?
Solved

Iphone/mobile problem

Posted on 2009-12-29
28
Medium Priority
?
943 Views
Last Modified: 2012-05-08
I had my exchange 2003 server working beautifully with my ipod and mobile (ipod on exchange and mobile as imap,but then i broke it :-( i wanted my webmail to have the outlook splash page for a login instead of the user/password box coming up so like a fool i started playing with the directory security on all sites exchange/oma related an broke the lot. Ive re-run the connect to the internet wizard but to no avail. Oma in a browser says there is a server error. The logs complain of active sync not having negotiation enabled on the directory, the ipod says it cant connect and my mobile says communication interupted and fails. Lmao. Epic fail eh? Help please
0
Comment
Question by:McSnoogins
  • 16
  • 6
  • 3
  • +1
28 Comments
 
LVL 10

Expert Comment

by:MiniDevo
ID: 26140212
If it were me, I'd just reset/restore the phone to factory settings as long as you have your data/apps backed up.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26140356
I tried that with the ipod but it didnt help
0
 
LVL 10

Expert Comment

by:MiniDevo
ID: 26140389
As per Apple's support guide?
http://support.apple.com/kb/HT1414

I would try and connect via activesync without resorting the info on your iPhone and see if that works first.
0
Simplify Active Directory Administration

Administration of Active Directory does not have to be hard.  Too often what should be a simple task is made more difficult than it needs to be.The solution?  Hyena from SystemTools Software.  With ease-of-use as well as powerful importing and bulk updating capabilities.

 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26140845
I think if i can get oma working and my mobile, the ipod will likely kick in to. Or not. Anyways the mobile is my main priority. Any ideas with it? Thanks so far
0
 
LVL 10

Expert Comment

by:MiniDevo
ID: 26140913
0
 
LVL 65

Expert Comment

by:Mestha
ID: 26141315
Turning on forms based authentication will break ActiveSync if it isn't done correctly.
You need to turn it off and then follow the instructions in MSKB 817379 to have both FBA and ActiveSync enabled at the same time.

Simon.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26141947
Hi simon, how do i turn it off?
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26143680
OK I've turned forms based authentication off. I'm not fussed about using SSL as it's only my home emails. Just want it working again first. I've set all the authentication to annonymous, integrated and basic in the exchange, exchange-oma, OMA. exchweb, rpc and rpcwithcert websites. Still not working though. Are the settings i put in for authentication right? I'm still getting Event ID 3031 "The mailbox server does not allow "Negotiate" for its exchange-oma directory, in the application logs. Mobile phone still says communication interupted when i try to update my email :(
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26143685
Also set the same authentication on the activesync website. I have no idea what i'm doing here :(
0
 
LVL 65

Expert Comment

by:Mestha
ID: 26145540
Reset the virtual directories as per this article at Microsoft.
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=883380

That will get you back to the default configuration. DO NOT enable FBA.
Then you can complete the steps in 817379 again.

Confirm that works and then FBA can be enabled .

Simon.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26147357
Okay dokay. I'll get that done in the next couple of hours and let you know how i get on. What does FBA being enabled do for me? Is that part of the setup full stop or is it for the outlook splash screen for webmail? I'm not fussed about the splash screen anymore (just in case it has nothing to do with it)
0
 
LVL 65

Expert Comment

by:Mestha
ID: 26147681
Forms Based Authentication provides the web page for login. It also changes the authentication to cookie based, so when you logout of the session it is closed. Without FBA enabled someone can press back and get in to the mailbox.

Simon.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26152739
Right, i've done all the steps from both KB's.  I got no errors at all throughout the process and the webmail works fine. I don't want to enable FBA now, i didn't realise it required SSL. I don't want to use SSL as i don't know how for one and it's only my home emails that are mainly banter and spam so it's not a problem if someone gets in to them.
Anyways the short story is after doing all that my phone still says "Session failed Communication interupted" (it's setup with IMAP) and my ipod (Set up for exchange) still says can't connect to server. Any further ideas? Cheers for help so far.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 26152752
Please have a run through my FAQ for Activesync and Exchange 2003 which should provide you the IIS settings and tests to perform to work out what is wrong and solutions that should get you going again:
http://www.it-eye.co.uk/faqs/readQuestion.php?qid=1 
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26152851
Update for you, my phone works fine it's just the ipod through exchange that isn't working. Which is a pain cause i'm also missing my contacts etc.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 26152860
My FAQ will hopefully get you sorted.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26153424
kk. i'll work through it and let you know.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26188301
still working on this. mobile still works iphone doesnt. will let you know when i've gone through the whole faqs
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26188328
KK i've followed the FAQ and after running the active sync tester it says it is not available and points towards forms based authentication being on. But it isnt. What should i do next?
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 26188371
Are you talking about Error 500?
When you say the mobile is working - are you talking about IMAP still or is it setup for Exchange using Activesync?  I am assuming it is IMAP as if the iPhone does not work, then Activesync on the mobile should not either!
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26189223
yeah i should stop talking about the mobile. it is imap. both weren't working at the start of this though. the error is 500
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 26189229
Okay - please refer back to my FAQ at the part starting:
Ensure that Forms Based Authentication is NOT turned on under Exchange Virtual Server
Then continue to work down the FAQ from there - please read carefully and if that fails, then it is a call to Microsoft I am afraid.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26193305
it's dawned on me just now,in the faq it tells me to rebuild the virual directories from a back up of the exchange directory the original problem was caused because id messed up the settings for the exchange directory. Surely recreating a new directory from the messed up one will just be exactly the same and thats why it's no different?
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 26193600
Yes, you are right.  In that case please follow method 2 of kb883380
http://support.microsoft.com/kb/883380
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26286241
done that, same thing. the faq isnt clear on how i should be setting the exchange-oma directory security settings. I think that might be my stumbling block. What should the settings be?
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 26286274
The exchame-oma uses the exact same settings as the exchange directory minus the ssl.

If you follow method 2 of kb883380 then the last part of my FAQ, that should set the right settings for you, but the beginning of my FAQ posts the correct IIS settings required on the Exchange virtual directory.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:McSnoogins
ID: 26286439
i've followed method 2 with no errors. After doing the following : Disable Forms Based Authentication - Exchange HTTP Protocol (if enabled)
" Remove SSL settings from the Exchange IIS virtual directory
" Run iisreset
" Test activesync without SSL selected - hopefully this should work or give the OK result
i get the same 500 forms based error.
Forms based authentication is definitely off as is ssl.
I imagine this is becoming a bit of a struggle but i appreciate the help
0
 
LVL 1

Accepted Solution

by:
McSnoogins earned 0 total points
ID: 26331589
Cheers for the help folks but i've just reinstalled windows and it's sorted it
0

Featured Post

Problems using Powershell and Active Directory?

Managing Active Directory does not always have to be complicated.  If you are spending more time trying instead of doing, then it's time to look at something else. For nearly 20 years, AD admins around the world have used one tool for day-to-day AD management: Hyena. Discover why

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

If something goes wrong with Exchange, your IT resources are in trouble.All Exchange server migration processes are not designed to be identical and though migrating email from on-premises Exchange mailbox to Cloud’s Office 365 is relatively simple…
This article will help to fix the below errors for MS Exchange Server 2016 I. Certificate error "name on the security certificate is invalid or does not match the name of the site" II. Out of Office not working III. Make Internal URLs and Externa…
This video demonstrates how to sync Microsoft Exchange Public Folders with smartphones using CodeTwo Exchange Sync and Exchange ActiveSync. To learn more about CodeTwo Exchange Sync and download the free trial, go to: http://www.codetwo.com/excha…
This video shows how to quickly and easily deploy an email signature for all users in Office 365 and prevent it from being added to replies and forwards. (the resulting signature is applied on the server level in Exchange Online) The email signat…
Suggested Courses
Course of the Month14 days, 11 hours left to enroll

839 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question