We help IT Professionals succeed at work.

Outlook Express 6 Can't reply to emails, but can send

Having a problem on one of my client computers. It's Windows XP SP2, with IE8 and Outlook Express 6. All Windows updates installed, except SP3. (Doing that as I type this)

All of a sudden OE won't reply to (or forward) any emails. I can compose a NEW message and send that just fine, it also receives fine. I have deleted and recreated a new identity with and without importing any emails. Neither of those things had any effect. The sent items folder is not full, it's empty. I have re-registered all of the OE required .dll's.

When you try to reply to a message, it goes to the outbox and does try to send, but I get the following error from OE:

Your server has unexpectedly terminated the connection. Possible causes for this include server problems, network problems, or a long period of inactivity. Subject 'RE: Ron's email', Account: 'mail.servername.com', Server: 'mail.servername.com', Protocol: SMTP, Port: 25, Secure(SSL): No, Socket Error: 10053, Error Number: 0x800CCC0F

When I go to the mail server, which I also manage, I can see the computer making the connection, the server waiting for the data to be passed, but the client computer never sends it and it times out. Here is what the MDaemon log looks like on the mail server:

Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] <-- EHLO clientcomputer
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 250-servername.com Hello clientcomputer, pleased to meet you
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 250-ETRN
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 250-AUTH=LOGIN
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 250-AUTH LOGIN CRAM-MD5
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 250-8BITMIME
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 250 SIZE 120000000
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] <-- AUTH LOGIN
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 334 VXNlcm5hbWU6
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] <-- d2Fsa2Vycw==
Thu 2010-06-10 11:08:29: [9010:1] --> 334 UGFzc3dvcmQ6
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] --> 235 Authentication successful
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] Authenticated as client@servername.com
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] <-- MAIL FROM: <client@servername.com>
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] --> 250 <client@servername.com>, Sender ok
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] <-- RCPT TO: <me@servername.com>
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] --> 250 <me@servername.com>, Recipient ok
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] <-- DATA
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] Creating temp file (SMTP): c:\mdaemon\temp\md50000297142.tmp
Thu 2010-06-10 11:08:30: [9010:1] --> 354 Enter mail, end with <CRLF>.<CRLF>
Thu 2010-06-10 11:18:28: [9010:1] Connection timed out!
Thu 2010-06-10 11:18:28: [9010:1] SMTP session terminated (Bytes in/out: 139/565)

Also note that the MDaemon server is receiveing email from other computers on the same network as the client computer. It just seems to be a problem with this one system.

I also tried it with the antivirus completely un-installed, and there was no change.
Any ideas?
Comment
Watch Question

Commented:
HI, do you have only one Email account in the OE? Since if you have 2 email accounts, although you mark one of them as default (the one used when you create a mail) if you are responding mails sent to the other account, OE will try to use that account, and perhaps it has a problem (settings probably), and that´s why you can send new mails, but no respond to others

Author

Commented:
There is only one account set up on computer.
Commented:
I just finished the Windows XP SP3 installation, and it is working now. I guess I jumped the gun on this question. I have been messing with this for two days, and I didn't think that would fix it, but it did.