Dell sound works in Dell diagnostic utility but not in Windows

I have a Dell Precision with xp pro sp3 and the sound will not work, the play buttons are not grayed out, nothing is on mute and when I run the Dell diagnostics utility from the boot menu the sound is loud and clear.  Dell told me it is a Windows OS issue because the hardware is working.  I have tried loading the updated drivers from Dell, nothing. I have also removed everything from the sound and rebooted and then reinstalled the drivers, nothing.  it is a sigmatel integrated sound card.  Any help is appreciated.
kathryncodoAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Brian PringleSystems Analyst II, SCM, ERPCommented:
I had this before with the Sigmatel sound cards.  The driver from Dell doesn't seem to work with SP3.  You need to get the one from the Sigmatel Web site or from one of the other Dell machine listings.

Check out this article:
http://www.edbott.com/weblog/?p=1965

Sigmatel:
http://www.sigmatel.com/support/
0
kathryncodoAuthor Commented:
to Ptpringle: It didn't work before I upgraded to sp3, I upgraded to see if it would resolve the problem. I will check out the sites and let you know, Thank you for  your input.
0
Brian PringleSystems Analyst II, SCM, ERPCommented:
Have you checked to make sure that the "Windows Audio" service is running?

1. Go to Start | Run and type "services.msc" (without the quotes)
2. Scroll down to "Windows Audio".
3. Right-click on "Windows Audio" and select "Start"

What happens?
0
kathryncodoAuthor Commented:
I couldn't get any of the suggestions to work, so I just backed up data and reinstalled windows, all working fine now
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Microsoft Legacy OS

From novice to tech pro — start learning today.