• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 709
  • Last Modified:

Several Services will not start Automatically or Manually

New install of Exchange 2007 Server.  The Transport, Mail Submission, Mail Assistants, File Distribution and Transport Log Services will not Start, Automatically or Manually.  Can connect to server and set up mailboxes.  Mail is received by server but nothing goes out ( Local or internet )  
0
PCHIDTA
Asked:
PCHIDTA
  • 3
  • 3
2 Solutions
 
GWMerrellCommented:
Check the application log in the event veiwer, is there any yellow or red events when you try to start those services?
0
 
PCHIDTANetwork AdminAuthor Commented:
Nothing red or yellow in the application log. Nothing in the system log either except to report that the service didn't respond in a timely manner. This is a brand new install. Theses services never ran.
0
 
GWMerrellCommented:
Help me understand, when you tried to manually start the failed exchange services and they failed, there was no error in the event log indicating why they could not start?
0
What is SQL Server and how does it work?

The purpose of this paper is to provide you background on SQL Server. It’s your self-study guide for learning fundamentals. It includes both the history of SQL and its technical basics. Concepts and definitions will form the solid foundation of your future DBA expertise.

 
PCHIDTANetwork AdminAuthor Commented:
This are the messages I have in the system log:
"The Microsoft Exchange Transport service failed to start due to the following error:
%%1053"
Along with the code of 7000.

The next line (same exact time)  I have an error message that reads:
"Timeout (30000 milliseconds) waiting for the Microsoft Exchange Transport service to connect." With an error code of 7009
0
 
GWMerrellCommented:
Regarding the Event above:

What is the Event ID and what is the source?
0
 
PCHIDTANetwork AdminAuthor Commented:
Event ID is 7000 & 7009. Source is Service Control Manager for both.

Meanwhile:   After reading other complaints about Rollup 3 killing services and/or connections, I uninstalled Rollup 4 (the only rollup I had installed on this server). After the uninstall and reboot - Viola! All exchange services that were set to automatic, started. No muss, no fuss. I may try to reinstall Rollup 4 in the near future, but, for now, I'm going to let it slide until the server is stable and mail flow is verified.
0

Featured Post

Visualize your virtual and backup environments

Create well-organized and polished visualizations of your virtual and backup environments when planning VMware vSphere, Microsoft Hyper-V or Veeam deployments. It helps you to gain better visibility and valuable business insights.

  • 3
  • 3
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now