Go Premium for a chance to win a PS4. Enter to Win

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 6555
  • Last Modified:

Erwin Configuration Problem

Hi,

I have ERWIN installed but I cannot connect to Oracle databases. Specifically, I've tried to connect to an Oracle DB 10g DB on Linux and an Oracle Express 10g DB on Windows XP
I get same error every time:
   
     "ORA-01041: internal error, hostdef extension doesn't exist"

Any help would be greatly appreciated. See attachment for screen I'm trying to use in ERWIN and the error message dialog.

I've tried every ERWIN permutation possible to connect to DB including:
Service Name (DBATST)
Server Name
Server Name + Port
Fully Qualified Server Name (i.e. server.domain.com)
Fully Qualified Server Name + Port (server.domain.com:port)
Schema + Server Name (schema@server)
Schema + Server Name + Port (schema@server:port)
Schema + Fully Qualified Server Name + Port (schema@server.domain.com:port)
Nothing Works!  Same error every time:

MY SYSTEM
-----------
AllFusion ERWIN Data Modeler Release: 7.2.0.1644
Windows XP Professional SP3
Toad for Oracle
Oracle Client: 10.2
Document4.doc
0
deckard666
Asked:
deckard666
  • 2
  • 2
1 Solution
 
mrjoltcolaCommented:
Can you connect via Toad with that user?
Can you connect via SQLPLUS with that user?
Are you connecting through a firewall?
Can you check the alert log?

ORA-0600 and ORA-01041 (internal errors) are often Oracle bugs and/or environment configuration problems and should be reported to Oracle.

You can try restarting the database to see if it clears up.
0
 
deckard666Author Commented:
We can connect via Toad, but only direct... not TNS. We can't get TNS to work with Toad.
No firewall.
0
 
mrjoltcolaCommented:
From my experience using ERwin I always and only connected with TNS, I don't believe it can connect direct like recent versions of Toad can, however, I might be wrong as I switched to ER/Studio 2 yrs ago and didn't use 7.1-7.2 very long.

You should configure your tnsnames.ora with netca, or setup tnsnames.ora properly, so that tnsping and sqlplus will work with the TNS alias before trying ERwin.

Running without tnsnames.ora is atypical.

Try this below, copy into your {ORACLE_HOME}/network/admin

Then try tnsping dbatst
If that works, try ERwin again
# tnsnames.ora
#
DBATST =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = server.domain.com)(PORT = 1521))
    )
    (CONNECT_DATA =
      (SERVICE_NAME = DBATST)
    )
  )

Open in new window

0
 
deckard666Author Commented:
The solution helped us to fix the TNS problem
0

Featured Post

New feature and membership benefit!

New feature! Upgrade and increase expert visibility of your issues with Priority Questions.

  • 2
  • 2
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now