Link to home
Start Free TrialLog in
Avatar of j8547
j8547

asked on

Ubuntu 10.10 Server - Network config

I am totally new to linux so picking up everything on the net. I just installed ubuntu server 10.10 (maverick meerkat) on a test server. I am having problems setting the network connections.  I continue to get the error 'unable to resolve host.....'.

Any ideas on what to do or can oyu point me in step by step documentation. Thanks for all the help
Avatar of netcmh
netcmh
Flag of United States of America image

If you have a dhcp server:

    sudo vi /etc/network/interfaces

    # The primary network interface - use DHCP to find our address
    auto eth0
    iface eth0 inet dhcp

Otherwise:

    udo vi /etc/network/interfaces

    # The primary network interface

    auto eth0
    iface eth0 inet static
    address 192.168.1.90
    gateway 192.168.1.1
    netmask 255.255.255.0
    network 192.168.1.0
    broadcast 192.168.1.255

of course you have restart networking

sudo /etc/init.d/networking restart
Setup DNS

    sudo vi /etc/resolv.conf

and enter the following details

    search test.com
    nameserver 192.168.1.2

or whatever your dns server's IP is
Avatar of j8547
j8547

ASKER


I did have a static ip address but everytime I try and restart I get the error. I changed to dhcp and I still get the error.

Error is

unable to resolve host xxx.xx.xx.x /etc/init.d/hostname restart
/etc.init.d/networking: command not found
Avatar of j8547

ASKER

Also when i try to restart the hostname I get:
script you are attempting to invoke has been converted to an upstart job.....

????
Avatar of j8547

ASKER

Also just to add. I can go to network and view all pc's on the domain, so my pc is connected but I can't get on the internet or seem to install software as it cannot connect.

A bit lost as to where I am
Please check whether the network card is identified and loaded into the memory 'lspci' command.
Avatar of j8547

ASKER

yes it looks like it is
Avatar of j8547

ASKER

Both sound like my issue as in not resolving hostname. I checked the first link and both my hosts file and hostname file look correct. As for the bug, im not sure. I have done all updates. You said earlier about the gui and I have seen it on the net but I don't have the 'Network' option under System-Administration-Network.....

I have no clue where to go from here. totally lost.

Thanks for all your help so far
Avatar of j8547

ASKER

Could it be anything on my windows server side that I need to do
Avatar of j8547

ASKER

Restarting the networking is working since i rebooted. but still don't know where to go. I cannot get onto internet so something still wrong
Avatar of j8547

ASKER

AHHHH!!!!

I can ping the gateway and another pc on the network from the ubuntu server. Does this not suggust all is working. But I still cannot connet to internet
My suggestion:

I assume your static ip address are correct. (like gateway and private ips)

Execute this on command line (console)

sudo vi /etc/resolv.conf
remove anything listed there and add this:

nameserver 4.2.2.1
nameserver 4.2.2.2


to check if its working execute this command:


dig yahoo.com


If it returns info it means it works now.



Hope this helps.
ASKER CERTIFIED SOLUTION
Avatar of netcmh
netcmh
Flag of United States of America image

Link to home
membership
This solution is only available to members.
To access this solution, you must be a member of Experts Exchange.
Start Free Trial
Avatar of j8547

ASKER

I had started to rebuild the server from scratch with no extra software installed, before i seen your comments!!. As the updates originally worked and then wouldn't. Once it is finished I will try your tests and report back. Thanks
Thanks for the grade!