• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 1219
  • Last Modified:

Removing WIC from Cisco 1701 router - how?

I have a Cisco 1701 router which has two WIC slots

Slot 0 has a WIC-1ADSL installed and slot 1 has a WIC-1B-S/T installed.

I need to physically remove the WIC-1B-S/T from the router but I cannot figure out how to get it out. There are no screws or thumbscrews holding it in that I can see. I've even tried opened the casing, thinking it might come out from inside, but no luck there either. Have checked cisco.com and googled for a solution, but no luck there either.

Help and advice is greatly appreciated.

1 Solution
All cisco routers i have seen have 2 screws on the sides of the vic interface as in attached pictures.

But i found a picture where vics seems locked without screws. (third picture)

Maybe you have to simply pull the vic to dismount it.

You have opened the router so you should be able to see if vics are sodered or simply wedge.

Don JohnstonInstructorCommented:
1701, 1710, 1711, and 1712 are fixed-configuration routers. The only thing you can change on a 1701 is to add or remove the internal VPN module.
davepuseyAuthor Commented:
The third picture is exactly what mine looks like.

I've tried pulling it, with no luck.

Surely it's not a problem to simply remove the ISDN WIC as i will never be able to use it anyway. Thought it might same some boot time and memory if IOS doesnt have to initalize and configure a BRI interface.
Free Tool: Site Down Detector

Helpful to verify reports of your own downtime, or to double check a downed website you are trying to access.

One of a set of tools we are providing to everyone as a way of saying thank you for being a part of the community.

davepuseyAuthor Commented:
It turns out they were fixed to the backplate with rivits.

I unscrewed the backplate from the motherboard, and removed it by sliding the cards out from the connecters on the motherboards.

I was then able to drill out the rivets and replace them with 5BA screws.

Put everything back together and it works perfectly. Just got the ADSL WIC installed and it booted fine...

  ID            MEMORY_REQ         TYPE
MainBoard       0X00027A80 1701
                0X000F3BB0 public buffer pools
                0X00211000 public particle pools
0X002E          0X0001B800 Card in slot 0
TOTAL:          0X00347E30
Cisco 1701 (MPC860P) processor (revision 0x201) with 87047K/11257K bytes of memory.
Processor board ID FOC08500B1V (2177349469), with hardware revision 0000
MPC860P processor: part number 5, mask 2
1 FastEthernet interface
1 ATM interface
32K bytes of NVRAM.
32768K bytes of processor board System flash (Read/Write)

Open in new window

Well, a good method. Maybe Cisco don't like it... :)

davepuseyAuthor Commented:
I don't think Cisco would care really seeing as how the 1701 is now end-of-life, and I got it off ebay.
that's brilliant! - ha-ha.. I love it.
Maybe a point split was a better conclusion.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

Join & Write a Comment

Featured Post

Upgrade your Question Security!

Your question, your audience. Choose who sees your identity—and your question—with question security.

Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now