Want to win a PS4? Go Premium and enter to win our High-Tech Treats giveaway. Enter to Win

x
?
Solved

HOW CAN I SEND EMAIL VIA A HOTMAIL ACCOUNT USING  EVOLUTION SOFTWARE

Posted on 2010-09-15
18
Medium Priority
?
949 Views
Last Modified: 2013-12-16
i HAVE SET UP UBUNTU, LATEST VERSION ,AND AM ATTEMPTING TO USE THE EVOLUTION PROGRAMME FOR CALENDAR  AND EMAIL
i CAN RECEIVE EMAIL VIA MY HOTMAIL ACCOUNT  BUT NOT SEND IT  
I HAVE THE SERVER TYPE SET TO SMPT
SECURITY TO SSL
AUTHENTICATION TO LOGIN WITH REMEBER PASSWORD TICKED  BUT IT DOES NOT  SEND EMAIL
ITS RETURNS ERROR "COULD NOT CONNECT  SERVER TIMED OUT "

SYSTEM   BROADBAND LAN
0
Comment
Question by:Ossie_Jesson
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 8
  • 4
  • 4
18 Comments
 
LVL 84

Expert Comment

by:Dave Baldwin
ID: 33684465
Your ISP may not allow you to send thru a 'foreign' server.  They do that by blocking port 25, the SMTP port.  Hotmail is also very picky about using their servers for sending from another program.  They may not allow it either.  I don't know what their current policy is but they did start refusing connections from desktop clients a couple of years ago.
0
 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33691356
Thanks for the reply
I have managed to get  hot-mail accounts to work in Thunderbird O k
so I think that I have a configuration setting   problem in Evolution
0
 
LVL 88

Expert Comment

by:rindi
ID: 33697301
Set the server name to smtp.live.com, and the port to 587, and the security to TLS.
0
Technology Partners: We Want Your Opinion!

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33735786
thanks  for the comment .
So far I have not been able to find the place in Evolution  where I can change the "port" setting
could someone help on that
Thanks
0
 
LVL 84

Expert Comment

by:Dave Baldwin
ID: 33736644
Add the port to the end of the server string like this: smtp.live.com:587
0
 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33739256
Thanks I have ADDED the PORT no as suggested  but  Istill cannot send Email ( receiving works fine )
0
 
LVL 88

Expert Comment

by:rindi
ID: 33744328
Have you also made sure that under Authentication  Type you have "Login", and under username "YourMail@hotmail.com" (and if you want that, also checked the "Remember Password")?

Also make sure you have the Server Type set to "SMTP".
0
 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33787780
firstly  please accept my apologise for not replying sooner but my work pattern at present leaves me away from my computers  for 4 days in a row

This problem is proving  tiresome now .. i have made changes as suggested  and  now I cannot  even receive emails    the, send receive  icon remains greyed out .

Aany help would be appreciated .

I thin delete teh account and start from scratch  would be best .So

1 ) can an expert please please  point me to some step by step guide to setting up and testing e mail  accounts in Evolution ,

2 ) it would be some much easier  if there was a test configuration button in Evolution  like there is in Outlook.
Is there one  a have missed it ?
Thanks
0
 
LVL 88

Accepted Solution

by:
rindi earned 2000 total points
ID: 33788631
OK, try again by selecting "Edit", "Preferences" in evolution. Then under "Mail Accounts" select your hotmail account and click on "Edit".

In the identity section make sure your email address and Reply-to Address are correct (yourID@hotmail.com).

Under "Receiving Email" make sure you have selected "Pop" as Server type. Server should be "pop3.live.com", and the uername should be "YourID@hotmail.com". Under Security select "SSL Encryption", and "Password", "Remember Password".

In "Receiving Options" I have checked "Leave messages on Server", as that way I can read the mail on other PC's too.

Under "Sending Email" select "SMTP" as Server Type. The Server should be "smtp.live.com:587", "Server requires authentication" should be checked. Security should be "TLS encryption", authentication should be "PLAIN", the username "YourID@hotmail.com", and again "Remember Password" should be checked.

Now just incase you have entered the wrong password while trying, select "File", "Forget passwords". After that try sendin and receiving mails. You should get asked for the password so you can enter the correct one.

In my evolution those settings work fine...
0
 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33791881
Thanks
 i have folllowed the instructions line by line and no progress  yet the send receive is still greyed out .
Thanks any way
0
 
LVL 84

Expert Comment

by:Dave Baldwin
ID: 33792477
I have Evolution on Ubuntu 8.04.  I followed the directions @rindi gave above and it works fine with my Hotmail account though I left SMTP at port 25.  Which Linux are you using?  Do you have an alternate email account on that machine that you can use to test with?
0
 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33794179
hi
I am using Ubuntu 10.04 and with Evolution 2,28,3  or rather I am not using Evolution 2,28,3 with Ubuntu 10.04 because I cannot get it to work
looking forward t oany expert help that will help we get this program to run with my mail server .. or indeed any mail server
Thanks
0
 

Assisted Solution

by:Ossie_Jesson
Ossie_Jesson earned 0 total points
ID: 33794414
Thanks EXPERTS PROGRESS HAS BEEN MADE  I NOW HAVE  MY HOTMAIL ACCOUNT AND BTINTERNET ACCOUNT WORKING THANKS

THIS IS THE NITTY GRITTY  OF OF IT
1) The Send receive  was greyed out because I was  working "Offline " even tho the File meu did not show  the work Online Option which it should  do if you are offline
see    
                 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=484200
Remedy  this by in the File menu select " Work Offline"   then move out of the menu and back in again and  select work Online  ) strange but this is what  i did
2 ) TYPO Ii had made a typo in the send mail  dialogue box in the Edit >Preference> Mails Accounts >Edit Sending emails .
I had correctly inserted myid @hotmail.co.uk in the email address box  but had put myid@hotmail.com in the user name box , force of habit I guess from using a .com email for years  .

So with the Experts guidance I pinpointed my errors and have got under way  . Thanks  now I can get to work !!

0
 

Author Comment

by:Ossie_Jesson
ID: 33794470
Thanks to rindl for your detailed contributions and also Dave Baldwin for looking in

thanks to EE Administrative for  you help with question location
0
 
LVL 84

Expert Comment

by:Dave Baldwin
ID: 33794538
Glad you got it and glad to help.
0
 
LVL 88

Expert Comment

by:rindi
ID: 33794572
I'm using Linux Mint which is based on Ubuntu 10.04 and it works well. I have no idea what is different in your case.
0

Featured Post

Technology Partners: We Want Your Opinion!

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

We are happy to announce a brand new addition to our line of acclaimed email signature management products – CodeTwo Email Signatures for Office 365.
Article by: Dermot
The life of crime is over for 22 year-old Christian Ian Salvador, a student from Isabela State University in the Philippines.
Connecting to an Amazon Linux EC2 Instance from Windows Using PuTTY.
Sending a Secure fax is easy with eFax Corporate (http://www.enterprise.efax.com). First, just open a new email message. In the To field, type your recipient's fax number @efaxsend.com. You can even send a secure international fax — just include t…
Suggested Courses

618 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question