Solved

MS Exchange Server 2003 R2 Information store, system attendant, MTA stack services won't start and mail store won't mount.

Posted on 2010-08-29
94
956 Views
Last Modified: 2012-08-13
Please help me with this I have run eseutil /d; /r /i; and /p commands. Still services won't start. I really need this up and running immediately. problem started yesterday. Isinteg command would not run! I uninstalled antivirus. Don't know what I should do next.

What can I do to fix this?
0
Comment
Question by:cherienat
  • 57
  • 23
  • 9
  • +1
94 Comments
 
LVL 11

Assisted Solution

by:mattibutt
mattibutt earned 100 total points
Comment Utility
hi
are you still around?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
yes
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
hi
stop all exchange services then delete all log files then start all the services except store and then start store and the mount the databases if you have public and private
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
mattibutt? are you there?
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
yes
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
you mean delete the log files in the exchsrvr mdbdata folder?
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
yes delete all of them
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
they are deleting now. quesiton - what about the E00.log?
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
delete that as well
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok and Im stopping services...
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok logs deleted and services stopped.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
ok fingers cross
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
restarting services now
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
looks like its gonna be a minute...
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
k post back if you catch any errors
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
will do
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok now exchange event, information stores, and mta stacks won't start. error 1068 (dependencies, etc. etc.) system attendant started then stopped (sometimes no work to do.....)
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
hope i didn't lose you....
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
no ok you cant start the services can you start store ?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
nope.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
that was actually one of the three that won't start systme attendant starts then stops with that dialogue I mentioned.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
ok from the bottom of the list start all and see what happen only start the services which are set automatic
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
should I try everything again and do a server restart? How do I get this conversation back?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok i'll try what you said before my last question.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
you dont need to restart yet first try to restart services all of them
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok
0
 
LVL 28

Expert Comment

by:sunnyc7
Comment Utility
Do not delete log files *at any cost*
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
First one on the bottom is 'attendant' which started then stopped. Mta was a couple up from that and wouldn't start (same 1068 error). IS hangs then doesn't start (1068). Exchange Event won't start (1068).
All other automatic services started ok.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok now i'm confused about what sunnyc7 said! Good thing I did delete them out of the folder but not the recycle bin....
ok guys now what?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
i mean i didn't delet them from the recycle bin!
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
mattibut, sunnyc7 don't leave me stranded now....
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
i am still here question is can you run the services? if yes then try to mount the database
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Ok is anyone there?
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
i just posted my  comments yes i am here
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
remain calm buddy it will be important to remain cool head so you can solve this
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
I did post which services I could not run before my replete sunnyc7 and I also said that I could start the rest. Same 3 won't start and still cannot mount the mail store. Everything is as before with the added exchange event now also not starting.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
do you see anything in the event log get the event log as soon you try to start store or other servies which do not start
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Yeah I'm still calm (for now anyways) just really need to get this fixed. My internal health light turned red so I had to restart the server. As you can see I figured out how to get log back in to this chat on another machine. Server has restarted and I just logged back in.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Looking at event log now.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
ok so you are able to acces the server or its still in the process of starting up
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Looks like Errors are 7001 for service control manager.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
exchange specific errors if any?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Looks like we're a little behind each other's comments. I hope you got the one about the event errors....
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
ok i want you to get the error as soon you try to start the service and it fails
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Looks like that 7001 error in the event log just refers to the 'dependency service or group failure' same as the 1068 error I was getting.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
couple of generic questions have you applied any windows updates when this problem occurred how big is your database file
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Verifying now... Trying to start one of the services again...
0
Highfive Gives IT Their Time Back

Highfive is so simple that setting up every meeting room takes just minutes and every employee will be able to start or join a call from any room with ease. Never be called into a meeting just to get it started again. This is how video conferencing should work!

 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
the 7001 is related to the store process?
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
are you using any spam filter application?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Yep! Definitely 7001. Database file is about 53gb 5,353,480 kb.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
No as I posted earlier I uninstalled the av.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
is smtp running ?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
No windows updates in the last couple weeks.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
ok right click on the database file properties and then advance make sure archive is not ticked
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Smtp is running.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Ok got the advanced tab on the priv1.edb open and unticked 'file is ready for archiving'.
0
 
LVL 28

Expert Comment

by:sunnyc7
Comment Utility
hi sorry. I was driving - I saw the case and read some advice regarding delete log files.
Do not delete exchange log files at any cost.
If you do that - database will become unstable and it wont mount.

Can you summarize the present scenario of this case. i will read up the suggestions prior and post back.
0
 
LVL 28

Accepted Solution

by:
sunnyc7 earned 400 total points
Comment Utility
Questions:
a) Is this exchange 2003 standard or enterprise.
Exchange 2003 standard as a database size limit.

You can find yours by going here
start > run > regedit
Navigate to
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\Server name\Private-Mailbox Store GUID
Check database size > convert hex to decimal to find your store size.

If your actual database size is more than the limit there, then your store will dismount.
solution - increase store size to 75 decimal
http://www.petri.co.il/change_store_size_limits_ex2003_sp2.htm

b) Please copy paste all msExchangeIS related events

start > run > eventvwr
Go to applications.

Please copy paste all errors.

Please post back.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Ok mattibutt what do I do next.... Sunnyc7 it would be easier if you could just read through this post as the details are all included already. Everything is still the same as before...
0
 
LVL 28

Expert Comment

by:sunnyc7
Comment Utility
How did this problem start ?
What happened ?
Please provide a background to the case.
0
 
LVL 11

Expert Comment

by:mattibutt
Comment Utility
let sunnyc help you he is a guru in exchange
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Ok sunnyc7 it might take a couple minutes to do both steps stay tuned....
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Ok thanx mattibutt. For your help. Also than for jumpin in sunnyc7. I'm in the process. Of those steps you posted....
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Server is enterprise but I'm still checking registry and gonna post my errors.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
I guess I should put the log files back too huh?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Background- mail service stopped went to restart services and they wouldn't. The rest is in my question at the beginning of this post.
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
If possible, please check the event logs and paste the errors appearing in system and application log
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
here are pics of my system and application event errors
event-viewer-application-errors.bmp
event-viewer-system-errors.bmp
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
we dont have to count the active sync errors as we dont have exchange database mounted so we will get these errors.... if you can double click on 7001 error and click copy or upload a print screen
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
ok
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
here's the 7001 error pic. I did describe this earlier in the post as being the same as the 1068 errors I get when the three extchange services won't start.
7001-error.bmp
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
What hap peed to sunnyc7 are you still there?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Are you guys still there?
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
hmm.... can u try starting the services in this order
Microsoft Exchange system attendant
Microsoft Exchange information store
Microsoft Exchange Management
Microsoft Exchange MTA Stacks
Microsoft Exchange Routing Engine
Microsoft Exchange Event

Do let me know, where it fails.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Ok
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
I guess sunnyc7 left again?
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Same as before everything starts except attendant, store, event, MTA stack
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
hmm ...is it possible for you to save all events and attach them here so I can analyse

simple right click on application and system log and select save log file as
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
here are the logs...
application-log.txt
system-log.txt
0
 
LVL 28

Expert Comment

by:sunnyc7
Comment Utility
Have guests in the house.
Will check back whem I can use the computer
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
Have you recently made any changes in the domain.... like changing domain controller to global catalog

......
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
one of the recent errors is

8/29/2010      8:35:04 PM      MSExchangeSA      Error      NSPI Proxy       9176      N/A      CTTCSEX01      "NSPI Proxy can contact Global Catalog cttcsfp01.cttcs.local but it does not support the NSPI service. After a Domain Controller is promoted to a Global Catalog, the Global Catalog must be rebooted to support MAPI Clients.  Reboot cttcsfp01.cttcs.local as soon as possible.

Found the following technote
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb217342(EXCHG.80).aspx

Requires you to do following

After a domain controller is changed to a global catalog, the global catalog must be restarted to support MAPI clients. To ensure that a global catalog responds to NSPI queries, restart the global catalog.

Make sure the TCP/IP NetBIOS Helper service is started. If the TCP/IP NetBIOS Helper service is not started, start the service and make sure the Startup Type is set to Automatic.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
no recent changes in the domain.
but will restart cttcsfp01 and check tcp/ip netbios service make appropriate corrections to settings.
stay tuned...
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
restarting cttcsfp01. checked tcp service; it was already started and set to automatic.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
I will try to restart services once cttcsfp01 finishes rebooting.
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
YES! SUCCESS!! Information store started still working on starting the other services. stay tuned...
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
You are the BOMB!!!!! Thanks man!
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
Good to know it helps...

Cheers :)
0
 

Author Closing Comment

by:cherienat
Comment Utility
Supports came out of nowhere and stuck with it until the final resolution. I appreciate input from others but supports was most consistent and finally the successful one in helping to resolve the problem!
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
lol cheienat .. u forgot to assign points though :)
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Sorry I thought I did I will now. One question services started but couldn't log into OWA any thoughts?
I just restartes the server...
0
 
LVL 7

Expert Comment

by:supports
Comment Utility
wat error are u receiving on owa
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
Service unavailable
0
 

Author Comment

by:cherienat
Comment Utility
No more service unavailable but now can't authenticate. Won't accept login.
0

Featured Post

Why You Should Analyze Threat Actor TTPs

After years of analyzing threat actor behavior, it’s become clear that at any given time there are specific tactics, techniques, and procedures (TTPs) that are particularly prevalent. By analyzing and understanding these TTPs, you can dramatically enhance your security program.

Join & Write a Comment

Easy CSR creation in Exchange 2007,2010 and 2013
This article explains in simple steps how to renew expiring Exchange Server Internal Transport Certificate.
In this Micro Video tutorial you will learn the basics about Database Availability Groups and How to configure one using a live Exchange Server Environment. The video tutorial explains the basics of the Exchange server Database Availability grou…
how to add IIS SMTP to handle application/Scanner relays into office 365.

763 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question

Need Help in Real-Time?

Connect with top rated Experts

12 Experts available now in Live!

Get 1:1 Help Now