Solved

Device status stuck "In Use" in Symantec Backup Exec 12

Posted on 2008-10-31
5
5,160 Views
Last Modified: 2016-02-04
All of our backup jobs are being missed because on the Devices tab of Bakcup Exec, it shows the "Quantum 3" under Robotic Libraries with a status of in use. All Backup jobs show a status of  "Scheduled", and the display on the Quantum SuperLoader shows Idle. I have tried restarting the Quantum, and tried restarting the Backup Exec Services. When I restarted the services, the device showed offline. As soon as I right clicked the device and clicked "Online" it showed "In Use" again.
0
Comment
Question by:bradl3y
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
5 Comments
 
LVL 6

Author Comment

by:bradl3y
ID: 22852768
Called Symantec Support, seems the media changer and tape were both not showing up in device manager. Right clicking on the computer name and choosing to scan resolved this problem. I am still unsure what the cause of this happening was. If anyone has any insight to why this might have happened, I will aware points, otherwise I will request that this be closed with this comment as the solution.
0
 
LVL 6

Author Comment

by:bradl3y
ID: 22852770
*award points
0
 
LVL 7

Assisted Solution

by:techno-wiz
techno-wiz earned 200 total points
ID: 22853302
If it dropped out of device manager I would double check my physical connections.
0
 
LVL 23

Accepted Solution

by:
bhanukir7 earned 300 total points
ID: 22856319
Hi Bradl3y,

Well at times we would never be able to understand the mystry of devices missing in windows device manager.

the plug and play service checks periodically for any new devices connected and connections to existing devices which ensures communication between the OS and the devices.

The possible reson why in your case the device might have gone fishing is because of some connectivity related issue between the OS hardware and the TAPE devices.

Check the windows event viewer in the system section for any hardware communication failures. You might need to check the events from the time you noticed the "in use" and the last time it worked.

also check if there was any library activity i.e. loading or unloading of tapes directly from the tape unit instead of from the backup exec interface.

you can post back if you have any further queries.

bhanu
0
 

Expert Comment

by:Richard Wyatt
ID: 41449627
D'oh! Or, your 16 LTO autoloader had 17 cartridges loaded, names have been withheld...
0

Featured Post

Independent Software Vendors: We Want Your Opinion

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Suggested Solutions

Microservice architecture adoption brings many advantages, but can add intricacy. Selecting the right orchestration tool is most important for business specific needs.
Finding original email is quite difficult due to their duplicates. From this article, you will come to know why multiple duplicates of same emails appear and how to delete duplicate emails from Outlook securely and instantly while vital emails remai…
This tutorial will walk an individual through the process of configuring basic necessities in order to use the 2010 version of Data Protection Manager. These include storage, agents, and protection jobs. Launch Data Protection Manager from the deskt…
This tutorial will show how to configure a new Backup Exec 2012 server and move an existing database to that server with the use of the BEUtility. Install Backup Exec 2012 on the new server and apply all of the latest hotfixes and service packs. The…

740 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question