Sharepoint 2007 Wont Send Emails - Using an Exchange 2010 Server

prlit
prlit used Ask the Experts™
on
Anytime that sharepoint is supposed to send an alert or notification email, the user will receive this error :
 
E-mail to owner could not be sent.   at Microsoft.SharePoint.ApplicationPages.RequestAccess.DoOperation()
   at Microsoft.SharePoint.ApplicationPages.RequestAccess.OnLoad(EventArgs e)
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)
Troubleshoot issues with Windows SharePoint Services.
 

I've created a relay connector and relaying works with other servers, copiers, and an asp web form... but for some reason it wont work here...

I get a weird event viewer issue too. :

Event Type:      Error
Event Source:      Windows SharePoint Services 3
Event Category:      E-Mail
Event ID:      6857
Date:            7/1/2010
Time:            11:44:48 AM
User:            N/A
Computer:      NEWSERVER
Description:
Cannot connect to SMTP host ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿l¿.

For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.



ANY IDEAS WOULD BE WONDERFUL!  
 
Comment
Watch Question

Do more with

Expert Office
EXPERT OFFICE® is a registered trademark of EXPERTS EXCHANGE®
Justin DurrantSr. Engineer - Windows Server/Virtualization

Commented:
I would create a new receive connector just for SP.. this applies to SP2010, but the connector config is the same

http://sharepointgeorge.com/2010/configuring-outgoing-email-sharepoint-2010/

Author

Commented:
tried it out...
didn't take care of the issue...

i'm going to try rebooting at 5pm to see if that might help after creating the connector...

hoping it does!

Author

Commented:
no luck after rebooting!
Justin DurrantSr. Engineer - Windows Server/Virtualization

Commented:
Same exact error? Can you telnet to exchange server from SP? What happens if you try and relay from telnet?

Author

Commented:
relay in telnet works fine... i've added an image

im lost here
spttest.png
Justin DurrantSr. Engineer - Windows Server/Virtualization

Commented:
Can you past your connector info so I can compare with ours?

--

[PS] C:\Documents and Settings\>get-receiveconnector "Application R
elay - 000" | format-list


AuthMechanism                           : Tls
Banner                                  :
BinaryMimeEnabled                       : True
Bindings                                : {10.38.55.17:25}
ChunkingEnabled                         : True
DefaultDomain                           :
DeliveryStatusNotificationEnabled       : True
EightBitMimeEnabled                     : True
DomainSecureEnabled                     : False
EnhancedStatusCodesEnabled              : True
LongAddressesEnabled                    : False
OrarEnabled                             : False
Fqdn                                    :
Comment                                 :
Enabled                                 : True
ConnectionTimeout                       : 00:10:00
ConnectionInactivityTimeout             : 00:05:00
MessageRateLimit                        : unlimited
MaxInboundConnection                    : 5000
MaxInboundConnectionPerSource           : 20
MaxInboundConnectionPercentagePerSource : 2
MaxHeaderSize                           : 64KB
MaxHopCount                             : 30
MaxLocalHopCount                        : 8
MaxLogonFailures                        : 3
MaxMessageSize                          : 15MB
MaxProtocolErrors                       : 5
MaxRecipientsPerMessage                 : 200
PermissionGroups                        : AnonymousUsers, ExchangeServers, Cust
                                          om
PipeliningEnabled                       : True
ProtocolLoggingLevel                    : None
RemoteIPRanges                          : {172.21.190.8, 192.225.49.33, 192.225
                                          .49.32, 192.225.51.4, 192.225.49.3, 1
                                          72.21.206.0/24, 172.21.106.0/24, 165.
                                          109.10.102, 172.21.178.42, 172.21.146
                                          .47, 10.38.65.5, 165.109.10.101, 165.
                                          109.22.57, 165.109.22.59, 165.109.22.
                                          58, 165.109.22.49...}
RequireEHLODomain                       : False
RequireTLS                              : False
EnableAuthGSSAPI                        : False
Server                                  :
SizeEnabled                             : Enabled
TarpitInterval                          : 00:00:05
AdminDisplayName                        :
ExchangeVersion                         : 0.1 (8.0.535.0)
Name                                    : Application Relay - 000
DistinguishedName                       : CN=Application Relay - 000,CN=SMTP Re
                                          ceive Connectors,CN=Protocols,CN=0,CN=Servers,CN=Exchange Admin
                                          istrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=
                                          Administrative Groups,CN=,CN
                                          =Microsoft Exchange,CN=,CN=Co
                                          nfiguration,DC=corp,DC=,DC=c
                                          om
Identity                                :\Application Relay - 000
Guid                                    : 0b8760b7-691f-4598-892e-1ace49f2e0a0
ObjectCategory                          : corp.com/Configuration/Sche
                                          ma/ms-Exch-Smtp-Receive-Connector
ObjectClass                             : {top, msExchSmtpReceiveConnector}
WhenChanged                             : 3/9/2010 8:09:17 AM
WhenCreated                             : 11/14/2008 2:01:18 PM
OriginatingServer                       :
IsValid                                 : True



[PS] C:\Documents and Settings\

Author

Commented:
Here it is!

VERBOSE:
VERBOSE:
[PS] C:\Windows\system32>get-receiveconnector "Sharepoint 2010 - Email" | format-list


RunspaceId                              : 615bcd3b-54e6-4662-af72-41c1d7db74e4
AuthMechanism                           : Tls
Banner                                  :
BinaryMimeEnabled                       : True
Bindings                                : {0.0.0.0:25}
ChunkingEnabled                         : True
DefaultDomain                           :
DeliveryStatusNotificationEnabled       : True
EightBitMimeEnabled                     : True
DomainSecureEnabled                     : False
EnhancedStatusCodesEnabled              : True
LongAddressesEnabled                    : False
OrarEnabled                             : False
SuppressXAnonymousTls                   : False
AdvertiseClientSettings                 : False
Fqdn                                    :
Comment                                 :
Enabled                                 : True
ConnectionTimeout                       : 00:10:00
ConnectionInactivityTimeout             : 00:05:00
MessageRateLimit                        : unlimited
MessageRateSource                       : IPAddress
MaxInboundConnection                    : 5000
MaxInboundConnectionPerSource           : 20
MaxInboundConnectionPercentagePerSource : 2
MaxHeaderSize                           : 64 KB (65,536 bytes)
MaxHopCount                             : 30
MaxLocalHopCount                        : 8
MaxLogonFailures                        : 3
MaxMessageSize                          : 10 MB (10,485,760 bytes)
MaxProtocolErrors                       : 5
MaxRecipientsPerMessage                 : 200
PermissionGroups                        : AnonymousUsers
PipeliningEnabled                       : True
ProtocolLoggingLevel                    : None
RemoteIPRanges                          : {192.168.1.0(255.255.255.0)}
RequireEHLODomain                       : False
RequireTLS                              : False
EnableAuthGSSAPI                        : False
LiveCredentialEnabled                   : False
Server                                  :
SizeEnabled                             : Enabled
TarpitInterval                          : 00:00:05
MaxAcknowledgementDelay                 : 00:00:30
AdminDisplayName                        :
ExchangeVersion                         : 0.1 (8.0.535.0)
Name                                    : Sharepoint 2010 - Email
DistinguishedName                       : CN=Sharepoint 2010 - Email,CN=SMTP Receive Connectors,CN=Protocols,CN=PRLEXCH
                                          02,CN=Servers,CN=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administr
                                          ative Groups,CN=First Organization,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Confi
                                          guration,DC=,DC=local
Identity                                : \Sharepoint 2010 - Email
Guid                                    : 39aaf7cf-d5b6-4191-92a3-218748733dec
ObjectCategory                          : l/Configuration/Schema/ms-Exch-Smtp-Receive-Connector
ObjectClass                             : {top, msExchSmtpReceiveConnector}
WhenChanged                             : 7/1/2010 3:53:21 PM
WhenCreated                             : 7/1/2010 3:53:02 PM
WhenChangedUTC                          : 7/1/2010 7:53:21 PM
WhenCreatedUTC                          : 7/1/2010 7:53:02 PM
OrganizationId                          :
OriginatingServer                       :
IsValid                                 : True


Justin DurrantSr. Engineer - Windows Server/Virtualization

Commented:
Your connector looks ok.. take a look here:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee513046.aspx

Author

Commented:
checked that out already as well...
that seems to be the issue, but when i try to start the smtp virtual service on the exchange server i get this event viewer error and it wont start :

The service could not bind instance 1.  The data is the error code.
Justin DurrantSr. Engineer - Windows Server/Virtualization

Commented:
Ah.. that is the issue.. Something else is bound to port 25

http://support.microsoft.com/kb/907971

Author

Commented:
ok to boggle this up even more... we have 2 different "Applications" on our sharepoint server....

one is sharepoint.xxxxxx.com
the second portal.xxxxx.com

the email and alerts send fine from the sharepoint.xxxxx.com
they will not send from the portal.xxxxx.com site...

is this IIS related??
Sr. Engineer - Windows Server/Virtualization
Commented:
Yep.. that is what I am thinking.

Author

Commented:
issue resolved!

under application management... the email server was incorrect for portal.xxxx.com

DOH!!
Justin DurrantSr. Engineer - Windows Server/Virtualization
Commented:
I steered user in the right direction when no one else replied.

Do more with

Expert Office
Submit tech questions to Ask the Experts™ at any time to receive solutions, advice, and new ideas from leading industry professionals.

Start 7-Day Free Trial