problem with bootup - hangs on "press (ctrl-I) to enter configuration utility

Hi - i have a del XPS 400 with RAID1 mirror, and had a bunch of problems booting up. initially the problem was "system32/config file missing or corrupt, then it would boot up saying "system32/drivers/ntfs.sys missing or corrupt" - ran a checkdsk /p /r, took a while, restarted and it booted into windows for about 10 seconds and then rebooted by itself to "press (ctrl-I) to enter configuration utility" and just hangs there - anyone have any ideas?
hodgemAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

optomaCommented:
Any thing changed in the bios? If not try cold booting your machine. Did check disk find/ammend any issues?
0
hodgemAuthor Commented:
no, nothing changed in the bios, every time i reboot, that is what comes up - "press (ctrl-I) to enter configuration utility" - this is for the RAID utility - any idea why it would hang here?
0
optomaCommented:
There could be an issue with a hard drive. Is the machine still under warrenty? If it is your could run the built in dell diagnostics utility, and contact dell support.

If machine Is Not Under Warrenty,and raid is definately set up as mirroring, unplug one hard drive from machine to see if pc will boot. ie. try hard drives individually. NOTE: Only try this if you know exactly what you are doing, otherwise bring machine to a repair shop.
0
noxchoGlobal Support CoordinatorCommented:
I had such problem with Adaptec 1420 RAID controller. The problem is in lack of memory on controller itself.
As a steps try to update the RAID BIOS but first backup your data.
I was trying to build RAID0 with this controller using two 1TB drives and it hang always. Using 3ware controller let me do what I wanted.
0
nobusCommented:
did you try this :  http://support.microsoft.com/kb/307545

it is  easier to do when booted from a live cd !
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Hardware

From novice to tech pro — start learning today.