exchange 2010 only receiving some emails have sent about 20 test emails from hotmail all failed with no errors or undeliverables

Hi all,

since we transfered from exchagne 2003 to 2010 (new forest and 2003 server is gone now)
ive setup exchange 2010 and users have been complain they arent getting as much email as they used too

so i thought id look into it, and ive sent about 10 emails to all different variations of my email address (that are included in my email address on my mailbox) and none are getting to me and hotmail is receiving no undeliverable

im geting some external emails though from other sources but the fact that hotmail doesnt work now and did before means we may not be gettign all our mail

sending emails from outlook from the same accoutn works and i even tried replying, still failed, so sending is fine

ive run the best practice analyzer and the only thing that comes up in all issues is:
unrecoginzed exchange signature
and offlien address book missing (even though its not)


im new to exchange administration but i can verify the following settings:
using isps smtpsmarthost to send emails
accepted domains, mydomain1.org.uk, mydomain2.org, domain.local (all authoratitve)
server config > hub transport defalt recieve connector > permissions > anonymous users ticked (as well as all others but partners)

anyone have any ideas of how to start diangosis and resolve the problem?

Thanks

LVL 1
awilderbeastAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Antonio VargasMicrosoft Senior Cloud ConsultantCommented:
do you have some software making mail relay, anti-virus and anti-spam? start by checking the mail queues on exchange 2010. also enable verbose on the receive connector and check the logs.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
awilderbeastAuthor Commented:
no, no external software nor antivirus, spam nothing, smtp port 25 just goes straight to the exchange server

i looked in the queue viewer

i have mailbox database 0 messages
smtp.myisp 0 messages
submission 0 messages

where do i enable verbose?
0
awilderbeastAuthor Commented:
ok i just did the following too

telnet 192.168.101.2 25
mail from:myhotmail@live.com
Sender OK!

so its allowed, but where is it going!

is there anyway of tracing where an email goes so i can track see where its getting stuck?
0
Simplify Active Directory Administration

Administration of Active Directory does not have to be hard.  Too often what should be a simple task is made more difficult than it needs to be.The solution?  Hyena from SystemTools Software.  With ease-of-use as well as powerful importing and bulk updating capabilities.

awilderbeastAuthor Commented:
I've now also sent mails from google no luck there but I still recoeve some external mails, I get all the ones from exerts exchange I just can't think what's happening here :S
0
Antonio VargasMicrosoft Senior Cloud ConsultantCommented:
Go to the Exchange 2010 Management console-> Server Configuration-> Hub Transport-> Receive connector (usually default) -> right click and go to properties. On the first pane enable verbose. Send a mail from outside after verbose is enabled and check the logs to see if exchange is refusing the e-mails.
0
awilderbeastAuthor Commented:
ok enalbed it, where are the logs?

thanks
0
awilderbeastAuthor Commented:
ok found them

log attached, that look ok?

also the screen shot below

that right, i tried putting in mail.mydomain.org and it give me an error

"
--------------------------------------------------------
Microsoft Exchange Error
--------------------------------------------------------
The following error(s) occurred while saving changes:

Set-ReceiveConnector
Failed
Error:
If the AuthMechanism attribute on a receive connector contains the value ExchangeServer, you must set the FQDN parameter on the receive connector to one of the following values: the FQDN of the transport server "CH-EX.domain.local", the NetBIOS name of the transport server "CH-EX", or $null.




--------------------------------------------------------
OK
--------------------------------------------------------
"

2010-04-28T09:30:00.384Z,CH-EX\Default CH-EX,08CCB4904FB3B948,1,192.168.101.2:25,65.55.90.171:65083,*,SMTPSubmit SMTPAcceptAnySender SMTPAcceptAuthoritativeDomainSender AcceptRoutingHeaders,Set Session Permissions
"220 CH-EX.domain.local Microsoft ESMTP MAIL Service ready at Wed, 28 Apr 2010 10:30:00 +0100",
EHLO snt0-omc3-s32.snt0.hotmail.com,
250-CH-EX.domain.local Hello [65.55.90.171],
250-SIZE,
250-PIPELINING,
250-DSN,
250-ENHANCEDSTATUSCODES,
250-STARTTLS,
250-X-ANONYMOUSTLS,
250-AUTH NTLM,
250-X-EXPS GSSAPI NTLM,
250-8BITMIME,
250-BINARYMIME,
250-CHUNKING,
250-XEXCH50,
250-XRDST,
250 XSHADOW,
MAIL FROM:<MYHOTMAILADDRESS@hotmail.com>,
receiving message
250 2.1.0 Sender OK,
RCPT TO:<alex@mydomain.org>,
250 2.1.5 Recipient OK,
BDAT 1631 LAST,
Tarpit for '0.00:00:00.998' due to 'DelayedAck',Delivered
250 2.6.0 <SNT129-W3264FEB1DA63E34CDAEA7D91020@phx.gbl> [InternalId=311] Queued mail for delivery,
QUIT,
221 2.0.0 Service closing transmission channel,
-,,Local
,+,,

Open in new window

Capture.PNG
0
Antonio VargasMicrosoft Senior Cloud ConsultantCommented:
OK. That looks ok. The mail from yourhotmailaddress never reached the internal mailbox? i know this can be obvious but, have you checked if the mail is going to junk mail?
0
awilderbeastAuthor Commented:
yup never reached the internal box, yeah i checked the junk mail...
0
awilderbeastAuthor Commented:
i installed edge transport on TMG and they all come through now :)
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.