HTTP Service unavailable.

Dear Experts,

I was initially tasked with configuring FTP for an external client.
so I added FTP services into my sbs 2003 and configured everything accordingly.
then I added a server publishing rule into ISA 2004 based on the guide here
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc713319.aspx
 even though ISA informed me that they detect only a single NIC configuration even though there were two physical NICs.

while that didn't made the FTP work, immediately I restored my ISA previous backup configuration and remove the FTP component. However I realised that somehow my company's website was affected which prompts the following message when internal/external users tried to access:

HTTP Error 401.1 - Unauthorized: Access is denied due to invalid credentials.

I tried following every solution I can through the following:

http://support.microsoft.com/kb/871179
http://support.microsoft.com/kb/822699 (I don't have a local users and groups snap-in here, so I followed through everything from step 12 onwards and at the end of typing the commands into CMD, I get this error message as well.
Error: 80110414

and now it displays the following message when I tried to access my company's site through any browswer.

Service Unavailable

any form of help would be greatly appreciated. thanks!



LVL 1
moombazAsked:
Who is Participating?
 
farazhkhanConnect With a Mentor Commented:
Hi,

It seems like authentication problem with IIS, Open IIS, expand the server, then Web Sites, right-click on Default Web Sites and open properties, on the Web Sites tab click on the Advanced button under Web site identification, click add, enter your internal ip address/TCP port 80 (unless your having a problem with a different port, then you would enter that port number), for the Host header value enter your FQDN, click OK, OK, OK, close IIS.  From run command type IISRESET.

If above doesn't resolve your problem then also check this: http://searchexchange.techtarget.com/expert/KnowledgebaseAnswer/0,289625,sid43_gci947863,00.html

Also this: http://reidablog.blogspot.com/2007/10/error-code-500-internal-server-error.html

Courtesy: http://forums.msexchange.org/m_1800387455/mpage_1/key_/tm.htm#1800387455

Regards,
Faraz H. Khan
0
 
farazhkhanCommented:
Hi,

Well, so now problem you are facing is that external clients when accessing your company internal website facing error "HTTP Error 401.1 - Unauthorized: Access is denied due to invalid credentials.".

Are you sure that the rule you have defined has 'condition' column you defined "All Users" instead of Authenticated.

Regards,
Faraz H. Khan
0
 
moombazAuthor Commented:
Hi Faraz,

thanks for your reply.
it would mean that I have to do that under my IIS default website's permissions right?
0
Cloud Class® Course: Certified Penetration Testing

This CPTE Certified Penetration Testing Engineer course covers everything you need to know about becoming a Certified Penetration Testing Engineer. Career Path: Professional roles include Ethical Hackers, Security Consultants, System Administrators, and Chief Security Officers.

 
farazhkhanConnect With a Mentor Commented:
Hi,

No, I am talking about the publishing rule under ISA management, where it says in the condition column as Authenticated users, change it to All users and then check.

Regards,
Faraz H. Khan
0
 
moombazAuthor Commented:
thanks Faraz I will change and update you on the progress again.
appreciate it.
0
 
moombazAuthor Commented:
hi Faraz I've checked.
the condition column says by default it is All Users.
0
 
moombazAuthor Commented:
it is another issue now.
the error message I got when internal or external users tried to access my company's OWA (Outlook Web Access) via a web browser (https://www.companyname.com/exchange) gets this error.

Error Code: 500 Internal Server Error. The network logon failed. (1790)

I am guessing it has to do with my owa web publishing and sbs outlook via internet web publishing rules in my ISA 2004. I've changed the ports for HTTP to an alternative port other than 80 under my bridging and listener tabs but still to no avail.

would really appreciate the help.
0
 
moombazAuthor Commented:
thanks Faraz!
I will look into it.
0
 
moombazAuthor Commented:
TechSoEasy: sorry will do so thanks for reminding!
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.