Want to protect your cyber security and still get fast solutions? Ask a secure question today.Go Premium

x
?
Solved

Exchange 2003 - Can't add distribution group due to old email address entry

Posted on 2010-01-07
42
Medium Priority
?
819 Views
Last Modified: 2012-08-14
Running Exchange 2003 on SBS 2003 R2.

One of the users here had a supplementary email address "info@" added to the "E-mail Addresses" tab in their user properties.

I've deleted all references of 'info' there and now trying to create a distribution group 'info' but keep getting the error...

"The e-mail alias info is already being used by a user named <name>. Specify another alias."

Is there something else I need to do to clear up old references of info pointing to the user?
0
Comment
Question by:Dale303
  • 15
  • 9
  • 8
  • +2
42 Comments
 
LVL 9

Expert Comment

by:cmorffew
ID: 26199501
if you have tried this in the same day - you need to wait for the recipient update services(RUS) to run, alternatively you can force the update:
open exchange system manager, click on recipient then recipient updates.  on the right hand side you will see 2 entries right mouse click on each and choose update now.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26199675
Thanks.

I tried that but getting the same error.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26199801
Hi,
Please search the AD for alias "Info". You are very sure it is not there...?
NOt the email address, but the alias?
Thanks
Nitin
0
NFR key for Veeam Backup for Microsoft Office 365

Veeam is happy to provide a free NFR license (for 1 year, up to 10 users). This license allows for the non‑production use of Veeam Backup for Microsoft Office 365 in your home lab without any feature limitations.

 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26199960
The alias is set to "info" and you have deleted the email address not the alias .....
Whats the user name ...

you can remove mail alias by removing Exchange attribute of user might help but if the users name it self is Info then it will again stamp same alias.

To remove users exchange attribute right click user account in AD and exchange tasks remove exchange attribute
that will disconnect the user from mailbox you will se disconnected mailbox in the ESM you can connect it back to user by right clicking on it.
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26200169
Can you give the distrubition list an alias of info2 for example.
This is nothing to do with the e-mail address.

In Active Directory Users and Computers right click the domain name and select find.
Click the Advanced tab
Click Field, select User then Alias and in the value box add info then click Add and then find.

What does this bring back?
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26200459
Here goes...

gupnit:> ADU&C find alias query suggests the 'info' alias is found in user 'Vicky's details (where I orginally deleted it) but I cannot find it anywhere in the users properties dialog boxes, especially not in the alias edit box *which unsurprisingly says 'Vicky' or in the E-mail addresses section (where I originally entered the details).

Narayan_singh:> Tried your option and now cannot reconnect 'Vicky' to Exchange. The option to 'reconnect' is grayed out. Your help to remedy is very much needed now.

 
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26200496
I wouldn't have recommended disconnecting the mailbox!

In Exchange System Manager, right click on Mailboxes and select run Cleanup Agent (hopefully your retention period is not set to 0 and your maintenance windows set to every 15 minutes or similary) this will show the mailbox with a red cross, you will then be able to right click and select reconnect.

See here: http://exchangepedia.com/blog/2006/03/how-to-reconnect-mailbox-to-another.html
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26200519
When did you remove all the details from Vicky?

Once you have reconnected the mailbox, restart the Microsoft Exchange Information Store service.
It may also be worth Under Recipient Update Services, right click on both and select Rebuild.
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26200646
Sorry for delay .....steped away ....open ESM and expaand mailbox store  > click on mailboxes underneath it > run cleanup agent ....you will see red mark on the mailbox and then tr to reconnect it....

You might need to wait for some time and run clean up agent coupleof time....

before running cleanup agent got to store properties and set retention period amke sure there is no Zero "0" there.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26200650
There's no red, cross, it just that the mailbox cannot be linked back to the user, I have no options in Exchange tasks and most of the exchange specific dialog boxes are now missing in the users properties.
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26200665
Did you run the cleanup? make sure you press F5 after running cleanup agent to refresh the mailboxes.
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26200677
Were you abel to create distribution group 'info' now ?
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26200912
Narayan_singh:> Yes but the original mailbox is still completely screwed up. I also think tat all the other supplementary email addresses assigned to that user will now also be missing if/when

demazter:> After running the cleanup agent, the user now has a red cross againt it, Trying to reconnect now comes up with the error. "This recipient already has an email address".
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26200938
you need to connect it to viky again... connect it to the user who doesnt have mailbox at all.
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26200943
Can you delete the distribution list you just created this is probably stopping you from re-connecting the mailbox.

Let's get the mailbox reconnected first then we will worry about the distribution list.
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26201002
"This recipient already has an email address". states that the user you are trying to connect has mailbox .....
Force the AD replication..
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201028
Deleted info distribution list but but still same error on Vicky's mailbox.
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26201040
Can you right click on each RUS and select rebuild?
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26201136
To verify if there is email address for user

start > run > adsiedit.msc > domain partition locate the user and go to properties look for proxyAddress attribute see if there is any email address there.... there shouldnt be any....since attributes are removed.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201196
Tried rebuidling several times on both and still has same error.

I have no entries in NTDS Setting to replicate (Is this right for SBS? - Only one server doing everything?)
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26201209
Hi,
The issue here is not with RUS/Exchange, it lies with AD.  See when searching for Alias "Info" you said you found it - right?  ADSIEDIT, search for INFO alias and delete it....
I hope you understand, please work on AD part.
Let me know
Thanks
Nitin
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26201293
If your using SBS why are you not using the wizards to create users/distribution lists?
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201306
BTW. I have a couple of SMTP entries in the Users E-mail Address properties dialog. I think this is what is causing the error. I tried deleting them but get "This isthe Primary SMTP e-mail address of this recipient. It cannot be removed" c10312f6 and "This isthe home e-mail address of this recipient. It cannot be removed" c10312e8
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201312
demazter: I was.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201326
demazter: I was. I did no try to dreate or delte distribution lists in any other way
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26201338
I think there are too many "experts" trying to resolve different issues here.

Firstly the advise to disconnect the mailbox was bad, and this was not a process you should have followed.

You now need to try and reconnect this users mailbox.

I will monitor the question but will no longer contribute unless asked to.

Author > I suggest you listen to gupnit he will be able to help you resolve your issues, at the moment there are too many people telling you to do different things and this is just confusing for the experts involved and yourself.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201413
gupnit: Thanks but the problem has moved on from there 'info' is no longer the issue. It's reconnecting the original mailbox after clearing the exchnage data I'm now having problems with.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201492
gupnit: Just for reference, search for 'info' under Contact/Alies with ADSIEdit came up with no entries.
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26201678
you sais there are email addressesin users email properties are you talking about the same user viky ? did you check it from adsiedit.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26201684
@Glen - Thanks for the confidence. I was actually confused and hence not in mood to contribute.
@Dale - Give me 5 mins, will read the entire thread to get heads up.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26201754
Hi,
Ok for a quick recap:
  • User Vicky has an additional email address info@domain.com
  • Idea was to delete it, and create a DL with info@domain.com address
Steps taken so far:
  • Disconnected mailbox (no idea why)
  • Now unable to reconnect to Vicky
Go like this:
  • For User Vicky, add another SMTP Address (Ex: test@domain.com)
  • Delete the last email address that is there, that you werte trying to delete till now
  • Now try to reconnect Vicky
  • Once reconnected, add back the email address that is there, that you werte trying to delete till now
Once Mailbox resolved, let me know. Then we will discuss DL
Thanks
Nitin
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26201958
OK. Some slight changes to the recap...

  • User Vicky has an additional email address info@domain.com  Idea was to delete it, and create a DL with info@domain.com address
  • Steps taken so far: Mailbox became orphaned after running "Remove Exchange Atrributes" Could not reconnect after that.
Go like this:
  • For User Vicky, add another SMTP Address (Ex: test@domain.com)  
    • Success
  • Delete the last email address that is there, that you werte trying to delete till now
    • Success
  • Now try to reconnect Vicky
    • Failure - Error Code c1034a07 - "The recipient already has an email address".
  • Once reconnected, add back the email address that is there, that you werte trying to delete till now

Once Mailbox resolved, let me know. Then we will discuss DL
No need to discuss DL. That seems to be working now.
 
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26202058
Hi,
Ok, so now the issue is that you are unable to reconnet Vicky. due to fact that Vicky alreadyhas Exchange Attributes.? Right ?
You right click on user and "Remove Exchange Attributes". A good read: http://msexchangeteam.com/archive/2006/10/13/429192.aspx
Let me know, if I understood correct, if yes, then follow above
Thanks
Nitin
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26202180
OK, I've ran "Remove Exchange Atrributes" once more and attempted to reconnect.

I now get the error attached. It seems 'info' is still casuing some issues....

 
ESM-Error.JPG
0
 
LVL 32

Accepted Solution

by:
gupnit earned 2000 total points
ID: 26202243
Refer: http://support.microsoft.com/kb/303311 - Be careful, else you will be in the same loop.
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26202457
Woo-hoo. Finally.

I deleted all the DLs I had and recreated them. Seems to have fixed everything.

Cheers guys.
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 26202492
Well done!
Much simpler when there are not so many experts involved!
Sorry you were given information that made te situation worse!

Well done gupnit!
0
 

Author Comment

by:Dale303
ID: 26203800
Not too worry.
I remember more of what's going on when things go wrong.

I've now got a good handle on ADSIEdit and a few other things I might not have had time to have a look at before.
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26206437
@Glen - Thanks !
@Dale - Glad that you were able to resolve it finally. Do not forget to close the question - else Cleanup Volunteers will be after your life, like we were !
Thanks
Nitin
0
 
LVL 16

Expert Comment

by:Narayan_singh
ID: 26207442
Glad it is resolved ..usually removing attribute and conecting mailbox back is pretty simple and doesnt cause this situation .it is just that the attributes werent completly removed in a first go.

Greate work Nitin !
0
 
LVL 32

Expert Comment

by:gupnit
ID: 26207451
thanks, cheers
0

Featured Post

Granular recovery for Microsoft Exchange

With Veeam Explorer for Microsoft Exchange you can choose the Exchange Servers and restore points you’re interested in, and Veeam Explorer will present the contents of those mailbox stores for browsing, searching and exporting.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

In this article, I will demonstrate that how to do a PST migration from Exchange Server to Office 365. This method allows importing one single PST, or multiple PST's at once.
Exchange database can often fail to mount thereby halting the work of all users connected to it. Finding out why database isn’t mounting is crucial and getting the server back online. Stellar Phoenix Mailbox Exchange Recovery is a champion product t…
This video shows how to quickly and easily deploy an email signature for all users in Office 365 and prevent it from being added to replies and forwards. (the resulting signature is applied on the server level in Exchange Online) The email signat…
Exchange organizations may use the Journaling Agent of the Transport Service to archive messages going through Exchange. However, if the Transport Service is integrated with some email content management application (such as an anti-spam), the admin…
Suggested Courses

578 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question