We help IT Professionals succeed at work.

Check out our new AWS podcast with Certified Expert, Phil Phillips! Listen to "How to Execute a Seamless AWS Migration" on EE or on your favorite podcast platform. Listen Now

x

Exchange Information Store won't mount

Howlermunkey
Howlermunkey asked
on
Medium Priority
405 Views
Last Modified: 2012-05-07
I had a sbs 2003 go down. The information store will not mount and in ESM shows nothing, although database still in progamfiles/exchsrvr/... I have traced the source of multiple errors to a transaction log corrupt/missing. I have attempted eseutil and got nothing but errors.
I'm sure its fixable but I am out of time.

see link of previous question :
https://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/Q_24531289.html

I have backed up all pst files manually, 12 users, and want to delete the current information store. Then create a new information store and simply reconnect the users and import pst back into pc's. I'd rather not use exmerge if possible, and do I have to uninstall and reinstall exhchange server?

Comment
Watch Question

Sr. Systems Engineer
Top Expert 2009
Commented:
Unlock this solution with a free trial preview.
(No credit card required)
Get Preview
Philip ElderTechnical Architect - HA/Compute/Storage
CERTIFIED EXPERT

Commented:
Please see my comments in the above mentioned Q you still have open.

Philip
Britt ThompsonSr. Systems Engineer
Top Expert 2009

Commented:
What errors are you getting when trying to run the eseutil? Have you dismounted the store when trying to run the utility?

Author

Commented:
renazonse -- eseutil /p == "the database is not up to date. This operation may find that this database is corrupt because data from the log files has yet to be placed in the database"   i chose to scan anyway, philip i am going over your previous link now as well. I havent been to successful with exmerge yet, thats why im trying other methods, but I'll go back and read again.
Britt ThompsonSr. Systems Engineer
Top Expert 2009

Commented:
So you chose to scan and the scan is running now? Or, the scan has already failed?

Author

Commented:
yep, store is dismounted already, in fact thats the problem, it won't mount. I get the message "an internal error has occured"    I have a slew of messages in event viewer -- (see other link).. the server was off , and as it looks like it wasnt a proper shut down. It seems the transaction log files are off.. here are some of the errors in event viewe

Error 0xfffffde1 starting Storage Group /DC=local/DC=ASJC/CN=Configuration/CN=Services/CN=Microsoft Exchange/CN=ASJC/CN=Administrative Groups/CN=first administrative group/CN=Servers/CN=ASJC-SBS/CN=InformationStore/CN=First Storage Group on the Microsoft Exchange Information Store.
Storage Group - Initialization of Jet failed.

The MAPI call 'OpenMsgStore' failed with the following error:
The Microsoft Exchange Server computer is not available.  Either there are network problems or the Microsoft Exchange Server computer is down for maintenance.
The MAPI provider failed.
Microsoft Exchange Server Information Store
ID no: 8004011d-0526-00000000


 
 

Author

Commented:
the scan appears to be running, although very very slowly, I see one dot at the bottom, and only % for completion so far
Britt ThompsonSr. Systems Engineer
Top Expert 2009

Commented:
Depending on how large and how bad off your database is along with how fast your server is it could take quite some time.

Author

Commented:
ok, i see progress now (fingers crossed :))

Author

Commented:
/p was successful, before i attempt to mount the store I will run /d now
Commented:
Unlock this solution with a free trial preview.
(No credit card required)
Get Preview
Commented:
Unlock this solution with a free trial preview.
(No credit card required)
Get Preview

Author

Commented:
Great all around info for a difficult challenge. Thanks again!
(MPECSInc I am awarding you 500 points on original question for all your help)

Author

Commented:
I just wanted to add that sujmatp was right on target  about the log files. After I ran /p and /d, and several more failed attempts to mount... I removed ALL log files out of exhcsrvr/mdbdata.. I restarted the server and went to bed. When I woke up this morning exchange was up and running, (and i see new log files in place)... One more thought: is it possible for out of sync log files to keep a store from mounting, from say a hard power down on server? because one of the very first messages i got was log related.... exchange was looking for example 12345 when all it could find was 12346... or was that just a necessary step after a necessary repair on the store?

I now realize how ignorant I am with exchange, time to pull the books out :)  ! Well, much thanks again to all.
Unlock the solution to this question.
Thanks for using Experts Exchange.

Please provide your email to receive a free trial preview!

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

OR

Please enter a first name

Please enter a last name

8+ characters (letters, numbers, and a symbol)

By clicking, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.