MOSS 2007 Outgoing Email

I'm running MOSS 2007 on a Windows Server 2008 R2 Server....  I can email documents to my document libraries with no problem, however outgoing email is not working.... I'm using smtp from the moss server, not my exchange server... so the email should be coming from spadmin@sharepoint.domain.local, as opposed to my corporate exchange server...  when setting permissions in moss, I check the box to send email to the new member and get the following error....

"The user or users have been added successfully, but there was an error in sending the e-mail message. The server may not be set up correctly to send e-mail. To verify that e-mail is configured correctly, contact your server administrator"...

I know it's got to be a smpt permissions issue, but just not sure where in 2008 to fix this...

thanks
Randy
rhcellxionAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

samer_othman82Commented:
are sharepoint alerts working or not?
i think your probelm is a firewall or macafe problem
if you have an anti virus like macafe then uninstall it and try to send the email again
0
Khurram Ullah KhanCommented:
do you have SMTP service running on MOSS box?
0
rhcellxionAuthor Commented:
No antivirus or firewall problem....  yes smtp is running...
0
Acronis True Image 2019 just released!

Create a reliable backup. Make sure you always have dependable copies of your data so you can restore your entire system or individual files.

rhcellxionAuthor Commented:
I'm not running any sort of email program on this server, do I need to be in order to be able to send mail?  I telnet to the server and  enter mail from: spadmin@sharepoint.domain.local, and get 501 5.5.4 Invalid address... do I need to add this address somewhere??
0
samer_othman82Commented:
For outgoing email. you dont need to add a valid email but i think you should add .com in the end of the email
0
Khurram Ullah KhanCommented:
I believe you are using normal IIS smtp services, you need to confirm following;
1. SMTP services are running.
2. Server IPs are allowed as relayed.
3. Anomyous or proper security configured.
4. Domain name added which you are using for sending email from MOSS.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Microsoft SharePoint

From novice to tech pro — start learning today.