Exchange 2010 Out of Office Assistant not working.

New server with a new Exchange 2010 install into an existing domain...

When users on both the internal network and external network try to access the Out of Office Assistant they get an error message of: " Your Out of Office settings cannot be displayed, because the server is currently unavailable".

I have ton tons of research on WebServicesVirtualDirectory and AutodiscoverVirtualDirectory and set both internal and external URL's that work if you go to them in IE )internally and externally offsite).

Here are the settings of Autodiscover and Webservices:
[PS] C:\Windows\system32>Get-WebServicesVirtualDirectory | Format-List


RunspaceId                    : 86aaf7fc-ca19-45b2-87d1-45ec432a670d
CertificateAuthentication     :
InternalNLBBypassUrl          : https://MAILSERVER.domain_name.local/ews/exchange.asmx
GzipLevel                     : High
Name                          : EWS (Default Web Site)
InternalAuthenticationMethods : {Basic, Ntlm, WindowsIntegrated, WSSecurity}
ExternalAuthenticationMethods : {Basic, Ntlm, WindowsIntegrated, WSSecurity}
LiveIdSpNegoAuthentication    : False
WSSecurityAuthentication      : True
LiveIdBasicAuthentication     : False
BasicAuthentication           : True
DigestAuthentication          : False
WindowsAuthentication         : True
MetabasePath                  : IIS://MAILSERVER.domain_name.local/W3SVC/1/ROOT/EWS
Path                          : C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\exchweb\EWS
Server                        : MAILSERVER
InternalUrl                   : https://MAILSERVER.domain_name.local/EWS/Exchange.asmx
ExternalUrl                   : https://mail.domain_name.com/owa
AdminDisplayName              :
ExchangeVersion               : 0.10 (14.0.100.0)
DistinguishedName             : CN=EWS (Default Web Site),CN=HTTP,CN=Protocols,CN=MAILSERVER,CN=Servers,CN=Exchange Adm
                                inistrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=First Organization,CN=M
                                icrosoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=domain_name,DC=local
Identity                      : MAILSERVER\EWS (Default Web Site)
Guid                          : 4639e4b9-9cf3-4f92-8940-f7c31e07cd47
ObjectCategory                : domain_name.local/Configuration/Schema/ms-Exch-Web-Services-Virtual-Directory
ObjectClass                   : {top, msExchVirtualDirectory, msExchWebServicesVirtualDirectory}
WhenChanged                   : 4/1/2010 2:47:37 PM
WhenCreated                   : 3/11/2010 11:02:22 AM
WhenChangedUTC                : 4/1/2010 8:47:37 PM
WhenCreatedUTC                : 3/11/2010 6:02:22 PM
OrganizationId                :
OriginatingServer             : DOMAINCONTROLLER.domain_name.local
IsValid                       : True

-----------------------------------------

[PS] C:\Windows\system32>AutodiscoverVirtualDirectory | Format-List


RunspaceId                    : 86aaf7fc-ca19-45b2-87d1-45ec432a670d
Name                          : Autodiscover (Default Web Site)
InternalAuthenticationMethods : {Basic, Ntlm, WindowsIntegrated, WSSecurity}
ExternalAuthenticationMethods : {Basic, Ntlm, WindowsIntegrated, WSSecurity}
LiveIdSpNegoAuthentication    : False
WSSecurityAuthentication      : True
LiveIdBasicAuthentication     : False
BasicAuthentication           : True
DigestAuthentication          : False
WindowsAuthentication         : True
MetabasePath                  : IIS://MAILSERVER.domain_name.local/W3SVC/1/ROOT/Autodiscover
Path                          : C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\Autodiscover
Server                        : MAILSERVER
InternalUrl                   : https://MAILSERVER.domain_name.local/autodiscover/autodiscover.xml
ExternalUrl                   : https://mail.domain_name.com/autodiscover/autodiscover.xml
AdminDisplayName              :
ExchangeVersion               : 0.10 (14.0.100.0)
DistinguishedName             : CN=Autodiscover (Default Web Site),CN=HTTP,CN=Protocols,CN=MAILSERVER,CN=Servers,CN=Exc
                                hange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=First Organiza
                                tion,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=domain_name,DC=loca
                                l
Identity                      : MAILSERVER\Autodiscover (Default Web Site)
Guid                          : 7a234ea2-20fc-412b-bbf0-3ea5f965d8da
ObjectCategory                : domain_name.local/Configuration/Schema/ms-Exch-Auto-Discover-Virtual-Directory
ObjectClass                   : {top, msExchVirtualDirectory, msExchAutoDiscoverVirtualDirectory}
WhenChanged                   : 4/1/2010 3:00:49 PM
WhenCreated                   : 3/11/2010 11:02:07 AM
WhenChangedUTC                : 4/1/2010 9:00:49 PM
WhenCreatedUTC                : 3/11/2010 6:02:07 PM
OrganizationId                :
OriginatingServer             : DOMAINCONTROLLER.domain_name.local
IsValid                       : True

Test-OutlookWebServices comes up with errors.  The Test E-mail AutoConfiguration within Outlook still appears to be looking for Autodiscover at different URLs...

OOF within Outlook Web App functions.

Any suggestions would be helpful!
xsawkinsAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Big_SteefCommented:
I have had this issue with 2007 - please check the DNS records for your EXTERNAL outlook anywhere address.

then check that you can browse to the URL from your location. Our issue was down to the ASA firewalls we had not allowing us to see the external ip addresses inside the firewall.
0
v_9mhdrfCommented:
Please run test-outlookwebservices | fl and paste the error message that you get.
so that we can analize and update u accordingly.

Please follow
KB- 940726
KB- 896861
0
Shreedhar EtteCommented:
0
The Ultimate Tool Kit for Technolgy Solution Provi

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy for valuable how-to assets including sample agreements, checklists, flowcharts, and more!

xsawkinsAuthor Commented:

Thanks for the help!

[PS] C:\Windows\system32>test-outlookwebservices | fl

RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1019
Type       : Information
Message    : A valid Autodiscover service connection point was found. The Autodiscover URL on this object is https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1006
Type       : Information
Message    : Contacted the Autodiscover service at https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1016
Type       : Information
Message    : [EXCH] The AS is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1015
Type       : Information
Message    : [EXCH] The OAB is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1014
Type       : Information
Message    : [EXCH] The UM is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1016
Type       : Information
Message    : [EXPR] The AS is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1015
Type       : Information
Message    : [EXPR] The OAB is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1014
Type       : Warning
Message    : [EXPR] The UM is not configured for this user in the AutoDiscover response received from https://mail.Domain-Name.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1022
Type       : Success
Message    : Autodiscover was tested successfully.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1021
Type       : Information
Message    : The following web services generated errors: UM in EXPR. Use the previous output to diagnose and correct the errors.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1106
Type       : Information
Message    : Contacted the Autodiscover service at https://MAILSERVER.Domain-Name.local:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1116
Type       : Information
Message    : [EXCH] The AS is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MAILSERVER.Domain-Name.local:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1115
Type       : Information
Message    : [EXCH] The OAB is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MAILSERVER.Domain-Name.local:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1114
Type       : Information
Message    : [EXCH] The UM is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MAILSERVER.Domain-Name.local:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1116
Type       : Information
Message    : [EXPR] The AS is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MAILSERVER.Domain-Name.local:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
Id         : 1115
Type       : Information
Message    : [EXPR] The OAB is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MAILSERVER.Domain-Name.local:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 85000977-6d80-47d5-a62c-b4f923570363
0
Shreedhar EtteCommented:
Have you checked the suggest links?
0
xsawkinsAuthor Commented:
Yes, I have checked the links provided.  Many of the client laptops are connected over HTTPS using NTLM Authentication, but the same error occurs with a TCP/IP connection.  

When I use Test E-mail AutoConfiguration, Use AutDiscover only, it cannot find the autodiscover settings. "Autoconfiguration was unable to determine you settings!"

If I perform: Get-AutodiscoverVirtualDirectory | Format-List,  I can display both the internal & external URL (both are the same) and I can browse to them from inside and outside of the network.

If I perform: Get-WebServicesVirtualDirectory | Format-List, I can display both the internal & external URL (both are the same) and I can browse to them from inside and outside of the network.
0
xsawkinsAuthor Commented:
Note: Autodiscover works fine from within the network, just not external using http w/ proxy settings.
It displays the OOF URL: https://mail.domain_name.com/ews/exchange.asmx

I can browse to this both internally and externally...
0
xsawkinsAuthor Commented:
If this helps any...

Audis2.txt
cas2.txt
EWS2.txt
0
xsawkinsAuthor Commented:
I turned Outlook logging on and attempted to use the Out of Office Assistant...

The Requested URL which is the WebServices URL works...

I have also been working on resolving the issue in another forum:
http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/exchange2010/thread/1b9b50b5-6622-461d-80b6-a36b909403c1

Any additional suggestions are appreciated.
oof.log
0
Big_SteefCommented:
I think the best way forward would be for me to probe the serverfrom remote. Checking the dns etc.

Can you give me the external address and possibly mailbox account.

0
xsawkinsAuthor Commented:
Deleting the EWS virtual directory in IIS Manager then recreating it solved the issue. :)

New-WebServicesVirtualDirectory
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb125176.aspx   
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.