the driver detected a controller error on device harddisk1 dr1

Server is an HP ProLiant DL385 G5 running Server 2008 R2 64-bit on x2 Quad Core Opteron processors with 8GB RAM, and RAID-5 array.  The backup software is Symantec Backup Exec 2010, using 1TB external Western Digital Essentials drives.  I have tried 3 different (identical drives) and still have problems with the backup workinng properly for anywhere between 8GB - 72GB of backup, then it justs sits there.  When you cancel the backup job it will take 20 minutes up to 2 hours to successfully cancel the job.  Symantec software is responding during this time and only shows an error after successfully canceling the job.  That error is "the driver detected a controller error on device harddisk1 dr1".  I have installed a MS hotfix for USB driver issue that sounds exactly like my error, but only difference is that before I installed the hotfix I never received any errors.  The only other windows log event are ESENT event: 508 performance warning.  I am running Live Update again currently for Backup Exec.  I am also going to run the Western Digital diagnostics against at least 2 of the drives to see what results from extended test can be found.  All three of the external drives are brand new and the Symantec installation was just installed and has not worked yet.
LVL 5
Jason JohanknechtIT ManagerAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Dunedan79Commented:
I have never used a USB external for B2D in Backup Exec but I suspect that the USB interface is simply not robust enough. The same issue is seen on a PC using a SATA drive externally vs. internally, performance suffers quite a bit.

If you must use the USB drive for storage, do you have enough internal disk space to run the backups and then export (or copy) the media to the external drive?
0
Jason JohanknechtIT ManagerAuthor Commented:
I run USB external drives on all previous versions of Backup Exec and they work flawlessy.  This was the first to be installed with version 2010 since it is a brand new server.  Any other ideas?
0
Dunedan79Commented:
Do you have enough internal storage to try a B2D job of this size? It shouldn't fail either way but it would be interesting to see if the results were different.

Rereading your description it sounds like everything was fine before loading a MS hotfix. Can you back that out?
0
Jason JohanknechtIT ManagerAuthor Commented:
Before the MS Hotfix, it didn't work and no errors were logged.  Also the system would hang for 30 minutes to 2 hours on any programs that were attempting to use the external drive.  Eventually everything would just start responding on the problem programs.

After the MS Hotfix, an error is logged indictating failure in the external drives and the programs stay responsive.

Bottom line is the backups still don't work.
0
Dunedan79Commented:
Is there any difference in base OS for previous Backup Exec versions that worked this way? Also if this is a new box have you checked for settings concerning USB in the system bios?
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
Jason JohanknechtIT ManagerAuthor Commented:
I am dealing with HP/Compaq on this problem currently, as I believe the problem is closer related to the USB ports Dunedan79 mentioned.  I ran HDtune benchmark on the drive and get only 0.8MB/s.  That is obviously contributing to the problem.  Will report more later.
0
Jason JohanknechtIT ManagerAuthor Commented:
The problem was resolved using the Microsoft hotifx and setting the BIOS external USB ports to 2.0.  Not sure why they weren't set to begin with, but hey it works now.  All problems are resolved.
0
kwongluk_pangCommented:
I encounter the same issue but with IBM server and IBM KVM Switch, running on Windows 2012 R2 .

My Question
1) Which MS hotfix need to install?
2) How to set BIOS external USB ports to 2.0 for IBM System System x 3650 server.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Storage Software

From novice to tech pro — start learning today.