Avatar of IT-Misfit
IT-Misfit asked on

No Printers Installed

I have various XP users that are all of a sudden getting an error message "No printers are Installed" when they try to print. The printers they are trying to use are networked on a W2K server.
Some of the clients printer spoolers have stopped so restarting this sometimes fixes the issue but not always, but on these machines the problem returns some hours later. Other than that re-booted tends to resolve but again for a short time.
Most all other users can print to these same networked printers with no issue

This has happend out the blue for 2 days now
Any help would be appreciated?
Microsoft Server OSMicrosoft Server AppsWindows XP

Avatar of undefined
Last Comment
IT-Misfit

8/22/2022 - Mon
jvuz

Have you installed some windows updates maybe at that day?
ASKER
IT-Misfit

No I didn't install any updates.

I have just remembered I did install a new printer driver a few days before the problems started. Would that possibly have an effect?
jvuz

That could be. What happens if you uninstall that driver and the port of the printer for that driver.
All of life is about relationships, and EE has made a viirtual community a real community. It lifts everyone's boat
William Peck
ASKER
IT-Misfit

Ok Ive just removed that. I'll give it a few hours to and see if anyone else reports a reoccurrence.
jvuz

Did you also removed the according ports for it?
ASKER
IT-Misfit

Sorry I dont quite understand about removing the port?  I have used another older driver already on the server for the printer in question.

I have also been advised that a colleague had a simular issue and fixed that by excluded spool files from his Anti-virus. I have done that too to see if that helps
Get an unlimited membership to EE for less than $4 a week.
Unlimited question asking, solutions, articles and more.
jvuz

OK, we'll see what gives.
ASKER
IT-Misfit

Just had another random user with an error saying no printers installed. A microsoft error box then came up saying " Spooler Subsystem App has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the  inconvenience"
I then manually restarted the spooler service and he can print to printers on other servers but not the server in question. Just wont connect to the printers.
Mikael Jansson

If this issue happens to the same server(s) all the time I would say that the problem is related to the print server and there could be many different reasons why this happens, have you noticed if its related to the same print queues or a specific print driver. I have seen this kind of error or behaviour in our own environment and sometimes it has to do with registry settings on the print server that are transferred to the client becuse the driver has been changed on an existing print queue.
when you get that error message you get you can get a quite good dump file from that if you do not close that box. I dont know if you get the exact same message that I refer to but but if you do you will notice a small blue link with text "click here", if you click on that one and in the next menu click on the "click here" link again. Now you end up with a dialog box with the title "Error report contents", if this one includes two paths pointing to "Documents and settings folders" then copy this path (not the file name) and open it in explorer. you will probably stand in a folder named something like "WERxxxx.dir00", copy all the files to another place (two files with extension .mdmp and .hdmp are important). The larger file of those contains the dump information and can be examined in WinDbg.
I dont know if you are familiar with that tool. If you have those file I could take a quick look at them to see if I see anything familiar with the problems I have encountered.
Long reply but that might get a hint
br
/ Mikael
Your help has saved me hundreds of hours of internet surfing.
fblack61
ASKER
IT-Misfit

Thanks activephoto

I have the hdmp dump file  so can you please advise as I have never used Windbg, any help would be much appreciated as its driving me and my users mad

I have tried to attach the file so you can look but the site wont let me attach that file extension.. any ideas as im sure it will mean more to you?
Mikael Jansson

try making it as a zip file and try uploading it again (it can be max 5 mb) but it should be less, then I can take a look at it, its worth a try even if I can´t promise you an answer.
/ Mikael
ASKER
IT-Misfit

I have tried to zip it already but its says a file in the archive is not in the allowed list, any other ideas?
Get an unlimited membership to EE for less than $4 a week.
Unlimited question asking, solutions, articles and more.
Mikael Jansson

That is really strange, zip is an ok format according to the upload function. but anyway...you can mail it to me instead mjansson#live.se (replace the # with @) and I will take a look.
hope that works better
/ Mikael
ASKER CERTIFIED SOLUTION
Mikael Jansson

Log in or sign up to see answer
Become an EE member today7-DAY FREE TRIAL
Members can start a 7-Day Free trial then enjoy unlimited access to the platform
Sign up - Free for 7 days
or
Learn why we charge membership fees
We get it - no one likes a content blocker. Take one extra minute and find out why we block content.
See how we're fighting big data
Not exactly the question you had in mind?
Sign up for an EE membership and get your own personalized solution. With an EE membership, you can ask unlimited troubleshooting, research, or opinion questions.
ask a question
ASKER
IT-Misfit

Deleteing the printer seems to have resolved the problem, no more faults raised to me

Thanks Mikael
ASKER
IT-Misfit

Many Thanks
Experts Exchange has (a) saved my job multiple times, (b) saved me hours, days, and even weeks of work, and often (c) makes me look like a superhero! This place is MAGIC!
Walt Forbes