same emails sent repeatedly from one sender

A user has been getting reports that the same email is sent to people everyday at 12:14 am. I checked the exchange queue and do not see the email pending submission to the domains in question.

I have detailed logs of exchange monitoring smtp. I can probably find proof that the same email is being sent, but I'm wondering why this is the case?

What will work to fix this. Please advise, thanks in advance.
sonic1394Asked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

MesthaCommented:
Does message tracking show the message delivery?
Is this internal or external email?

If external, if you look at the headers of the message is it identical?

Simon.
0
SurajCommented:
Things you need to check:
1. check the users outlook and see how many mails are there in sent ITEM?
2. do message tracking. does it show duplicate emails?
3> if yes.. does each one of them have different MESSAGE ID?
4. when this happens. check the task manager of the user and see how many instance of Outlook does it show there??

let me know the results...

-x-sam-
0
sonic1394Author Commented:
Hi, both of your comments referred to Message Tracking.

Unfortunately I get an error with that tool. Exchange System Manager says:

"An error occured during a call to Windows management Instrumentation
ID no: 80041002"

The exchange server is currently at SP 1, I suspect I have to install SP 2 to make the tracking feature functional again, what do you guys think?
http://support.microsoft.com/kb/889180


0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

sonic1394Author Commented:
I just ran the SP 2 update, it didn't fix the error. The same error occurs when I press the find button in message tracking center. Any suggestions on how to fix this?
0
sonic1394Author Commented:
I just checked the user's sent folder, the email is sent only once. I doubt it's several instances of outlook. The problem must be on the server end.
0
MesthaCommented:
It will not fix the problem, but you really should ensure that you have the server fully up to date. There have been post SP2 updates as well.
Run the Best Practises tool (free download from MS) and ensure that it doesn't flag anything and fix anything it does. Do you have message tracking enabled?

Simon.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
sonic1394Author Commented:
Yes msg tracking enabled, but with the following error. I will run the Ms best practices tool soon. Thanks.
screen.jpg
0
sonic1394Author Commented:
btw the error displayed in the 1st pic, is directly related to the error code I initially mentioned:


"An error occured during a call to Windows management Instrumentation
ID no: 80041002"


I ran the rool and this is the critical issue it pointed out:


screen.jpg
0
SurajCommented:
when u did the message tracking... how many messsages does it show...
does it give 4 different MESSAGE IDs???
or single?
0
sonic1394Author Commented:
Message tracking tool does not work because of this WMI error. This is the msg when I run the Find fxn in msg tracking:

"Hi, both of your comments referred to Message Tracking.
Unfortunately I get an error with that tool. Exchange System Manager says:
"An error occured during a call to Windows management Instrumentation
ID no: 80041002""
0
sonic1394Author Commented:
I am about to rebuild my WMi repository. According to the log, theres a lot of files that will be left out. I'm hesitant to rebuild, but it seems like the only way to resolve this WMI issue, which might be causing my exchange problem.

Any ideas? I'm thinking I'll do this later in the day when theres less traffic on the server, in case something goes wrong.

IE the missing files mess my system up.


http://www.mrtweak.com/windows-servers/exchange-wmi-errors-wmi-repository-clear-reinstall-script/
0
sonic1394Author Commented:
Seems like this exchange problem is due to WMI, once fixed I'll try tracking center.

My WMI prblm is alittle more complex. I'll restart a new question with more specifics. Thanks for the suggestions.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.