software to use for VVS type. is it possible to take back up from this server and install exchange on new PC and restore this all there the data. as my all users will be same. with same setting?
0
 
mahmood66Author Commented:
Event Type:      Error
Event Source:      MSExchangeIS
Event Category:      Content Engine
Event ID:      12800
Date:            13/10/2008
Time:            18:25:19
User:            N/A
Computer:      SHARIFDC
Description:
Message processing failed because there is not enough available memory (8007000E-82000387).

For more information, click http://www.microsoft.com/contentredirect.asp.
I am still getting the error message in even viewer.
0
 
akmilmCommented:
how to put /3gb switch
as for backup you could use windows backup, it would be very unwise not to have any backup
the error will not go untill you sort the boot.ini out
0
 
mahmood66Author Commented:
I cannot edit Boot.ini  as it is system file and readonly and hidden. I go to CMD. type to change attibute with attrib command but it says you can not change. what to do.
0
 
akmilmCommented:
why dont you right click on the file in windows and remove the read only tick
0
 
mahmood66Author Commented:
Session Transcript: HELO please-read-policy.mxtoolbox.com
250 mail.sharifmetals.com [562 ms]
MAIL FROM: <test@mxtoolbox.com>
250 2.1.0 MAIL ok [531 ms]
RCPT TO: <test@mxtoolbox.com>
550 5.7.1 Unable to relay for <test@mxtoolbox.com> [578 ms]
QUIT
221 2.0.0 Bye [453 ms]
 in MXLookup.com  why its says this  550 5.7.1 Unable to relay for <test@mxtoolbox.com> [578 ms]
May be this is the reason why my one sender unable to send.
0
 
mahmood66Author Commented:
I can see this boot.ini. please see screen shot
bootini.bmp
0
 
akmilmCommented:
thats boot.txt not .ini, you need to remove the last tick in the picture
0
 
mahmood66Author Commented:
I add one line in the end of the boot.ini like below
/3gb
but still error message is logged in every minute
0
 
akmilmCommented:
paste your boot.ini here
did you reboot?
0
 
mahmood66Author Commented:
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003, Standard" /fastdetect /NoExecute=OptIn
/3gb
I rebooted but its same and I was unable to remote login. now I removed it and now remote loign is ok
0
 
mahmood66Author Commented:
event view is clear now. my problem is sorted. thanks everybody
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.