Go Premium for a chance to win a PS4. Enter to Win

x
?
Solved

Internet Explorer 8 hangs

Posted on 2009-05-17
30
Medium Priority
?
6,648 Views
Last Modified: 2013-12-08
I've got IE 8.0.6001.18702 on Winxp SP3

Frequently when launching a new tab, that tab will hang only displaying "Connecting..."  The progress bar at the bottom just stops.  I can leave it there for several minutes and no error occurs.  I can open up new tabs, and eventually one will not hang.

I've disabled *all* add-ons and the behavior persists.  I've reset all the settings from the advanced tab more than once, but the problem is still there.

Any suggestions to fix this?
0
Comment
Question by:PaulHews
  • 13
  • 8
  • 7
  • +2
30 Comments
 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24407015
Maybe try opening Dial-a-fix (http://wiki.lunarsoft.net/wiki/Dial-a-fix#Mirrors.2Fdownload_locations.2C_and_articles), click all checkboxes under the "Registration center" section and click "GO"
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24407043
That program reports that it doesn't recognize my version of Internet Explorer... The last release date is 2006, so no surprise.
0
 
LVL 27

Assisted Solution

by:Jonvee
Jonvee earned 1000 total points
ID: 24407193

Wonder if there's any connection with the selection of  'Favorites'.  See this previous thread>

IE8 Hangs on "Add to Favorites"
http://www.experts-exchange.com/Software/Internet_Email/Web_Browsers/Internet_Explorer/Q_24279461.html

Or try resetting your browser to the default settings >
http://www.tech-recipes.com/rx/4084/ie8-reset-to-default-settings/

0
What does it mean to be "Always On"?

Is your cloud always on? With an Always On cloud you won't have to worry about downtime for maintenance or software application code updates, ensuring that your bottom line isn't affected.

 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24407282
Does it only happen when you open a new tab? Does it happen when you open a new window?
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24407289
It can happen in either case.  

Also, if a tab hasn't "hung" I can navigate without problems.  But any new tab that hangs will be unresponsive no matter what site I try to go to.
0
 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24407290
Also, check here:
http://www.eggheadcafe.com/conversation.aspx?messageid=34297087&threadid=32958968

It's for beta but it might work. It shouldn't hurt.
0
 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24407293
Also, Spybot might cause the problem if you have it.
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24408279
Registered the DLL, will wait and see if it fixes it.  Haven't installed spybot.
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24412843
No, it's still happening
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:Jonvee
ID: 24415571
It would be interesting to know approximately how long it took you initially to install IE 8, including any patches, and rebooting ... i don't pretend this article has the answers, but you may find some paragraphs of interest, particularly the install time of 45 minutes!

"Internet Explorer 8 Review":
http://briancarper.net/tag/internet-explorer
You may wish to consider temporarily uninstalling IE 8 and reinstalling it.
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:Jonvee
ID: 24415596
Presume you have thoroughly checked for Malware & viruses?

Still investigating ...
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24416709
I don't remember offhand how long it took... I think it was considerably less than 45 mins.

I scan for malware and viruses nightly.  Nothing.

Uninstalling and reinstalling will be next.  Will report back when done.

0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24416852
Well when I re-installed, it took 4 minutes, not counting the reboot.  I haven't managed to hang any tabs yet, but will give it a day or so to confirm.
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:Jonvee
ID: 24416867
Ok that's good, thanks for the quick report.
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24424706
Sadly, the problem is still with me.  I couldn't replicate it last night, but now it's popping up regularly.  (Wonder if it has anything to do with the increased memory load since I've got a ton of programs open.)
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:Jonvee
ID: 24425826
It's conceivable, but i,m not sure ... feel i'm treading on new ground with this one, & it's still a bit of a mystery.   Only vaguely relevent item i could find was in a forum >
Internet Explorer 8 hangs on Start:
http://forums.techarena.in/windows-software/1144866.htm

Any difference if you click the Compatibility View toolbar button, as mentioned here? >
"Enhanced navigation":
http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/features/enhanced-navigation.aspx
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24426290
>Any difference if you click the Compatibility View toolbar button, as mentioned here? >
"Enhanced navigation":

I just changed the setting for "view all sites in compatibility mode" and some of the new tabs still hang.
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24427161
Okay, this is odd.  I just tried starting IE in "Browse without add-ons" mode by right clicking.  Then when I click manage add-ons, there's a whole bunch there that didn't display when browsing normally.  What's that about?

Anyway, I disabled all of those, and waiting again to confirm...  :rolleyes:

If I didn't need this for work, I would have given up long ago.
0
 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24428687
IF that works, can you narrow down the add on that caused the problem? I'm curious what caused the problem. Also, send us your AutoRuns (http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx) log.
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24431905
It didn't seem to work.  I am still experiencing the problem.  Attached AutoRuns.

I'm also wondering if it has anything to do with installing IE8 on a new installation of XP from IE 6 (which is what I did.)  
AutoRuns.txt
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:Jonvee
ID: 24436084
Cannot guarantee the authenticity of this information but an author here had IE 6 on his machine and wished to install IE 8.  Apparantly it was a straightforward IE 8 install to replace IE 6.   Details>>

"Installing Internet Explorer 8 on Windows XP":
http://forums.techarena.in/technology-internet/1144636.htm
0
 
LVL 22

Assisted Solution

by:orangutang
orangutang earned 1000 total points
ID: 24443837
Also, maybe try temporarily uninstalling Google Desktop/toolbar.
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24452718
Google toolbar and desktop are both gone.  Will let you know soon if it helps.  For the record, if it comes down to a choice between IE8 and Google desktop, I think I'll have to go with Google... :)
0
 
LVL 38

Author Comment

by:PaulHews
ID: 24456643
It's happening again.  I'll leave the question open for another couple of days, then if there's no progress, I'll switch to IE7.
0
 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24460564
Yeah, I think I give up. I did find something slightly useful here:
http://blog.httpwatch.com/2009/04/07/seven-things-you-should-known-about-ie-8/
0
 
LVL 38

Accepted Solution

by:
PaulHews earned 0 total points
ID: 24468079
Well, I think I found the culprit.  The suggestion to uninstall the Google toolbar made me wonder if simply disabling add-ons in the IE settings was sufficient.  I disabled the AVG 8.5 LinkScanner component *from the AVG interface* and now I have been trouble free for a couple of days.  Thank you all for your help, I'm going to split the points between you if that's okay.
0
 
LVL 22

Expert Comment

by:orangutang
ID: 24469692
Yeah, that's what I was guessing. Since I saw that post that said that each tab is run in a new process, I thought something might be interfering with the creation of new iexplore.exe processes so the tabs weren't working right.
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:Jonvee
ID: 24470787
Well, it's good that you've finally nailed it ..  i too had just about run out of ideas.  Thank you.
0
 
LVL 38

Expert Comment

by:younghv
ID: 25218343
Just so you know - the same problem has been driving me nuts on several computers.
All had AVG 8.5 and this fix fixed it.

Thanks for doing the research and posting the solution.
0
 
LVL 1

Expert Comment

by:mccrawcorp
ID: 25720764
Thanks to this post I solved the same problem, only I had McAfee Enterprise Virus Protection.  Uninstalled and solved problem.  Now I have to figure out how to install virus protection that works.
0

Featured Post

VIDEO: THE CONCERTO CLOUD FOR HEALTHCARE

Modern healthcare requires a modern cloud. View this brief video to understand how the Concerto Cloud for Healthcare can help your organization.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

#Citrix #Internet Explorer #Enterprise Mode #IE 11 #IE 8
SSL stands for “Secure Sockets Layer” and an SSL certificate is a critical component to keeping your website safe, secured, and compliant. Any ecommerce website must have an SSL certificate to ensure the safe handling of sensitive information like…
This Micro Tutorial will demonstrate how to add subdomains to your content reports. This can be very importing in having a site with multiple subdomains.
This Micro Tutorial will demonstrate how nuggets on the Web are formatted by using Chrome Developer Tools. These tools would not only view the site's CSS but it can also modify it and save the CSS to use on your own site.

772 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question