Why Experts Exchange?

Experts Exchange always has the answer, or at the least points me in the correct direction! It is like having another employee that is extremely experienced.

Jim Murphy
Programmer at Smart IT Solutions

When asked, what has been your best career decision?

Deciding to stick with EE.

Mohamed Asif
Technical Department Head

Being involved with EE helped me to grow personally and professionally.

Carl Webster
CTP, Sr Infrastructure Consultant
Ask ANY Question

Connect with Certified Experts to gain insight and support on specific technology challenges including:

Troubleshooting
Research
Professional Opinions
Ask a Question
Did You Know?

We've partnered with two important charities to provide clean water and computer science education to those who need it most. READ MORE

troubleshooting Question

15 second smtp delay in exchange 2007 environment

Avatar of jsctechy
jsctechyFlag for United States of America asked on
ExchangeActive DirectoryPowershell
11 Comments1 Solution1040 ViewsLast Modified:
hey guys,
in our new exchange environment (2 hub transport servers, 2 mail servers, 1 ISA server), there is a delay in sending messages through a program that my company has built
its using smtp, but there is a 15 second delay from the time that we click on the "send email" button, to when we get an "email sent" notification
we also have an exchange 2003 server on site, and when we relay off that, it works perfect, the send notification pops up immediately.
any ideas? i was reading something about tarpitting, but it doesnt seem to be enabled, any way to check for sure?
it seems as if its exactly 15 seconds, every single time, which leads me to believe that its a server setting, but i cant seem to find anything on it
a little history- the name of our dommain is COMPANY1, it also hosts 4 other domains, (one of the other 4 domains is having the problem when sending the email, we will call them COMPANY2)
could this be something that i can look into? maybe its delaying the relay of the message due to the domains of the email addresses being different? any other ideas? its a new exchange 2007 environment, maybe something is enabled by default?
ASKER CERTIFIED SOLUTION
Avatar of Irwin Santos
Irwin SantosFlag of United States of America imageComputer Integration Specialist

Our community of experts have been thoroughly vetted for their expertise and industry experience.

Commented:
This problem has been solved!
Unlock 1 Answer and 11 Comments.
See Answers