Problem installing sp1 on exchange 2010

Hi everyone

i have an win server 2008 r2 and exchange 2010 ru4 installed.
I try to install the sp1 off exchange, but the installation always hang at the prerequis check at hub transport with the error "problem hapend when acces he registry access, this could happend if the remote regisrty service is stopped, or if you have a network problem or NetBios TCP/IP service stopped."  

All my services is started and outlook work find so I think my network is good

someone have an idea??

thanks
HugoRoyAsked:
Who is Participating?
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:

From the Exchange Management Console type the following command.
Paste the Output here.

Get-OabVirtualDirectory | fl
0
 
AshwinRaj111Commented:

Check with the Setup Log.

See what errors it comes up with.

Have you also tried to reboot the Server and tried installing again.

Also check with the Event Viewer and see what errors it gives when the installation Fails.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
thank to help me
i made a reboot and try to reinstall
in the event viewer, theres no error

in the log file is the same error i describe before (Maybe it's not he exact word for the error because my server is in french and i need to translate for you)

[11-20-2010 15:36:53.0980] [1] Les paramètres de la session Active Directory pour 'Get-ProcessModule' sont les suivants : Afficher la forêt entière : 'True', Configuration du contrôleur de domaine : « yoda.sirsolutions.net », Catalogue global préféré : « yoda.sirsolutions.net », Contrôleurs de domaine préférés : « { yoda.sirsolutions.net } »
[11-20-2010 15:36:53.0980] [1] Beginning processing Get-ProcessModule -ProcessId:'568'
[11-20-2010 15:36:53.0980] [1] Ending processing Get-ProcessModule
[11-20-2010 15:36:53.0980] [1] Les paramètres de la session Active Directory pour 'Get-ProcessModule' sont les suivants : Afficher la forêt entière : 'True', Configuration du contrôleur de domaine : « yoda.sirsolutions.net », Catalogue global préféré : « yoda.sirsolutions.net », Contrôleurs de domaine préférés : « { yoda.sirsolutions.net } »
[11-20-2010 15:36:53.0980] [1] Beginning processing Get-ProcessModule -ProcessId:'5992'
[11-20-2010 15:36:53.0980] [1] Ending processing Get-ProcessModule
[11-20-2010 15:36:55.0321] [1] Les paramètres de la session Active Directory pour 'Get-ExchangeServer' sont les suivants : Afficher la forêt entière : 'True', Configuration du contrôleur de domaine : « yoda.sirsolutions.net », Catalogue global préféré : « yoda.sirsolutions.net », Contrôleurs de domaine préférés : « { yoda.sirsolutions.net } »
[11-20-2010 15:36:55.0321] [1] Beginning processing Get-ExchangeServer -Identity:'TATOOINE'
[11-20-2010 15:36:55.0321] [1] Searching objects "TATOOINE" of type "Server" under the root "$null".
[11-20-2010 15:36:55.0321] [1] Previous operation run on domain controller 'yoda.sirsolutions.net'.
[11-20-2010 15:36:55.0321] [1] Previous operation run on domain controller 'yoda.sirsolutions.net'.
[11-20-2010 15:36:55.0321] [1] Preparing to output objects. The maximum size of the result set is "unlimited".
[11-20-2010 15:36:55.0336] [1] Ending processing Get-ExchangeServer
[11-20-2010 15:36:55.0711] [1] [REQUIRED] Un problème est survenu lors de l'accès au Registre sur cet ordinateur. Cela peut se produire si le service Registre distant n'est pas exécuté. Cela peut aussi indiquer un problème réseau, ou que le service Assistance NetBIOS TCP/IP n'est pas exécuté.
[11-20-2010 15:36:55.0711] [1] Ending processing test-setuphealth
0
Has Powershell sent you back into the Stone Age?

If managing Active Directory using Windows Powershell® is making you feel like you stepped back in time, you are not alone.  For nearly 20 years, AD admins around the world have used one tool for day-to-day AD management: Hyena. Discover why.

 
AshwinRaj111Commented:
The account that you have logged in as, is it the same account that you used to Install Exchange 2010 on the Box.
If not use the same account and try to install it again.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Yes its the same users, I only have 1 user on my server
0
 
AshwinRaj111Commented:
Check the Network Binding order for your NIC Cards.
Also try running a DCDiag on the Exchange Server.

You would probably try rebooting the Domain Controller and the Exchange Server and then try installing again.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
The network is ok because my exchange server work, all the mail flow is good.

but It's a good idea to reboot my DC,
Sometime we try too hard and we forget the basis tricks
I will try to reboot the DC probably tonight and i give you some news tomorow
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
I tried to reboot my DC and i got the same error :(
any other idea??
0
 
AshwinRaj111Commented:
Could you tell me how Many NIC Cards are there on the Exchange Server.
This includes both the Active and Disabled NIC.

IF you have more than one NIC Card then we will have to check the NIC Card Binding order and keep the Active NIC on Top of the Binding Order.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Ok I have 2 NIC Card, I change the order of the binding to put the NIC card on the same network of my DC in first.

I use my other NIC card for the OWA in the DMZ network.

I can't restart my server for now, but i still got the same message error.
I will try to reboot my server tonight
0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:
Try running a DCDiag on the Exchange Server pointing the DCDIAG to your Primary Domain Controller.
I know that the Exchange Server works fine without any Issues. But this does not remove all possibility of AD Issues.

At times when exchange server has problems looking at your Primary Domain Controller it still would work fine by looking at other Domain Controllers in the same site.

But for an Exchange Upgrade it needs to contact the Primary DC.

Also on the Application Log check for Event ID: 2080 and paste the Entire Event ID here.
Lets have a look at the same.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Thanks for your help I really appreciate

So the DCDiag give some error i will try to translate for you

Démarrage du test : SysVolCheck
         ......................... Le test SysVolCheck
          de YODA a échoué

Démarrage du test : NCSecDesc
         L'erreur AUTORITE NT\ENTERPRISE DOMAIN CONTROLLERS n'a pas
            Replicating Directory Changes In Filtered Set
         de droits d'accès pour le contexte de nommage :
         DC=ForestDnsZones,DC=sirsolutions,DC=net
         L'erreur AUTORITE NT\ENTERPRISE DOMAIN CONTROLLERS n'a pas
            Replicating Directory Changes In Filtered Set
         de droits d'accès pour le contexte de nommage :
         DC=DomainDnsZones,DC=sirsolutions,DC=net
         L'erreur SIRSOLUTIONS\Domain Controllers n'a pas
            Replicating Directory Changes All
         de droits d'accès pour le contexte de nommage :
         DC=sirsolutions,DC=net
         ......................... Le test NCSecDesc
          de YODA a échoué

Démarrage du test : Services
            Type de service non valide : RpcSs sur YODA, valeur actuelle
            WIN32_OWN_PROCESS, valeur attendue WIN32_SHARE_PROCESS
         ......................... Le test Services
          de YODA a échoué

Démarrage du test : SystemLog
         Un événement d'erreur s'est produit. ID de l'événement : 0xC000001A
            Temps généré : 11/23/2010   08:38:37
            (Impossible de récupérer la chaîne d'événement (journal des
            événements : System) ; erreur 0x7e)
         ......................... Le test SystemLog
          de YODA a échoué


Id 2080
Processus MAD.EXE (PID=4560). Le fournisseur Exchange Active Directory a découvert les serveurs suivants qui présentent les caractéristiques suivantes :
 (Nom du serveur | Rôles | Activé | Accessibilité | Synchronisé | Compatible GC | PDC | Droit SACL | Données critiques| Accès réseau | Version SE)
Dans le site :
yoda.sirsolutions.net      CDG 1 7 7 1 0 1 1 7 1
obiwan.sirsolutions.net      CDG 1 7 7 1 0 1 1 7 1
 Hors site :
mustafar.sirsolutions.net      CDG 1 7 7 1 0 1 1 7 1
0
 
AshwinRaj111Commented:

It is hard to read the DCdiag report. :)
But then the Event ID 2080 Looks Clean.

Try doing the following.
Open the Command Prompt in Elevated Mode.
Then try running the setup.com /preparedomain

Even though the chances are that it might fail we are expecting an error message with something to work on.
Note:- Run this command after production hours so that it would not affect production.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
I run the setup /preparedomain and everythings gone fine
nothing in the event viewer
the exchange log file look good too

but i still got the same error when i try to install the sp1 :(
0
 
AshwinRaj111Commented:
It has to be with the NIC Cards on the Exchange Server.

Since you have corrected the Binding order lets check other things.

On the NIC Card on the Exchange Server. Select the NIC Card pointing to the DC.
Check the following and make sure it is selected.

Client for Microsoft Networks.
File and Printer Sharing for Microsoft Networks.
Link-Layer Topology Discovery Mapper I/O Driver.
Link-Layer Topology Discovery Responder



0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:
Also Check and See if the TCP/IP NEtBIOS Helper Service is up and running and set to Automatic.

Net.Tcp Port Sharing Server.
Net.Pipe Listener Adapter.
Net.Tcp Listener Adapter.

All these services should also be started.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Every service was already running and all the option of the NIC card was there too
0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:
It is one Strange Problem that you have.

Lets check other things.

Make sure you have the Network Discovery and File Sharing Enabled.

This issue has to do with a networking issue. Most Probably with the NIC Card Configuration.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Sorry for the long time i take to answer.

Ok I'M sure my network Discovery and the file sharing is enable

the card look good
0
 
AshwinRaj111Commented:

Hey @HugoRoy.
Any update on the Issue.
This is one strange Issue.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
I will have some news this afternoon, I called a consultant to help me, he come this morning
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Hi sorry for the time a take to write the answer.

We find the problem. its all about the autodiscover.

my OAB, My away manager, My SP1 issue and the property of my server issue. Everithing work BUT.

the way we do it is not ok.

The autodiscover look for owa.sirsolutions.com, but it's my external domain name. I have to change that so he look for owa.sirsolutions.net

My internal domain is sirsolutions.net

You know how i can do that??

thanks
Martin
0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:

Set-ClientAccessServer -identity <servername> -AutodiscoverServiceInternalUri https://owa.sirsolutions.net 
/autodiscover/autodiscover.xml
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
ok i did that, the testing configuration when i right click + ctrl  work fine
but the OAB and The Away manager don't work
0
 
AshwinRaj111Commented:

When you manually try to Download the Offline Address Book do you get any error message.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
what you mean by manually??

If it's by tab tools -  Send/receive  -  Download the adresse book
It's not working
0
 
AshwinRaj111Commented:

Yes that is right.
That is how we manually Download the OAB.

When you choose the Download the Address Book does it give any error message.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
No error
Just try downloading for about 10 minutes now
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
do you think i have to use this command
AutoDiscoverSiteScope
0
 
AshwinRaj111Commented:

If you have Multiple Sites then you can set the AutoDiscoverSiteScope Attribute.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
no i have only one site
but i still can't get my adresse book
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Ok i made the Cmd you ask me

If i understand you want i take a look for the ExternalUrl   for the OAB  if it's the samething i put for the Cmd   Set-ClientAccessServer -identity <servername> -AutodiscoverServiceInternalUri https://owa.sirsolutions.net 
/autodiscover/autodiscover.xml

Those address is different so you want i change the internal address of the oab???

Thanks

Exchange it's a new world for me and i learn a lot. Thanks again for your help
0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:
No the Internal URL & External URL would be different from that set for AutoDiscover.

Wanted to check there is an internal URL and External URL for OabVirtualDirectory.
0
 
AshwinRaj111Commented:
Could you post the Internal URL here for what you got with the OabVirtualDirectory.
0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:
Also try this command.

Get-OfflineAddressBook | fl *DistributionEnabled*

See if the PublicFolderDistributionEnabled & WebDistributionEnabled are set to true.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
Set-ClientAccessServer -identity <servername> -AutodiscoverServiceInternalUri https://tatooine.sirsolutions.net/autodiscover/autodiscover.xml

[PS] C:\>Get-OabVirtualDirectory | fl


RunspaceId                      : 5943d408-bb26-480f-8f78-bdddb331004c
Name                            : OAB (Default Web Site)
PollInterval                    : 480
OfflineAddressBooks             : {\Default Offline Address List}
RequireSSL                      : True
BasicAuthentication             : False
WindowsAuthentication           : True
MetabasePath                    : IIS://tatooine.sirsolutions.net/W3SVC/1/ROOT/OAB
Path                            : C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\OAB
ExtendedProtectionTokenChecking : None
ExtendedProtectionFlags         : {}
ExtendedProtectionSPNList       : {}
Server                          : TATOOINE
InternalUrl                     : https://tatooine.sirsolutions.com/oab
InternalAuthenticationMethods   : {WindowsIntegrated}
ExternalUrl                     : https://owa.sirsolutions.com/oab
ExternalAuthenticationMethods   : {WindowsIntegrated}
AdminDisplayName                :
ExchangeVersion                 : 0.10 (14.0.100.0)
DistinguishedName               : CN=OAB (Default Web Site),CN=HTTP,CN=Protocols,CN=TATOOINE,CN=Servers,CN=Exchange Adm
                                  inistrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=SIR,CN=Microsoft Exch
                                  ange,CN=Services,CN=Configuration,DC=sirsolutions,DC=net
Identity                        : TATOOINE\OAB (Default Web Site)

ObjectCategory                  : sirsolutions.net/Configuration/Schema/ms-Exch-OAB-Virtual-Directory
ObjectClass                     : {top, msExchVirtualDirectory, msExchOABVirtualDirectory}
WhenChanged                     : 2010-12-10 19:01:26
WhenCreated                     : 2010-10-29 19:09:36
WhenChangedUTC                  : 2010-12-11 00:01:26
WhenCreatedUTC                  : 2010-10-29 23:09:36
OrganizationId                  :
OriginatingServer               : obiwan.sirsolutions.net
IsValid                         : True


[PS] C:\>Get-OfflineAddressBook |fl *DistributionEnabled*


PublicFolderDistributionEnabled : True
GlobalWebDistributionEnabled    : False
WebDistributionEnabled          : True

PublicFolderDistributionEnabled : True
GlobalWebDistributionEnabled    : False
WebDistributionEnabled          : False


0
 
AshwinRaj111Connect With a Mentor Commented:
Set-OabVirtualDirectory -InternalUrl https://tatooine.sirsolutions.net/oab

After running this command do an iisreset from the command prompt.

Check and see if you are able to download the OAB now.
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
i will give you some new tomorow because i can't make change on my server for now.  Thanks
0
 
HugoRoyAuthor Commented:
this thread was very helpful for me
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.