[Okta Webinar] Learn how to a build a cloud-first strategyRegister Now

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 2860
  • Last Modified:

Unable to start Information Store on newly-loaded Exchange 2007 server

>>>>  I have loaded a new server with Windows Server 2008 Enterprise, loaded Exchange Enterprise 2007 SP1, and Forefront for Exchange. I have applied all updates from Windows/Microsoft Update. I am getting ready to transition and copy mailboxes from an Exchange 2003 server to this new machine. I open Exchange Management Console, and see this error:

--------------------------------------------------------
Microsoft Exchange Warning
--------------------------------------------------------
The following warning(s) were reported while loading topology information:

get-MailboxDatabase
Completed

Warning:
ERROR: Could not connect to the Microsoft Exchange Information Store service on server servername.organization.org. One of the following problems may be occurring: 1- The Microsoft Exchange Information Store service is not running. 2- There is no network connectivity to server servername.organization.org. 3- You do not have sufficient permissions to perform this command. The following permissions are required to perform this command: Exchange View-Only Administrator and local administrators group for the target server. 4- Credentials have been cached for an unpriviledged user. Try removing the entry for this server from Stored User Names and Passwords.

get-PublicFolderDatabase
Completed

Warning:
ERROR: Could not connect to the Microsoft Exchange Information Store service on server servername.organization.org. One of the following problems may be occurring: 1- The Microsoft Exchange Information Store service is not running. 2- There is no network connectivity to server servername.organization.org. 3- You do not have sufficient permissions to perform this command. The following permissions are required to perform this command: Exchange View-Only Administrator and local administrators group for the target server. 4- Credentials have been cached for an unpriviledged user. Try removing the entry for this server from Stored User Names and Passwords.
--------------------------------------------------------


>>>>  When I go to Services and try to start the "Microsoft Exchange Information Store" service, I get an error:

---------------------------
Services
---------------------------
Windows could not start the Microsoft Exchange Information Store service on Local Computer.

Error 1068: The dependency service or group failed to start.
---------------------------

>>>>  I check the Event Viewer, and I see:

--------------------------------------------------------
A transient failure has occurred. The problem may resolve itself in awhile. The service will retry in 56 seconds. Diagnostic information:

Cannot open mailbox /o=ORGANIZATIONNAME/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=SERVERNAME/cn=Microsoft System Attendant.
Microsoft.Exchange.Data.Storage.ConnectionFailedTransientException: Cannot open mailbox /o=ORGANIZATIONNAME/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=SERVERNAME/cn=Microsoft System Attendant. ---> Microsoft.Mapi.MapiExceptionNetworkError: MapiExceptionNetworkError: Unable to make connection to the server. (hr=0x80040115, ec=-2147221227)
Diagnostic context:
    ......
    Lid: 12696   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: Generation Time: 2008-11-06 00:04:40:908
    Lid: 10648   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: Generating component: 2
    Lid: 14744   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: Status: 1753
    Lid: 9624    dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: Detection location: 501
    Lid: 13720   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: Flags: 0
    Lid: 11672   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: NumberOfParameters: 4
    Lid: 8856    dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: prm[0]: Unicode string: ncacn_ip_tcp
    Lid: 8856    dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: prm[1]: Unicode string: SERVER.ORGANIZATION.org
    Lid: 12952   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: prm[2]: Long val: -1527653632
    Lid: 12952   dwParam: 0x6D9      Msg: EEInfo: prm[3]: Long val: 382312662
    Lid: 19778  
    Lid: 27970   StoreEc: 0x80040115
    Lid: 17730  
    Lid: 25922   StoreEc: 0x80040115


   at Microsoft.Mapi.MapiExceptionHelper.ThrowIfError(String message, Int32 hresult, Int32 ec, DiagnosticContext diagCtx)
   at Microsoft.Mapi.ExRpcConnection.Create(ConnectionCache connectionCache, ExRpcConnectionCreateFlag createFlags, ConnectFlag connectFlags, String serverDn, String userDn, String user, String domain, String password, String httpProxyServerName, Int32 ulConMod, Int32 lcidString, Int32 lcidSort, Int32 cpid, Int32 cReconnectIntervalInMins, Int32 cbRpcBufferSize, Int32 cbAuxBufferSize)
   at Microsoft.Mapi.ConnectionCache.OpenMapiStore(String mailboxDn, Guid mailboxGuid, Guid mdbGuid, ClientIdentityInfo clientIdentity, String userDnAs, OpenStoreFlag openStoreFlags, CultureInfo cultureInfo, String applicationId)
   at Microsoft.Mapi.ConnectionCache.OpenMailbox(String mailboxDn, Guid mailboxGuid, Guid mdbGuid, WindowsIdentity windowsIdentityAs, String userDnAs, OpenStoreFlag openStoreFlags, CultureInfo cultureInfo, String applicationId)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.ConnectionCachePool.OpenMailbox(String serverDn, String userDn, String mailboxDn, Guid mailboxGuid, Guid mdbGuid, Object identity, ConnectFlag connectFlag, OpenStoreFlag openStoreFlag, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString, Boolean secondTry)
   --- End of inner exception stack trace ---
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.ConnectionCachePool.OpenMailbox(String serverDn, String userDn, String mailboxDn, Guid mailboxGuid, Guid mdbGuid, Object identity, ConnectFlag connectFlag, OpenStoreFlag openStoreFlag, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString, Boolean secondTry)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.ConnectionCachePool.OpenMailbox(String serverDn, String userDn, String mailboxDn, Guid mailboxGuid, Guid mdbGuid, Object identity, ConnectFlag connectFlag, OpenStoreFlag openStoreFlag, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString, Boolean secondTry)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.ConnectionCachePool.OpenMailbox(String serverDn, String userDn, String mailboxDn, Guid mailboxGuid, Guid mdbGuid, Object identity, ConnectFlag connectFlag, OpenStoreFlag openStoreFlag, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.MailboxSession.Initialize(LogonType logonType, ExchangePrincipal owner, DelegateLogonUser delegateUser, Object identity, OpenMailboxSessionFlags flags)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.MailboxSession.CreateMailboxSession(LogonType logonType, ExchangePrincipal owner, DelegateLogonUser delegateUser, Object identity, OpenMailboxSessionFlags flags, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.MailboxSession.OpenAsAdmin(ExchangePrincipal mailboxOwner, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString, Boolean useLocalRpc, Boolean ignoreHomeMdb)
   at Microsoft.Exchange.Data.Storage.MailboxSession.OpenAsAdmin(ExchangePrincipal mailboxOwner, CultureInfo cultureInfo, String clientInfoString)
   at Microsoft.Exchange.Servicelets.SystemAttendantMailbox.Servicelet.Work()
--------------------------------------------------------

>>>> Any ideas?
0
USAVolleyball
Asked:
USAVolleyball
1 Solution
 
USAVolleyballAuthor Commented:
Problem Solved. Appears to have been an issue with Forefront. Looking through Event Viewer more, I found the following in the "System" log:
"The Microsoft Exchange Transport service depends on the FSEIMC service which failed to start because of the following error: The dependency service or group failed to start."
 and:
"The FSEIMC service depends on the FSCController service which failed to start because of the following error: The service cannot be started, either because it is disabled or because it has no enabled devices associated with it."
The FSCController service was set as "Disabled", I was going to set it as "Automatic", but according to this page: http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb795139.aspx "Changing the startup type to anything other than "manual" may cause FSE to not scan properly." So i set it to "Manual".
I am now about to start the Information Store service, and EMC opens correctly!
0

Featured Post

Vote for the Most Valuable Expert

It’s time to recognize experts that go above and beyond with helpful solutions and engagement on site. Choose from the top experts in the Hall of Fame or on the right rail of your favorite topic page. Look for the blue “Nominate” button on their profile to vote.

Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now